POTRAŽITE U ČLANCIMA ELLE

Unesite traženi pojam (Min. 3 znaka)

Disco Meets Dinara

Mate Janković: Španjolska, tapasi i noć za pamćenje

tapasi mate janković sol i tapas španjolska
Mate Janković: Španjolska, tapasi i noć za pamćenje
© Privatna arhiva

"Te sam noći shvatio što želim u životu. Shvatio sam da ne želim samo raditi u restoranu, nego i imati jedan, i to upravo takav. I kada uđete u moj lokal u kojem DJ stoji pokraj kuhara koji reže pršut i vidite taj Disco Meets Dinara moment - znajte da sam uspio.", piše nam Mate Janković...


Tapas je moja ljubav još otkad sam prije više od 20 godina prvi put došao u Španjolsku. Moj prvi susret s tim formatom posluživanja hrane bio je u Alicanteu, na jugu Španjolske. Prijatelj i ja nabasali smo na Tapeo, tapas restoran s Michelinovom preporukom, i to mi je iskustvo promijenilo život.

Znam, kada čujete nekoga da kaže da mu je nešto „promijenilo život“, obično vam se diže kosa na glavi jer očekujete neku katarzičnu priču punu životnih pouka, dubokih misli i self-help citata, ali ovo nije jedna od njih. Ondje se održavao festival Lo Mejor de la Gastronomia na koji je pozvan moj prijatelj, tada vrlo uvaženi chef, a ja sam bio njegova prikolica koju je poveo sa sobom. Po danu smo kuhali na festivalu, a po noći smo uživali u svemu što Alicante ima ponuditi. U moru tapasa, vinskih lokala i restorana nabasali smo na Tapeo. Došli smo na ulaz i bez rezervacije zatražili stol. Bili smo, naravno, odbijeni. Zatim smo bahatom, Balkanu vičnom komunikacijom do mjesta na šanku pokušali doći riječima: „A možemo li na šanku popiti bocu šampanjca?“ Misleći valjda da će nam prostrti crveni tepih čim smo spomenuli malo skuplju konzumaciju. Bili smo naravno opet odbijeni uz blagi prezirni pogled, ali rečeno nam je da se vratimo za dva sata i da će nas stol čekati. Ta dva sata proveli smo uživajući u lijepim količinama cave, tempranilla i garnache te došli blago pripiti i gladni. Mjesto je bilo živo. Već je debelo prošla ponoć, a lokal je bio pun. Odrasli su pili lijepe količine vina, a stolovi su bili neuredni i puni tanjurića i čaša, ali i glave pokojeg djeteta koje je spavalo oslonjeno na stol. Naime, Španjolci često izlaze s djecom pa ako dječurlija i zaspe u lokalu, who gives a shit, starci nastavljaju svoj standardni program.

Jelo s menija u novom  tapas baru Sol chefa Mate Jankovića

Glazba je bila glasna te je u kombinaciji sa žamorom veselih, supijanih i sitih ljudi stvarala soundtrack filma koji slavi život Konobari su ubrzano hodali i iznosili hranu međusobno glasno komunicirajući, lišeni diskretnih gestikulacija i za restoran karakterističnih suptilnih kretnji. Sve je bilo nekako rubno grubo, a opet s osmijehom, uslužno i ljubazno. Neki ljudi su plesali jer je na rubu šanka bio DJ pult, a pokraj njega dio za rezanje pršuta. Zamislite scenu u kojoj lik sa slušalicama na DJ pultu pušta uplifting glazbu, ispred njega je laptop, blago cupka, a pokraj njega kuhar tankim, dugačkim nožem reže pata negru. To kod nas još nije viđeno, a imamo pršuta, a bome i DJ-a. Spojimo to mesno-glazbeno bratstvo i jedinstvo što prije.

Usprkos mom opisu koji zvuči vrlo neuredno, pa i kaotično, sve je funkcioniralo savršeno i uskoro sam doznao zašto mjesto ima Michelinovu preporuku. Iz nekog razloga narudžbu je došao primiti chef osobno. Primijetio nas je iz kuhinje te izašao pred nas. Uskoro smo otkrili i razlog tom VIP tretmanu - čovjek je na festivalu Lo Mejor de la Gastronomia gledao našu radionicu o maslinovu ulju i prepoznao nas. Ono što smo dobili pamtim i danas. Savršeno pečeni navajas (kapelunge), tartar od tune, gusja jetra, espardenyas (morski krastavci), pata negra, kapesante, kamenice, obrazi iberico svinje, kruh s rajčicom izlazili su jedni za drugima stvarajući gužvu za stolom. Malo smo (opet) podivljali s vinima pa smo na kraju bili oni naporni likovi koji žicaju DJ-a da pusti „ovu i ovu“ pjesmu.

