Imaxtree by Launchmetrics //

Ovaj termin označava praksu promicanja rodne ravnopravnosti kroz male, namjerne radnje, i odjekuje među mnogim ženama koje već dugo nastoje učiniti svoje svakodnevno okruženje pravednijim. Značajna promjena može započeti naizgled malim gestama i to je zapravo u fokusu mikrofeminizma. 

Kako je postao popularan?

Pojam "mikrofeminizam" prvi je put dobio široku pažnju zahvaljujući viralnom videu na TikToku koji je objavila producentica i voditeljica Ashley Chaney. Iako Chaney ne tvrdi da je izmislila pojam, njezin video sigurno ga je doveo u središte pozornosti. U svom videu, Chaney prepričava frustrirajuća iskustva s mizoginijom na radnom mjestu i dijeli svoju mikrofeminističku praksu stavljanja imena žene asistenta prije imena šefa u e-mailovima. Ova mala, ali značajna gesta potaknula je val odgovora drugih žena koje su podijelile svoje mikrofeminističke postupke.

@iamashleychaney Girl’s girl, corporate edition.  #microfeminism #feminist #feminism #corporatelife #girlsgirl ♬ original sound - Ashley Chaney

Chaney vjeruje da ove male radnje mogu kolektivno stvoriti značajnu promjenu i da ime za te radnje može inspirirati više žena da sudjeluju. Jednostavnost mikrofeminizma dio je njegove privlačnosti jer daje način ženama da podrže jedna drugu bez potrebe za velikim aktivizmom. S obzirom na to da ne žele svi sudjelovati u prosvjedima ili javno izražavati svoju podršku na društvenim mrežama, mikrofeminizam pruža pristupačan način da doprinesu pokretu i osnažuje žene da naprave razliku unutar svojih mogućnosti.

Popularnost mikrofeminizma na platformama poput TikToka samo je još jedan dokaz da se mnoge žene i dalje osjećaju zapostavljeno i da je njegova primjena nužna za promicanje rodne ravnopravnosti u svakodnevnom životu. Mogu se činiti malima, ali njihov kumulativni učinak može pomoći u promjeni društvenih normi i stvaranju pravednijeg svijeta.

Kako sve više žena prihvaća ovaj pristup, utjecaj mikrofeminizma će nastaviti rasti, dokazujući da čak i najmanje radnje mogu doprinijeti pravednijem svijetu za sve.

Lifestyle