GMBH ss25
Launchmetrics //

GMBH ss25

Rejv, supkultura, seks, glamur. Sve su to obilježja glavnog grada Njemačke i njegovog širokog dijapazona raznih kultura koje se stapaju u jednu. U modu možda nitko do sada nije uspio uvesti tu berlinsku kontrakulturnu i supkulturnu estetiku s tolikom finesom koliko su to uspjeli Benjamin Huseby i Serhat Isik, osnivači brenda GmbH.

Kažem finesom, jer Huseby i Isik provociraju na nimalo provokativan način i ostavljaju malo toga nama na maštu. Od njihovih političkih stavova do nekadašnjeg statusa migranata u Njemačkoj i EU, ovaj dvojac kroz svoju modu izuzetno poetično uspijeva prenositi bitne poruke koje svi (ne) žele čuti.

Pariz ih je prihvatio objeručke, no njihova svaka kolekcija i dalje nastaje u divljem srcu Berlina. Stoga je izuzetno poseban potez njihova odluka za prikazivanjem kolekcije upravo na berlinskom tjednu mode, ne tako daleko od samog mjesta gdje se njihovi koncepti rađaju i razvijaju. Chic element koji je redovno rezerviran za Pariz je ovdje zamijenjen, očekivano, pomalo divljim koracima. Da, ultrakratke hlačice od vinila jukstaponirane s bondage-esque krznenim kaputima iz pariških kolekcija su sinonimi za chic, no umjesto njih smo dobili nove, osvježene siluete.

Ova kolekcija je rave-ready, idealna za sve koji su se od samog početka navukli na album Brat od Charli xcx. Party sezona je tek počela, a sudeći po GmbH, ona traje 365 dana i tako u krug. Nježnije, ženstveno orijentirane siluete su sudar one berlinske fasade prošlosti i njegovog srušenog zida, vergoldet brutalizma, lepršavosti i konstrikcije.

Možda najbolji dio njihove kolekcije dolazi pred sam kraj, gdje se pojavljuju korzeti koji malo toga ostavljaju za maštu, te sakoi s kapuljačama koji identitetski padaju negdje između Giorgia Armanija i Ricka Owensa, no s vrlo prepoznatljivim i posebnim GmbH štihom.

Berlinski tjedan mode pratimo i dalje, no teško da će nas ijedna kolekcija uspjeti ovoliko oduševiti kao njihova. Naravno, iznimke poput Shaynea Olivera postoje, no za nas su oni već pobjednici ove edicije Berlina.

Moda