Unsplash //

Retinoidi su grupa derivata vitamina A. Među njima, retinol i retinal su dva ključna oblika koja se često koriste u njezi kože, a iako su oba veoma korisna za njezino zdravlje, postoji nekoliko važnih razlika između njih koje utječu na njihovu upotrebu i efikasnost.

Retinol je jedan od najpoznatijih oblika vitamina A, često je korišten u kozmetičkim proizvodima zbog svojih snažnih anti-aging svojstava,  a u koži u transformira u aktivni oblik, tj. u retinoinsku kiselinu, koja direktno djeluje na stanice. Proces pretvorbe retinola u retinoinsku kiselinu sastoji se od dva koraka. Prvi korak je pretvaranje retinola u retinal, a drugi korak je pretvaranja retinala u retinoinsku kiselinu. Ovaj postepeni proces čini retinol manje iritantnim za kožu u usporedbi sa direktnom upotrebom retinoinske kiseline, ali takođe, retinolu je potrebno puno duže vremna da postigne svoj puni efekt.

Što je retinal?

Retinal, poznat i kao retinaldehid, je oblik vitamina A koji se u koži pretvara u retinoinsku kiselinu u samo jednom koraku. Zbog toga je retinal efikasniji od retinola u borbi protiv znakova starenja, kao što su bore, fine linije i neujednačen ton kože. Međutim, retinal može biti iritantniji za kožu, posebno za osobe s osjetljivom kožom. Iz tog razloga, ovaj sastojak se često koristi u nižim koncentracijama ili u formulacijama koje su dizajnirane da smanje potencijalnu iritaciju.

I retinol i retinal su moćni saveznici u njezi kože, posebno kada je riječ o njezinom pomlađivanju. Izbor između njih zavisi od tipa kože, osjetljivosti i individualnih potreba. Retinol je dobar izbor za početnike i one s osjetljivijom kožom, dok je retinal bolji za sve one koji žele brže rezultate i imaju iskustva s upotrebom retinoida.

Bez obzira na to koji oblik vitamina A odaberete, važno je postepeno uvoditi ove proizvode u svoju rutinu njege i koristiti ih u kombinaciji sa zaštitnim faktorom (SPF) tijekom dana, jer retinoidi mogu povećati osjetljivost kože na sunčeve zrake. U nastavku izdvajamo nekoliko naših omiljenih proizvoda koji u svom sastavu imaju jedan od ova dva moćna saveznika u njezi kože!

Elle Izbor 

Ljepota