Haljina od muslina
Zara //

Haljina od muslina

Ako ste netko tko kupuje odjeću za koju znate od kojeg je materijala napravljena, onda ste sigurno čuli za lagani prozračni materijal koji se zove muslin. Muslin je jedan od najstarijih i najcjenjenijih tekstilnih materijala u svijetu, a zbog svoje lagane teksture, savršen je izbor za ljetnu odjeću. Potječe iz regije Bengal u Indiji i Bangladešu, a njegovo ime dolazi od grada Mosul u Iraku, gdje su ga prvi put otkrili europski trgovci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli IZAKOVA (@izakova)

Ovaj ekološki prihvatljiv materijal izrađuje se od pamuka, a tijekom 18. stoljeća postao je izrazito popularan u Europi, gdje se koristio za izradu luksuznih haljina i drugih odjevnih predmeta. Proces proizvodnje muslina obično zahtijeva manje kemikalija i vode u usporedbi s nekim drugim tkaninama, što dodatno doprinosi njegovoj održivosti. Jedna od mnogih prednosti muslina je da omogućava koži da diše, a uz nju odmah ide i mekoća koju muslin pruža I zbog koje se često koristi za izradu odjeće za bebe i dječje posteljine. 

Muslin u ljetnoj odjeći

Ljetne haljine izrađene od muslina su lagane i lepršave, a ova tkanina također je popularna za ljetne bluze, topove i košulje, koje pružaju opušten i udoban stil. Osim toga, muslin je odličan za plažne prekrivače i tunike, pa mnoge modne kuće koriste muslin za izradu svojih ljetnih kolekcija. Ono što još treba napomenuti je da se ovaj materijal u visokoj modi koristi za izradu prototipa, a cijela posljednja Thom Browne couture revija je bila napravljena upravo od ovog svestranog materijala. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Thom Browne (@thombrowne)

Mogućnosti za igranje s istim su beskrajne, pa u nastavku donosimo nekoliko ljetnih komada iz novijih kolekcija u kojima zgužvani muslin vodi glavu riječ. Dobra vijest je da je većina ovih komada trenutno na sniženju, pa vam svakako savjetujemo da iskoristite priliku i ovog ljeta osjetite sve čari laganom i prozračnog muslina!

Moda