POTRAŽITE U ČLANCIMA ELLE

Unesite traženi pojam (Min. 3 znaka)

Elle božićni recepti

Isprobali smo najfinije fritule po receptu gastro blogerice Ane Antunović

Sara Mustapić

kuhana i pečena ana antunović recep božićni recepti elle gastro recept za fritule
Isprobali smo najfinije fritule po receptu gastro blogerice Ane Antunović
© Fotografija: Nova TV

Fritule, prikle, uštipci... pod bilo kojim nazivom i u bilo kojoj izvedbi, one su jedan od omiljenih gastro užitaka u blagdanskom razdoblju. A recept za prave fritule otkrila nam je Ana Antunović, svestrana stručnjakinja za marketing i food blogerica, koju pamtimo još kao kandidatkinju MasterChefa. 


Kada kažemo za Anu da je svestrana, to zaista i mislimo. Po struci novinarka i stručnjakinja za odnose s javnošću, Ana je danas vlasnica obrta za marketing i promociju, ali i Instagram profila naziva Kuhana i Pečena. Osim organizacije evenata, festivala i niza umjetničkih hobija, kuhanje je zauzelo posebno mjesto u njenom životu. Svoju ljubav prema kuhanju odlučila je podijeliti s drugima kroz Instagram profil na kojem dijeli jednostavne recepte, potičući druge da više kuhaju doma. Sve je prirodno vodilo i do prijave na MasterChef, gdje je dospjela u nevjerojatnih TOP 7. 

No, odakle Ani ta ljubav prema kuhanju? Oduvijek je voljela kuhati i mijesiti, ali je kao dijete bila izbirljiva oko hrane i nije jela većinu namirnica. "Kasnije se to promijenilo, a prvo samostalno jelo koje sam napravila je bila čokoladna torta s narančom koju sam gledala u TV emisiji Ane Ugarković. Svidio mi se taj osjećaj kad su ukućani i gosti probali moju tortu i odmah se oraspoložili. Tako da je moja mantra da nije sve u kuhanju, već u kuhanju za one koje voliš", govori nam Ana.

 

Inspiracija u maminoj i bakinoj kuhinji uz najbitniji sastojak - ljubav

Ana je odrasla u Kuni na Pelješcu, gdje se njena obitelj bavi uzgojem životinja, a prije dvadesetak godina su i prvi na Pelješcu pokrenuli ruralni turizam. Uz to dolazi mnoštvo turista i ponuda domaćih specijaliteta, gdje  nastupaju Anine mama i baka, čija je kuhinja njezin najveći izvor inspiracije.

Uvijek težim postići okus ljubavi, kako ja to zovem, koji su one imale u svojim jelima.

Iako nije profesionalna kuharica, Ana profesionalno pristupa ulozi food blogera. Sudjelovanje na radionicama, istraživanje, učenje novih recepata, svladavanje novih tehnika i vizualna privlačnost njenog sadržaja samo su neke stvari na kojima Ana radi kada je kamera ugašena. Puno toga je naučila i u MasterChefu koji joj je jedan od najdražih perioda u životu, a i danas prati nove generacije kandidata.

"Uvijek sam voljela i gledala MasterChef, pratila sam i ostale kulinarske showove, a danas, gledajući unatrag, čini mi se da mi je taj show bio suđen. Dogodio mi se u trenutku kad mi se život koji sam do tad živjela lagano urušio, i MasterChef mi je bio prijelomni trenutak kad sam shvatila da život može i drugačije izgledati i da je svaki kraj novi početak", govori nam Ana i prisjeća se svog najdražeg jela kojeg je pripremila, a ujedno odnijela i titulu najboljeg tanjura. To su tacosi s okusom punjene paprike, koje najbolje prezentiraju njeni kulinarski stil. Uzima tradicionalne okuse i prilagođava ih ritmu i navikama današnjeg društva.  Jedan od takvih recepata su i Anine brze, sočne i hrskave fritule, na kojem je radila jako dugo kako bi postigla savršen omjer uloženog truda, novca, vremena i dobivenog fantastičnog okusa. 

