Unsplash //

Htjeli mi to priznati ili ne, ljeto se bliži kraju, koferi se raspakiravaju, a uspomene s godišnjeg odmora polako blijede dok se vraćamo svakodnevnim obavezama. Za mnoge, povratak s godišnjeg predstavlja težak i izazovan period koji prate osjećaji tuge, umora i manjka motivacije. Ako se prepoznajete u ovim simptomima, niste sam. Iako bi nam godišnji odmor trebao napuniti baterije, zna se dogoditi da nam ih upravo on najčešće isprazni, no, srećom, postoje načini kako možete prevladati ovaj osjećaj i vratiti se u jesensku rutinu pozitivniji i motiviraniji!

1. Postupno se vraćajte u rutinu

Jedna od najčešćih grešaka koju ljudi naprave nakon godišnjeg odmora je nagli povratak u svakodnevne obaveze. Ako je moguće, pokušajte se postepeno vratiti u rutinu, pa umjesto da odmah krenete punim tempom, odvojite nekoliko dana za prilagodbu. Rasporedite obaveze tako da prvi dani nakon povratka budu lakši i manje zahtjevni, a ne pretrpani 101. zadatkom.

2. Postavite nove ciljeve

Jedan od glavnih razloga zašto se osjećamo loše nakon odmora je nagli prestanak uzbuđenja i noviteta. Kada se vratimo u svakodnevicu, često se suočavamo s monotonijom koja nas demotivira. Planiranje nečeg novog može vam pomoći da prevladate taj osjećaj. To ne mora biti novi godišnji odmor – može biti vikend izlet, novi hobi ili jednostavno okupljanje s prijateljima. Za mnoge početak rujna zapravo predstavlja Novu Godinu, pa vraćanje s odmora može biti dobra prilika za postavljanje novih ciljeva. Bilo da se radi o poslovnim ciljevima, osobnom razvoju ili jednostavno boljim navikama, planiranje i postavljanje ciljeva može vam pomoći da usmjerite svoju energiju prema nečem pozitivnom i uzbudljivom.

3. Fokusirajte se na pozitivne aspekte svakodnevnog života

Umjesto da se usmjerite na ono što ste izgubili (odmor), pokušajte se fokusirati na ono što imate u svakodnevnom životu i na sve ljepote novog godišnjeg doba. Možda ste se vratili kući u kojoj se osjećate sigurno i ugodno, među prijatelje i obitelj. Osvježite svoje okruženje malim promjenama, poput uređenja prostora ili kupovine biljke koja će vam podići raspoloženje.

4. Održavajte zdravu rutinu

Fizičko zdravlje igra ključnu ulogu u mentalnom blagostanju. Pokušajte se pridržavati zdrave prehrane, redovite tjelovježbe i dovoljno sna. Povratak u rutinu može biti mnogo lakši ako se osjećate fizički snažno i odmorno. Jutarnja šetnja ili vježbanje također vam mogu pomoći da se osjećate energičnije i motiviranije za ostatak dana.

5. Dajte si vremena

Na kraju dana, najvažnije je da budete strpljivi prema sebi. Prilagodba povratku s godišnjeg odmora može potrajati nekoliko dana ili čak tjedana. Dajte sebi vremena da se priviknete na svakodnevicu, pa će postepeno i osjećaj "bluesa" nestati.

 

Lifestyle