Kesha
Instagram //

Kesha

Kesha je, napokon, nakon 10 godina počela disati punim plućima. Američka glazbenica je 2014. godine pokrenula sudski spor protiv producenta Dr. Lukea. Optužila ga je za seksualno, fizičko, verbalno i emocionalno zlostavljanje, a prema njenim navodima ju je drogirao, seksualno napastovao, te prijetio njoj i njezinoj obitelji. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kesha (@kesha)

Počela je surađivati s njim odmah na početku svoje glazbene karijere 2005. godine. Kesha je tada imala samo 18 godina, te je s njim potpisala ugovor za čak šest albuma. Lukasz Gottwald, poznatiji kao Dr. Luke, je sve Keshine optužbe negirao. Godinama su se povlačili po sudovima da bi 2023. godine postigli nagodbu. Sve što je do tada ostalo je dr. Lukeova kleveta protiv Keshe oko koje su se nagodili. Tek prošle godine je glazbenica mogla nastaviti s radom na glazbi. Ono što je još važnije je da je mogla slobodno odabrati producenta vlastite glazbe. U veljači te godine je objavila isječak pjesme u trajanju od 30 sekundi što je dalo naslutiti da je spremna za novu glazbu. Album "Gag Order" je izdala u petom mjesecu iste godine s kojim je započela istoimenu turneju. Na albumu je radila s Rickom Rubinom, kultnim glazbenim producentom koji je surađivao s glazbenicima i glazbenicama poput Adele, Lady Gage, Red Hot Chili Peppersa, The Strokesa, System of a Down. Nakon nagodbe je turneju preimenovala u "Only Love Tour", čime je na svoj način odgovorila na sve događaje vezane sa svog bivšeg producenta. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kesha (@kesha)

Kesha je ovog puta odlučila stvari napraviti po svome i nikako drugačije. Osnovala je vlastitu izdavačku kuću "Kesha Records" i predstavila je singl "Joyride", što je uz brat bio jedan od najvećih ljetnih hitova ove godine, barem prema društvenim mrežama. Naglasila je da ne želi da itko prolazi kroz ovo što je ona prolazila. "Glazbena industrija bi me se trebala prepasti" rekla je za američki ELLE. "Nadam se da moje nasljeđe jamči da se ovo više nikada neće nikome dogoditi" dodala je i objasnila da želi rasvijetliti sve, dio po dio. Ispričala je da je uzbuđena što će moći biti uključena u svaki dio nastajanja pjesme, ali i promociju. To ovoga puta neće značiti da će biti lutkica na koncu, nego će sve osmišljavati u sklopu svoje nove tvrtke. 

Podrška u cijelom procesu joj je bila njezina majka. Žene iz glazbene industrije koje su joj pokazale podršku su Lady Gaga, Ariana Grande, Kelly Clarkson. Dvije godine nakon što je započeo spor, Adele je na dodjeli BRIT nagrada u svom govoru spomenula Keshu i rekla da ju podržava. Taylor Swift joj je donirala 250 000 dolara za pravne troškove. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kesha (@kesha)

 

 

Glazbenica je nedavno promjenila početni stih iz hit pjesme "Tiktok" iz 2010. godine koji glasi Wake up in the morning feeling like P. Diddy u Wake up in the morning like F*CK P. Diddy. To je napravila zbog svega što zadnjih nekoliko tjedana prati Diddyja - trgovina s ljudima, seksualno uznemiravanje, reketarenje i još more optužbi kojih je svakog dana sve više. Iste godine kada je podigla optužnicu protiv Dr. Lukea, zbog bulimije je dva mjeseca bila na liječenju.

Kesha je, nažalost, jedan od primjera što se može dogoditi osobu koju glazbena industrija gotovo proguta. Dok smo mi na repeatu slušali "Tiktok", Kesha je prolazila kroz pravi pakao. Na svu sreću, pronašla je izlaz i novu sreću.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kesha (@kesha)

Pop kultura