Viktor & Rolf fw22
launchmetrics //

Viktor & Rolf fw22

Ponekad se lista skincare sastojaka čini beskonačna. Svaki ima posebne benefite i potrebno je znati koji se smiju kombinirati, a koji ne. Također je značajno i godišnje doba korištenja određenih sastojaka pa je tako vitamin C zvijezda toplijih dana, jer postaje još bolji u kombinaciji sa SPF kremama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Augustinus Bader (@augustinusbader)

Jedan sastojak kojeg smo nedavno zavoljeli je ceramid. Ceramidi su esencijalni lipidi (masti) koji se prirodno nalaze u gornjim slojevima kože i igraju ključnu ulogu u očuvanju njene zaštitne barijere. Oni čine više od 50 posto ukupnog sastava kože, a s kolesterolom i masnim kiselinama, stvaraju tzv. "cement" između stanica kože, što pomaže da koža ostane hidratizirana, meka i elastična. Ako nemate dovoljne količine ceramida u svojoj koži, ona može postati suha, dehidrirana i podložnija iritacijama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Summer Fridays (@summerfridays)

Ceramidi igraju ključnu ulogu u očuvanju ove barijere. Kožna barijera služi kao štit koji sprečava gubitak vlage i štiti kožu od štetnih vanjskih faktora poput zagađenja, bakterija, alergena i iritansa. Kada su nivoi ceramida niski, barijera postaje oslabljena, što može dovesti do pojačane osjetljivosti kože, suhoće i razvoja kožnih bolesti poput ekcema. Dodavanje ceramida kroz njegu kože pomaže u obnovi i jačanju ove barijere.

Nadalje, pomažu u zadržavanju vlage u koži, što je posebno važno za osobe s vrlo suhom ili dehidriranom kožom. Kada je barijera kože oštećena, voda iz dubljih slojeva kože isparava brže. To dovodi do suhoće i osjećaja zategnutosti. Korištenjem proizvoda s ceramidima, koža bolje zadržava vlagu, postaje mekša i manje sklona perutanju.

 
 
 
 

Također mogu umiriti osjetljivu ili nadraženu kožu, jer obnavljanjem barijere smanjuju osjetljivost kože na iritanse iz okoline. Kod osoba sa sklonošću ekcemu, crvenilu ili drugim upalnim stanjima kože, ceramidi pomažu u smirivanju simptoma i poboljšanju stanja kože. S godinama, prirodni nivo ceramida u koži opada, što je jedan od razloga zašto koža postaje suša, tanja i sklona borama kako starimo. Gubitak ceramida doprinosi pojavi finih linija, bora i gubitka elastičnosti. Proizvodi bogati ceramidima pomažu u borbi protiv ovih znakova starenja tako što jačaju kožnu barijeru, poboljšavaju hidrataciju i smanjuju pojavu bora.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tata Harper Skincare (@tataharperskincare)

Iako su ceramidi posebno korisni za suhu, dehidriranu ili osjetljivu kožu, oni su zapravo pogodni za sve tipove kože. Ljudi s masnom ili kombiniranom kožom također mogu imati koristi od proizvoda koji sadrže ceramide, jer oni pomažu u balansiranju kožne barijere i regulaciji vlažnosti bez izazivanja dodatne masnoće.

Ceramid se nalazi u različitim oblicima kozmetičkih proizvoda poput krema, losiona, seruma, čistača i maski za lice. 

Ljepota