Prada
Launchmetrics //

Prada

Koliko god preferirali ženski tjedan mode, moramo priznati kako je prošli tjedan Milano ponovno bio predstoljnica dobroga stila i to zahvaljujući muškoj populaciji. U novim kolekcijama za proljece/ljeto 2025. vidjeli smo sve i svašta, pa tako i nekoliko izvrsnih interpretacija vizija dizajnera o kojima će se još dugo pričati. U nastavku izdvajamo neke od njih:

Prada 

Prva na redu je naravno Prada, brend koji je već nekoliko godina za redom na samom vrhu, kako ženske, tako i muške mode. Za novu sezonu ubojiti duo, Miuccia Prada i Raf Simons, pripremili su nam proljetno/ljetnu kolekcija naziva “Closer”. Smještena u futurističko bajkoviti ambijent, kolekcija je predstavljala vibrantne odjevne predmete u kojima se po običaju istaknula Pradina sposobnost igranja proporcijama i materijalima. Posebno se istaknulo nekoliko vintage-inspiriranih dodataka sa smjelim grafičkim detaljima koji su slavili ljepotu povezanosti i zajedničkih životnih iskustava, kao i nekoliko komada koji su slavili mladenački optimizam kroz skraćene siluete, živopisne boje i ležeran stil. 

Dsquared2 

Dean i Dan Caten pretvorili su povijesno mjesto u Milanu u crveno osvijetljenu predstavu s muškim plesačima koji su postavili provokativan ton za novu proljetno/ljetnu kolekciju. Inspirirana gay underground kulturom '80-ih kolekcija je prikazala upečatljiv spoj lateksa, crne kože i metalik tonova koje smo mogli uočiti na remenima, lancima i ostalim komadima koji su se zapravo referirali na dane kada su dizajneri bili veseli i razigrani adolescenti. 

Moschino 

Još jedna kolekcija koja nas je oduševila, da ne kažemo iznenadila, bila je ona brenda Moschino. Vidno inspirirana nogometom, kolekcija nam je pružila dublji uvid u razigrani svijet menswear mode, koji malo tko može dočarati na tako vješt način kao Adrian Appiolaza. Tako je kolekcija uključivala reference na korporativnu odjeću, poput suknje od košulje i odijela s četiri gumba, a istaknuti dijelovi otkrivali su nostalgične prizvuke na Argentinu i Italiju. Revija je završila simboličnim bijelim lanenim odijelom, utjelovljujući transformativno putovanje Appiolazove vizije.

JW Anderson 

Kolekcija Jonathan Andersona stavila je u fokus "iracionalnu odjeću" s prevelikim oblicima i razigranim teksturama. Istaknuti komadi uključivali su majice s napuhanim zračnim jastucima i kardigane nalik na ciglene kuće. Andersonovo uvjerenje u modu kao sredstvo osobnog izražavanja i pomicanja granica i ovoga je puta bilo u fokusu, no bilo je tu i nekoliko nosivih komada poput kožnih bajkerskih jakni i pamučnih pulovera.

Martine Rose 

Slobodno možemo reći kako je ova britanska modna kuća potpuno razbucala milanski tjedan muške mode, i to na dobar način. Rasuti letci s grubo izrezanim slikama i skromne skele stvorile su dezorijentirajuću pozornicu, naglašavajući Roseinu težnju prema istraživanje nekonvencionalne ljepote. U kolekciji su se posebno istaknule pencil suknje nošene preko mrežastih čarapa od strane muških modela te živopisna obuću sa zaobljenom petom. Rosein spoj provokativnih motiva besprijekorno je rezonirao u ovom izazovnom prikazu, slaveći jedinstvenu viziju muške mode.

Moda