Prada ss25
launchmetrics //

Prada ss25

Tjedan mode u Milanu bio je u najmanju ruku zanimljiv. I ove su ga sezone očekivano obilježili oni najveći poput Prade, Bottega Venete, Versacea, Guccija i dr. predstavnika svega što talijanska moda trenutno nudi, a isti su postavili nekoliko ključnih trendova koji će nesumnjivo dominirati periodom pred nama. Elementi retro futurizma pratili su većinu kolekcija, a bilo je tu i malo matematike kao i povratka u slavne 80-e. Kako god, u nastavku donosimo nekoliko trendova koji se nameću kao vodeći za proljeće/ljeto 2025.:

Teksture

Nitko naravno, ne radi teksture kao Bottega Veneta pod kreativnom palicom jednog jedinog Matthieu Blazy, no ove im se godine čak približio Ferragamo. Nešto grublje teksture vidjeli smo kog Prade i Versacea, poput zlatnih pločica koje neodoljivo podsjećaju na haljine od rodoida iz Rabanneove ere iz sredine šezdesetih. Teksturalne suknje, baloneri, torbe i ostali modni komadi posebno su se izdvojili ove sezone, a izgleda da će koža i  tanki bambusa biti najpoželjniji materijali u 2025. 

Retro futurističke sunčane naočale 

Glomazne sunčane naočale koje savršeno utjelovljuju spomenuti retro futurizam inspiriran 60-im godinama, najviše su došle do izražaja u Pradinoj kolekciji. Ovi neobični modeli, prekrivali su pola glave, pa su čak iz daljine izgledali kao šeširi ili nekakvo drugo pokrivalo za glavu (lice). 

Dramatičan ovratnik

Dramatičan ovratnik definitivno je jedan od većih trendova koji smo uočili u Milanu. Od Ferragamovih čistih bijelih bluza s zavrnutim ovratnicima do Marnijevih zatvorenih bluza s ovratnikom u obliku mašne, dramatičnost svakog izgleda bila je neupitna. Čak je i Diesel predstavio nekoliko denim topova s dramatičnim ovratnikom uparenih, kako sa širokim, tako i s uskim trapericama.

As flowy as it gets

Lepršave haljine i košulje već neko vrijeme dominiraju modnom scenom, a za sve možemo okriviti povratak boho chic estetike koja izgleda neće jenjavati ni u periodu pred nama. Fendi, Versace i Roberto Cavalli u čijoj smo kolekciji mogli vidjeti prerade lepršavih vintage haljina koje su Cavallija lansirali u svjetsku popularnost, posebno su stavili naglasak na meke flowy komade. Versace im je čak uspio dati onaj posebni prizvuk inspiriran kasnim osamdesetim i devedesetim godinama.

Ne tako suptilno blještavilo

Blještave haljine, suknje i topovi definitivno su obilježile dobar dio ovosezonskih kolekcija. Grublje blještavilo bio je u fokusu Prade, Guccija, Bottege i Versacea, pa izgleda kako ćemo sljedeće ljeto zaboraviti na suptilne školjkice i nositi in your face komade, primirene uz nekoliko minimalističnijih dodataka. 

Što apstraktnije to bolje

Dizajneri su istraživali avangardne pristupe, uvodeći asimetrične krojeve, skulpturalne forme i odvažne kontraste boja. U ovom apstraktnom svijetu, moda je postala impresivna umjetnička forma, izazivajući promatrače da ponovno interpretiraju značenje nosivog dizajna.

Kožne hlače niskog struka

Sexy kožne hlače s početka 200-tih se vraćaju. Vidjeli smo ih kod Versacea i Ferraria, stilizirane uz suptilan remen, predimenzionirani sako i naravno, oskudan kožni top/grudnjak.

Moda