Caroline Polachek
Instagram //

Caroline Polachek

Američki web portal o glazbi, Pitchfork je predstavio popis najboljih 100 pjesama u četiri godine ovog desetljeća. Pitchfork je inače poznat po listama i recenzijama koje su, u najmanju ruku, pretjerane. Pitchfork je osnovao Ryan Schreiber 1996. godine u Minneapolisu. Na početku su pratili samo nezavisnu i alternativnu glazbu da bi danas došli do jednog od najposjećenijih glazbenih portala. Danas se ne ograničavaju po pitanju žanrova, ali im je u fokusu alternativna scena. 

Na internetu postoji lista njihovih najgorih recenzija, a došlo je do toga da oni počeli mijenjati svoje ocijene. Tako su napisali članak u kojem su ponovo recenzirali neke albume koje su toliko loše ocijenili da su javno priznali grešku. Primjerice Liz Phair i njezinom albumu Liz Phair su po izlasku 2003. godine dodijelili ocjenu 0.0, da bi mu nakon tri godine dao 6.0.

Pitchforku mnogi zamjeraju da su cijelu karijeru izgradili na takvim recenzijama, a postoji meme na društvenim mrežama o albumu Peppe Pig. Naime, albumu Peppe Pig su dodijelili 6.5 bodova dok su Daft Punku i ploči "Discovery" dodijelili 6.4. Postoji cijela lista albuma za koje obožavatelji smatraju nepravedno ocijenjenima, pa ih uvijek uspoređuju s Peppom Pig. 

10. xaviersobased "crisp dubs" 

Xaviersobased je mladi neovisni glazbenik čiju glazbu zaista nije lako opisati baš zato što miješa nevjerojatno puno glazbenik utjecaja. U pjesmi "crisp dubs" na početku zvuči kao da sviraju dvije različite pjesme. Kroz nešto više od tri minute se igra s jednim glazbenim segmentom kojeg onda istražuje.

9. Fiona Apple "I Want You to Love Me"

I've waited many years/Every print I left upon the track/Has led me here zapjevala je Fiona Apple 2020. godine svojim prepoznatljivim glasom na petom studijskom albumu Fetch the Bolt Cutters. Produkcija u bridgeu pjesme je predivna zato što zvuk ide iz jedne u drugu slušalicu tako toplo preporučujem da ju poslušate baš tako. 

8. Bob Dylan "Murder Most Foul" 

Ne bi Dylan bio Dylan da kroz svoje pjesme ne isprepleće politiku. Ovdje je to itekako očito zato što artwork otkriva o kome pjesma pjeva, ali on u skoro 17 minuta slušatelju dočarava političko i društveno stanje 1963. godine. Tako spominje i Beatlese kada kaže The Beatles are comin', they're gonna hold your hand aludirajući na Beatlemaniju koja je započela iste godine i na pjesmu "I Want to Hold Your Hand" iz 1964. godine. Također, ovi stihovi možda imaju i dvostruko značenje. 

7. Alex G "Runner" 

Ovaj američki glazbenik je napisao stihove Load it up, know your trigger like the back of my hand koji su zapitali o čemu je točno pjesma. Ta rasprava je potpuno bespredmetna jer to rijetko kada ikada bitno. Alex G je od 2009. godine izdao čak devet studijskih albuma, a najnoviji je iz 2022. godine God Save the Animals koja odmah podsjeća na God Save the Queen Sex Pistolsa. 

6. Anohni and the Johnsons "It Must Change" 

"It Must Change" je prva pjesma s albuma My Back Was a Bridge for You to Cross. Eric Torres je za Pitchfork napisao da pjesma naglašava moralne i emocionalne vrijednosti doba korone koje je bilo ispunjeno tjeskobom. Your God is failing you,/things must change/Giving you hell/The truth is that our love/Will ricochet through eternity pjeva Anohni. 

5. Low "Days Like These"

Jedan od mnogo indie glazbenika s ove liste je američki band Low. Prvi album su izdali još 1993. godine, "I Could Live in Hope" i tek su 12 godina nakon prvi put nastupili na televiziji. Robert Plant iz Led Zeppelina je obradio njihove dvije pjesme s albuma The Great Destroyer - "Monkey" i "Silver Rider." Pjesma "Days Like These" se nalazi na albumu iz 2021. godine Hey What. 

4. Caroline Polachek "Bunny is a Rider"

Nakon dvije godine pauze, Polachek je 2021. izdala pjesmu “Bunny Is a Rider." Glazbenica ju je opisala kao "malu ljetnu pjesmu o nedostupnosti." Rekla je da joj je Timbaland bio ogroman utjecaj "posebno zbog toga što se ritam u cijeloj pjesmi ne mijenja." 

3. Kendrick Lamar "Not Like Us"

Odakle uopće krenuti s dramom koja obavija ovu pjesmu? Možda je dovoljno za napisati da je Lamar dao svoj odgovor na sve što se događa(lo) između njega i Drakea. Uz to je snimio videospot u kojem je još dao materijala, a vjerojatno još nitko nije otkrio sve easter eggove. Lamar inače ne priča o svom privatnom životu niti se često pojavljuje u medijima, ali je ovog puta prikazao cijelu obitelj. 

2. RXKNephew "American tterroristt"

Pjesme RXKNephew su prepoznatljive po atipičnim ritmovima, a u stihovima se osvrće na nasilje, kontroverzne teorije zavjere, američki izbori. To je jasno i iz naslova pjesme koju je Pitchfork odabrao te ima Biblijske reference. U jednom stihu je kazao I believe in God, but I ain't too religious. 

1. Lana Del Rey "A&W"

Did you know that there’s a tunnel under Ocean Blvd je album koji je iznjedrio neke od najboljih pjesama Lane Del Rey, ali "A&W" je nemoguće ne primijetiti. Ova sedmominutna pjesma je podijeljena u dva dijela i govori o temama poput silovanja, seksa i glavni hook je This is the experience of bein' an American whore. Del Rey ju je predstavila na Valentinovo 2022. godine, a producent Jack Antonoff je u Instagram postu napisao da mu je to najdraža pjesma koju su napravili. 

Pop kultura