Ellen Larsson Hodakova
Launchmetrics //

Ellen Larsson Hodakova

LVMH Prize gotovo preko jednog desetljeća slavi i daje platformu mladim dizajnerima koji su se na neki način već istaknuli iz mase mladih i starih kreativaca. Među prijašnjim dobitnicima prve nagrade, koja uključuje financijski poticaj od 400 tisuća eura i godinu dana mentorstva od strane velikana LVMH-a, su Jacquemus, S.S. Daley, Nensi Dojaka, Casablanca i ostala, danas vrlo prepoznatljiva imena.

Ove je godine čast pripala švedskom brendu Hodakova iza koje stoji Ellen Hodakova Larsson. Hodakova se početkom 2020. isprofilirala kao jedna od inovativnijih dizajnerica koja u svom radu koristi radikalni upcycling i izradu iznenađujuće nosive odjeće od vrlo zahtjevnih i nekonvencionalnih materijala, a već 2021. godine je osnovala svoj službeni brend. S velikim poštovanjem couture metoda iz prošlosti, Hodakova je oduvijek za cilj imala stvoriti utilitarističku i održivu kulturu, a to je već uočila i Cate Blanchett koja je nedavno nosila njen top od žlica.

Hodakova ima zaista jedinstvenu estetiku koja konceptualno hoda između majstora metalne mode Paca Rabannea, senzualnosti chainmail haljina iz ranih godina Giannija Versacea, ali i visoke konceptualizacije i referenci poput Martina Margiele. Sve je to itekako prepoznao ovogodišnji žiri i budući mentori LVMH nagrade u kojem su bili Marc Jacobs, Maria Grazia Chiuri i Kim Jones iz Diora, Jonathan Anderson, Pharrell William, Phoebe Philo, Nicholas Ghesquiere, Nigo i Stella McCartney.

Sigurni smo kako će se za Hodakovu sada još dalje čuti, te da će konačno od niche brenda pretvoriti u pravu silu koja će još više popularizirati nekonvencionalnu odjeću izrađenu od svakodnevnih materijala i predmeta.

Moda