Kreacija valentine pliško
Foto: Elizabeta Ružić //

Kreacija valentine pliško

Iznenadne situacije stvaraju velike priče. Jedna od njih je i priča Marka Purišića, omiljenog Baby Lasagne, koji je, prisjetimo se, u pjevačko natjecanje ušao kao „rezerva“ i osvojio srca domaće publike. Međutim, tu priča nije stala, nego je rasla, postajala sve bolja i nestvarnija. Njegov nastup, pojava, kostimografija… apsolutno sve što je imalo veze s imenom Baby Lasagna privuklo je pažnju domaće, a potom i svjetske javnosti. A kako i ne bi? Zamislite samo – mladi ljudi koji rade ono što vole, baš onako sa srcem, odjednom su postali junaci našeg doba. A junakinja naše priče stoji iza kostimografije koja je zaradila titulu najupečatljivijeg kostima Eurosonga.

Valentina Pliško mlada je vizionarka koja osvaja modni svijet jedinstvenom kreativnošću. Njezin dizajn kostima za Baby Lasagnu spaja moderne elemente metala, kože i tradicije. Jeste li i vi izvadili bakin tabletić iz ladice? Za to je odgovorna Valentina.

Valentina je svoj put u modni svijet započela u pitoresknoj rodnoj Istri gdje je, zahvaljujući tome što joj je majka vrsna krojačica, razvila oko za detalje i strast prema dizajnu. Nakon završenog preddiplomskog studija na TTF-u u Zagrebu, ona svoj put nastavlja u talijanskoj modnoj prijestolnici Milanu na fakultetu Nuova Accademia di Belle Arti (NABA).

„Odmalena se volim kreativno izražavati i stvarati. U djetinjstvu sam imala priliku vidjeti izbliza svijet mode zahvaljujući svojoj mami. Kad je došlo vrijeme za odabir fakulteta, znala sam da to mora biti nešto kreativno, ali nisam bila sigurna što je to točno. Pokušala sam zamisliti gdje se vidim za 10 - 20 godina i shvatila sam da mi je, osim kreativnosti, jako važno imati priliku napredovati i biti u doticaju s ljudima. Tada sam odlučila da ću upisati modni dizajn i sada mi je svakim danom sve jasnije da sam donijela pravu odluku.“

Otkad se preselila u Milano, Valentina je počela živjeti sve ono što je dotad gledala na Instagramu i sličnim platformama. Sam grad omogućuje blizak doticaj s modom. Fakultet joj ponekad pruža priliku da volontira, da posjećuje razne modne evente. Imala je priliku sresti i nekoliko poznatih osoba iz svijeta mode u live podcastima i na prezentacijama knjiga. Svoj specifičan modni izričaj izgrađuje zahvaljujući i profesorima, stručnjacima u modnoj industriji, koji svoje studente potiču na pronalaženje osobnog stila i najboljih rješenja za svoje ideje.

Eurosong je Valentini pružio priliku da svoj jedinstveni dizajnerski izraz predstavi širokoj publici. Svojom posvećenosti detaljima Valentina je uspjela stvoriti kostime koji ne samo da su reflektirali energiju i estetiku Baby Lasagne, nego su spojili više naizgled međusobno nespojivih motiva u jednu skladnu cjelinu. „Kad je Marko saznao da ide na Doru, shvatio je da mu hitno trebaju kostimi i onda se njegova zaručnica Elizabeta sjetila da ja studiram modni dizajn jer smo surađivale na jednom mom projektu. Poslali su mi poruku bih li htjela raditi kostime za njega, bend i plesače i ja sam pristala. Za Eurosong Marko nije htio mijenjati tim jer smo postigli odlične rezultate na Dori pa sam imala čast Baby Lasagni dizajnirati kostime i za Eurosong.“

Crveni prsluk kao dio narodne nošnje koji Marko nosi u spotu poslužio je Valentini kao baza za novu, upgradeanu verziju kostima. Prsluk je sada, ukrašen zihericama posloženim tako da tvore kockice s hrvatskoga grba i zlatnim detaljima koji podsjećaju na zlatne šavove na narodnim nošnjama, uparen s košuljom s velikim čipkanim rukavima i bijelim hlačama. Svi ti detalji savršeno su povezani s ostatkom tima. Plesači i svirači također su na sebi nosili kožne komade sa zlatnim detaljima i, naravno, onim čipkanim. Bubanj i klavijature presvučeni u čipku? Prilično cool, morate priznati. 

