Unsplash //

Svi već znamo za benefite sokova od celera i mrkve koji su postali pravi hit na društvenim mrežama. No, sada se kao apsolutni heroj ističe nova namjernice, odnosno moćno povrće čiju važnost za zdravlje organizma često zanemarimo. Riječ je o kelju, omiljenom povrću brojnih beauty stručnjaka diljem svijeta.

Unsplash

Benefiti kelja

Zašto je toliko uzbuđenja oko kelja? Pa, za početak, ova tamnozeleno lisnata biljka je pravi izvor esencijalnih vitamina, minerala, antioksidansa, flavonoida i polifenola. S 50 posto više kalcija od mlijeka, trostruko više vitamina C od naranče i četiri puta više folne kiseline od jaja, kelj je obavezan sastojak kad je u pitanju podrška općem zdravlju i vitalnosti.

No, koristi kelja sežu daleko izvan njegova impresivnog nutritivnog profila. Ovo skromno lisnato povrće bogato je makro i mikro nutrijentima koji su znanstveno dokazano korisni za zdravlje srca i očiju, te uspješno reguliranje razine kolesterola i sprječavanju određenih bolesti, poput raka.

Unsplash

Unsplash

S jednom šalicom soka od kelja u organizam unosite 68 posto dnevne vrijednosti vitamina K i 6 posto beta karotena kao i bogat niz protuupalnih antioksidansa i biljnih spojeva. Ti manje poznati junaci poput indola-3-karbinola, sulforafana, kvercetina i kaempferola, neumorno rade kako bi se borili protiv slobodnih radikala, štitili stanice i smanjivali upalu u cijelom tijelu.

Naravno, cijeđeni sok od kelja je najlakša opcija za unos nutrijenata u organizam, ali ako nemate sokovnik postoji stvarno jako puno načina na koji možete pripremiti kelj, a da pri tom bude jako ukusan. Mogi stručnjaci preporučuju konzumiranje kelja u sirovom, čistom obliku kako bi se maksimizirao sadržaj vlakana, a za dobar sok ili smoothie ga možete kombinirati i s drugim povrćem, voćem, zdravim prahovima...

Unsplash

Stoga, uz sve navedene benefite vjerujemo kako će upravo sok od kelja postati vaš novi najdraži jutarnji napitak.

@kaylieestewart I have been a green juice girlie for 3 years now and i swear by this recipe for clear skin & energy booster 🤌🏻🥦🍏🥒🥬 #greenjuice #greenjuicerecipe #clearskinjuice ♬ original sound - Kaylie Stewart
Lifestyle