Unsplash
//

Unsplash

Gregor Ackermann je poduzetnik i investitor, po struci diplomirani inženjer elektrotehnike. Uz poslovne interese, posvećen je i "nesvjetovnim" stvarima, s posebnim naglaskom na meditaciju kojom se intenzivno bavi od 2009. godine, kada je sudjelovao na svom prvom meditacijskom povlačenju koje mu je pozitivno i duboko promijenilo pogled na svijet.

Gregor voli prenositi svoja iskustva kako bi pomogao svima koji su na putu traženja sreće i smisla u životu te je nedavno pokrenuo i svoj YouTube kanal o meditaciji, a odsad će redovito za Elle prenositi svoja znanja ne samo o tome zašto je dobro meditirati, koje benefite ona donosi te kako živjeti bez stresa i opušteno.

Život bez stresa i dobar san uvijek su u trendu - kako do njih?

Trendovi dolaze i odlaze. Zabavljamo se prateći što je IN ove godine, nagađajući što će biti sljedeće, a ponekad se i smijemo dok gledamo stare trendove, iz prošlih desetljeća.

Srećom, nije sve podložno trendu, neke stvari su otporne na nove ideje i tehnologije.

Dobar osjećaj, mir, opušteno življenje i kvalitetan san uvijek su u trendu.

Svi, bez iznimke, se želimo osjećati dobro. Razmišljamo i postupamo sa željom da budemo bolje i da se riješimo problema.

Zašto nas tako puno pati od kroničnog stresa?

Mi, takozvani moderni ljudi, borimo se s izazovima koji prijašnjim generacijama nisu bili poznati. Bombardirani smo stimulacijama i informacijama. Notifikacije na mobitelu iskaču na češće nego prištići pubertetlijama. Ta “raskoš” informacija koja do nas dolazi putem aplikacija, social medije i raznih oglasnih kanala nije dobra za nas. Ona nam stvara osjećaj da konstantno nešto trebamo mijenjati, poduzeti nešto novo...

Gledamo slike uspješnih i sretnih ljudi, uspoređujemo ih sa sobom... I.. U toj usporedbi nismo zadovoljni. Pitamo se propuštamo li nešto?!

Dodatno, stalno smo dostupni. Telefoni su uz nas. Mi smo kao u nekom dežurstvu, 24-satnom dežurstvu. I bojimo se isključiti ih jer “što ako je nešto važno?”

Nije čudo da smo tako često u stresu i iščekivanju.

Kako jednostavna vježba disanja pomaže s uklanjanjem stresa?

Stres, tijelo i disanje su povezani, isprepleteni. Nije moguće biti u stresu i disati polako, duboko, opušteno. Isto tako nije moguće disati plitko i brza, a pritom ne biti u stresu.

Zato, kada god se želimo opustiti, trebamo krenuti od disanja.

U trenucima stresa napravimo sljedeće:

1. Osvijestimo kako dišemo. Vidjet ćemo da je to, zbog stresa, plitko, užurbano, srce tuče brže.

2. Namjerno krenimo mijenjati disanje, upravljati njime. Počinjemo disati duboko, pritom osjećajući kako nam se trbuh pomiče (a dijafragma se pritom ugodno masira). Usporavamo disanje. Sada dišemo duboko i polagano. Fokusiramo se na disanje, a ne na ono što je uzrokovalo stres.

3. Nastavljamo disati duboko i usporeno. Što duže to radimo stres će se više smanjiti. Ako smo ustrajni, na kraju ćemo se opustiti. Možda nam bude i smiješno kada vidimo oko čega smo se stresirali. Jer što god da to je, i tako će proći…

Zašto svaka druga osoba ima problema sa spavanjem?

Druga vragolija s kojom se suočavamo je nesanica. Da bismo zaspali, um se treba opustiti. Potrebno je da um nije stimuliran. To postižemo tako da zamračimo sobu, te da, ako je moguće,  budemo u tišini. Ipak, najveći stimulans koji nas sprječava da zaspimo ne dolazi izvana nego iz nas samih. To su misli.

Misli nas drže budnima.

Modernom čovjeku još je teže riješiti se misli nego našim bakama. Razlog je opet - izloženost informacijama. Dnevno dobivamo više informacija nego što su naše bake dobivale u tjednu. Za to smo si djelomično i sami krivi. Jer, što god da želimo saznati - kakvo će vrijeme biti sutra, koju haljinu je Kim Kardashian odabrala za ovo ljeto i sl. - sve te informacije su nam instantno dostupne. Od bilo koje informacije dijeli nas par klikova, svajpova... Postali smo ovisnici o informacijama. A kada imamo toliku količinu informacija, onda o njima imamo potrebu razmišljati. I zato ne možemo zaspati.

Kako riješiti problem sa spavanjem?

Prvo i najvažnije - 2 sata prije nego što želimo zaspati, ne treba konzumirati nikakve medije. Trebalo bi ugasiti telefon, kompjutor, televizor. Tako ćemo osigurati da ne dobivamo nove informacije o kojima ćemo trebati razmišljati (htjeli mi to ili ne jer na misli imamo malo utjecaja). Ako vam je 2 sata preambiciozno, neka barem bude pola sata do sat vremena.

Uz to, postoji i vježba koja će nam osigurati da brže zaspimo i kvalitetnije odspavamo. Samim time, omogućit će i da nam cijeli sljedeći dan bude sretniji i zdraviji. Ta vježba bi se stručno nazvala - fokusiranje uma na jednu točku.

Sigurno ste čuli onaj savjet - ako ne možeš zaspati, broji ovce. Taj savjet u sebi ima puno istine. Možda zvuči smiješno, ali brojanje ovaca je moćna tehnika.

Zašto? Zato što, dok brojimo ovce, druge misli će nam se teže prikrasti. Brojanje je repetitive tehnika i, za razliku od drugih misli, neće nas razbuditi nego će nas uspavati.

Ipak, treba paziti da to brojanje ne postane matematički izazov jer ćemo tada opet naprezati moždane vijuge, a to ne želimo.

Evo jedna tehnika slična brojanju ovci samo što umjesto ovci koristimo vlastiti dah (on je uvijek tu pa je to praktično, ovce su na livadi, a ne u spavaćoj sobi):

  • 1. Pripremimo se za spavanje i legnimo u krevet.
  • 2. Osvijestimo dah na način da osjetimo i ocijenimo kakav je. Je li dubok i polagan ili plitak i brz?! Bit ćemo opušteniji ako je dubok i polagan.
  • 3. Krenimo brojati udahe. Prvi udah- u mislima kažemo “jeeeedan”. Kod izdaha ponovimo “jeeedan”. Riječ “jedan” možemo razdužiti pa da traje koliko i udah/ izdah.

Kada dođemo do broja 5 krećemo opet od 1. Ako zaboravimo na kojem smo broju (to će nam se događati), opet krećemo od 1.

  • 4. Radimo to dok ne zaspimo. Možemo biti bezbrižni. Čak i ako ne zaspimo, to znači da smo cijelu noć meditirali (da, ova tehnika se može nazvati meditacijom). A kada cijelu noć meditiramo, onda nam san nije ni potreban.

Za kraj, trebamo zapamtiti da iako živimo u izazovnim vremenima, postoje načini kako si možemo pomoći. Dva, nažalost sveprisutna, stanja - stres i nesanica - nisu nerješivi problemi i ne trebamo im se predati.

Želimo živjeti bez stresa, lijepo spavati i generalno biti sretni.

Da bismo ušli u ugodno i bezbrižno stanje, potrebno je da radimo na sebi. Pa krenimo onda!

Lifestyle