 

Fritule by Ana Antunović 

U ovom receptu namjerno ih zovem fritule, a ne prikle ili priklice kako bi se to na Pelješcu reklo, jer je recept za prikle prilično drugačiji. Ovaj recept sam istraživala i usavršavala kako bi dobila fritule koje se mogu peći odmah nakon zamijesa, a da budu slasne i ukusne. Umjesto ricotte može se koristiti i čvrsti jogurt, no ipak je ricotta bolja jer je neutralnog okusa i nije kiselkasta.

  • Korica 1 limuna
  • Korica i sok 1 naranče
  • 2 jaja
  • 1 zdjelica ricotta sira (250 g)
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilij šećer
  • 1 velika šalica brašna (dodati još ako je potrebno, ovisno o količini soka od naranče)
  • 1/2 praška za pecivo ili 1 žličica sode bikarbone
  • 2 žice rakije (domaće, najbolje od ruža, ali može i rogač, orah, ne smije biti liker)
  • malo cimeta

Prvo pomiješati ricottu, jaje, naribanu koricu limuna i naranče, dodati sok naranače.

Promiješati pjenjačom pa dodati šećer, vanilij šećer, cimet i rakiju. Onda dodati brašno i prašak za pecivo pa miješati pjenjačom. Smjesa treba biti gušća od palačinki.

Za lijepe okrugle priklice/fritulice, smjesu staviti na ruku pa s mokrom žlicom uzimati komad i bacati u duboku ulje. Nakon svake, žlicu umočiti u toplu vodu pa otresti višak vode i onda uzeti smjesu, na taj način se neće lijepiti.

Ja ih volim preliti s malo karamele, a nju ćete isto jednostavno napraviti, tako da rastopite 100 grama šećera do jantarne boje, zatim dodate 100 ml slatkog vrhnja (mliječnog) i 30 grama maslaca. Na kraju dodati mrvicu (krupne) soli.

Video izrade fritulica pronaći ćete na Aninom profilu, a sigurni smo da ćete pronaći i još koji recept koji će vas potaknut na kuhanje ili barem spasiti one svakodnevne 'a što ću danas kuhat' dileme. 

TRENDING

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!
1

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?
2

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!
3

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?
4

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi
5

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ
6

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ
7

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

 Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni
8

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

NE PROPUSTITE

Razgovarali smo s Anjom Maršić koja nam donosi recept za savršeni zimski obrok

Razgovarali smo s Anjom Maršić koja nam donosi recept za savršeni zimski obrok

O kuhanju i influencanju

Najljepše ljetne vintage fotografije najvećih holivudskih zvijezda

Najljepše ljetne vintage fotografije najvećih holivudskih zvijezda

'old hollywood' vibes

 Riječ stručnjaka: Tri jela koja nikada ne naručujte u restoranu

Riječ stručnjaka: Tri jela koja nikada ne naručujte u restoranu

Odaberite nešto drugo

Ukusan ljetni ručak od samo - 4 sastojka

Ukusan ljetni ručak od samo - 4 sastojka

#ellegastro

Recept za zdravi snack: Kuglice od slane karamele

Recept za zdravi snack: Kuglice od slane karamele

#ellegastro

30 stvari koje morate učiniti prije nego što navršite 30

30 stvari koje morate učiniti prije nego što navršite 30

2023.07.12. 2 minuta čitanja

"TO DO" LISTA

Ukusna ljetna salata u kojoj ćete uživati cijelu sezonu

Ukusna ljetna salata u kojoj ćete uživati cijelu sezonu

Gotovo za čas

Otkrijte najljepše skrivene plaže na Jadranu od kojih zastaje dah

Otkrijte najljepše skrivene plaže na Jadranu od kojih zastaje dah

raj na zemlji

Attention

Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!

Nemam više od 18 godina