„Najprije je bilo puno istraživanja naše kulture i tradicije jer sam htjela iskoristiti svaki element na pravi način. Spremala sam si sve detalje s hrvatskih nošnji koji su mi se činili zanimljivi i onda sam počela osmišljavati izgled kostima po uzoru na onaj s Dore. Bili smo zadovoljni sa svime na Dori pa smo odlučili to koristiti kao bazu. Mislim da je taj spoj tradicije i modernog već na neki način postao zaštitni znak Baby Lasagne, ali s obzirom na to da on ima druge pjesme koje nemaju istu tematiku kao Rim Tim Tagi Dim, moguće je da se neće toliko čvrsto držati isključivo za taj imidž, vidjet ćemo.“

No nije sve u izradi bilo tako jednostavno. Osim što kostimi na pozornici moraju izgledati efektno, moraju biti praktični kako bi se bend s tako energičnom pjesmom mogao slobodno kretati na tako velikoj pozornici. „U ovoj Eurosong avanturi najveći je izazov bio moj nedostatak iskustva u kombinaciji s ograničenim vremenom, ali tu mi je najveća pomoć bila moja mama koja je moj nedostatak iskustva nadomjestila svojim dugogodišnjim iskustvom u izradi odjeće i pomogla da sve bude odrađeno na najkvalitetniji način. Najviše sam koristila kožu, heklanu čipku i pamučno platno. Osim efektnosti kostima, bilo je iznimno važno i da su izdržljivi i čvrsti jer svi se oni puno kreću i skaču na sceni.“

Valentina, koja nije navikla biti u centru pažnje, odjednom je zainteresirala cijelu Europu. Svi su željeli doznati tko stoji iza outfita potencijalnog eurovizijskog pobjednika. I sama nam otkriva da ju je iznenadio toliki interes, pozivi za intervjue, količina pohvala i savjeta. „Većinom me inspiriraju osobne stvari koje su vezane za mene i moj identitet. To je valjda kao i kod svakog kreativca – izražavanje sebe. Za mene je to jedini način da se povežem s idejom i da mi ona ne dosadi za nekoliko dana. Moj će se modni izričaj sigurno mijenjati i razvijati s vremenom, kao i ja osobno i mislim da je super da se to reflektira u mom radu.“

U suvremenom svijetu mode pitanje autentičnosti postaje sve izazovnije. „Moje kreacije su većinom inspirirane i tradicijom. Imamo jako bogatu kulturu i tradiciju te mislim da je šteta da ostaju zapakirane u vrećama na dnu ormara ili u pričama starih ljudi, treba ih samo pri- lagoditi našem vremenu. Ne znam koliko je to autentično, teško je danas biti autentičan. Mislim da je važnija priča i značenje koje stoji iza djela jer je to ono što daje posebnu vrijednost, osobnost i čini to djelo drugačijim od svega ostalog, u suprotnom se sve svodi samo na kopiranje nečega što smo negdje vidjeli.“

Nakon završetka studija njezini planovi se šire na rad u nekoj od poznatih modnih kuća.

Get to know Valentina

Koji modni stil preferiraš?

Nemam određeni modni stil za koji bih rekla da mi je najdraži. Za sebe ne bih rekla da imam neki definirani stil, ovisi o raspoloženju, godišnjem dobu i o tome koliko imam vremena za spremanje, ali većinom je to nešto casual. Kad je u pitanju moj dizajn, volim suvremeni, pročišćeni izgled s neobičnim detaljima.

Koji su tvoji modni uzori, domaći i strani?

Teško mi se odlučiti jer ima puno brendova koji mi se sviđaju, a trenutačno su mi najdraži Simone Rocha, Schiaparelli, Thom Browne, Erdem i Maison Margiela. Od domaćih brendova bih izdvojila Zigmana, Klisab i Boudoir kao meni trenutačno najdraže.

Jesi li dosad imala prilike raditi na ovako velikim projektima? Gdje se vidiš u budućnosti — u kreiranju custom made kostima za izvođače ili svojih kolekcija koje ćemo, vjerujem, gledati na modnim pistama?

Nikad dosad nisam radila ovako velik projekt koji je vidjelo toliko ljudi. Ovo mi je bilo predivno iskustvo i voljela bih opet raditi nešto takvo, ali ipak se najviše želim fokusirati na modni dizajn i možda povremeno izrađivati kostime za neke ovako posebne prilike.

Koju poruku imaš za sve one koji se bave ovim poslom. Koja je tajna tvog uspjeha, a i uspjeha općenito?

Rekla bih da treba biti uporan i vjerovati u sebe, ali najvažnije je raditi za svoje ciljeve. Mislim da uvijek vrijedi slijediti svoje snove. Ako radiš i trudiš se, prilika se kad‑tad pojavi.

Moda