mljet
unsplash //

mljet

Sat vremena vožnje trajektom od pelješke luke Sobre nalazi se otok Mljet, oaza za sve ljubitelje prirode i fizičke aktivnosti. Osim trajektom, na Mljet je moguće doći brzim brodskim linijama sa Korčule ili iz Dubrovnika što ga čini savršenim za jednodnevni izlet. Većinu površine prekriva netaknuta priroda i zvuk cvrčaka, a zapadni kraj otoka je i nacionalni park. Na taj dio Mljeta autima je pristup zabranjen, a glavno prijevozno sredstvo postaje bicikl ili jednostavno vlastite noge. Unutar nacionalnog parka nalazi se svega nekoliko kuća i pokoji restoran, dok je najbliži dućan udaljen dvadesetak minuta pješice, u obližnjem selu. Iako nije hit mjesto za ljetne izlaske, Mljet nudi nenadmašivo iskustvo uživanja u prirodi. Savršeno je mjesto za nekoliko dana ”detoxa”, a mi vam donosimo top pet aktivnosti koje tamo morate isprobati!

Vožnja biciklom oko Velikog jezera

Jedan od najboljih načina za istraživanje čari otoka jest biciklom, većinu nacionalnog parka moguće je obići samo uz bicikl, a preporučena tura je oko čitavog Velikoj jezera. Možete se zaustaviti kod Velikog mosta i drugom stranom nastaviti prema nazad, no možete i produžiti putem koji će vas odvesti sve do otvorenog mora, jednog od najljepših prizora na cijelom otoku. Ispod Velikog mosta teče jaka morska struja kroz koju svakako vrijedi probati preplivati; ili jednostavno plutati. Tijekom vožnje biciklom možete uživati u raskošnoj flori otoka, ali i u cesti na kojoj se skoro nikada ne morate micati autima.

Kupanje na otvorenom moru

Ako ste odlučili biciklom doći sve do otvorenog mora, potrebno je iskoristiti priliku i okupati se u bistrom moru koje završava tek na plažama južne Italije. More, osim što je kristalno i bistro, hladnije je nego Veliko jezero, savršeno osvježenje nakon bicikliranja.

Kupanje na otočiću Sv. Marije

Sveta Marija, također poznata pod imenom Melita, je otočić unutar Velikog jezera na kojemu se nalaze samo jedan restoran i benediktinski samostan. Otok možete prehodati u pola sata, a na južnoj obali se možete i okupati.

Vožnja kajacima po Velikom jezeru

Mali most unutar nacionalnog parka poznat je po dvije stvari: iznajmljivanju bicikala i kajaka, i sladoledu. Vožnja kajakom po Velikom jezeru jedan je od drugih načina na koje možete istražiti otok. Jezerom plove isključivo električni brodovi Parka što “kajakarenje“ čini ugodnim, a možete se i stati okupati na raznim dijelovima otoka koji nisu pristupačni kopnom. Svoju veslačku snagu možete okušati u poznatoj struji pod Velikim mostom.

Planinarenje na mljetski vrh Montokuc

Ako većinu svojih uobičajenih subotnjih jutara provodite na planinarenju, ovo je prava aktivnost za vas. Ako se niste poistovjetili s opisom, još uvijek vam preporučujemo ovu aktivnost; uspon je blag i traje oko sat vremena, a pogled sa vrha je neprocjenjiv. S vidikovca pruža se pogled na većinu otoka i otvoreno more, a za najbolji doživljaj pričekajte zalazak sunca nakon kojeg se još uvijek stignete spustiti za dana.

Lifestyle