Tako vesele, solidne potrošače i ljude iz struke prihvatilo je i osoblje s kojim smo proveli noć za pamćenje. Naravno, nezasitni kakvi jesmo, rezervirali smo stol za sljedeće tri večeri, koliko smo još bili u Alicanteu. Bile su jednako dobre, supijane, ukusne, vesele i s finom dozom mamurluka. Čak smo i na avion otišli direktno iz lokala, što je primijetilo i kabinsko osoblje jer smo izgledali poprilično očerupano. Zašto mi je to promijenilo život? Tu sam noć shvatio što želim raditi u životu. Shvatio sam da ne želim samo raditi u restoranu, nego želim imati jedan, i to upravo takav. I kada uđete u moj lokal u kojem DJ stoji pokraj kuhara koji reže pršut i vidite taj disco meets Dinara moment - znajte da sam uspio.

Recept za Profiterole s mariniranom pastrvom, dimljenim vrhnjem i ikrom pastrve 

SASTOJCI / Broj porcija: 12

PROFITEROLI
• 250 ml vode
• 130 g maslaca
• 140 g brašna
• 250 g jaja

PASTRVA
• 500 g filetirane pastrve
• 250 g šećera
• 250 g soli

DIMLJENO VRHNJE S HRENOM
• 300 g domaćeg kiselog vrhnja
• 300 g sijena
• sol, papar
• 2 žlice naribanog hren

PRIPREMA

NAPRAVITE PROFITEROLE

Zakuhajte vodu s maslacem, a kada se maslac otopi, dodajte brašno i dobro izmiješajte.  Maknite s vatre i polako dodajte tučena jaja. Stavite smjesu u slastičarsku špricu te je  našpricajte u kalupe ili na masni papir. Stavite  peći na 160 stupnjeva 20 minuta i još 10 minuta  na 170 stupnjeva, a potom ohladite.

PRIPREMITE PASTRVU

Pomiješajte sol i šećer te posipajte to po filetima  pastrve. Ostavite 4 sata u hladnjaku i isperite te  tanko narežite.

PRIPREMITE DIMLJENO VRHNJE
U posudu s poklopcem stavite sijeno. U drugu  metalnu posudu pokraj sijena stavite domaće  vrhnje s hrenom, soli i paprom.
Zapalite sijeno i poklopite posudu. Nakon  nekoliko minuta ponovite postupak i svaki put  promiješajte vrhnje. Napravite to pet, šest puta,  ovisno o tome koliko dimljeno vrhnje želite.

SLOŽITE
Profiterole napunite dimljenim vrhnjem s hrenom.  Na profiterole stavite tanko rezan filet pastrve,  dimljeno vrhnje i ikru pastrve.

TRENDING

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ
1

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!
2

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!
3

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?
4

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?
5

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ
6

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

 Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni
7

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi
8

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

NE PROPUSTITE

Buduća španjolska kraljica, princeza Leonor oduševila je u bezvremenskom kaputu

Buduća španjolska kraljica, princeza Leonor oduševila je u bezvremenskom kaputu

S kraljevskih dvora

Najljepše ljetne vintage fotografije najvećih holivudskih zvijezda

Najljepše ljetne vintage fotografije najvećih holivudskih zvijezda

'old hollywood' vibes

 Riječ stručnjaka: Tri jela koja nikada ne naručujte u restoranu

Riječ stručnjaka: Tri jela koja nikada ne naručujte u restoranu

Odaberite nešto drugo

Ukusan ljetni ručak od samo - 4 sastojka

Ukusan ljetni ručak od samo - 4 sastojka

#ellegastro

Recept za zdravi snack: Kuglice od slane karamele

Recept za zdravi snack: Kuglice od slane karamele

#ellegastro

30 stvari koje morate učiniti prije nego što navršite 30

30 stvari koje morate učiniti prije nego što navršite 30

2023.07.12. 2 minuta čitanja

"TO DO" LISTA

Ukusna ljetna salata u kojoj ćete uživati cijelu sezonu

Ukusna ljetna salata u kojoj ćete uživati cijelu sezonu

Gotovo za čas

Otkrijte najljepše skrivene plaže na Jadranu od kojih zastaje dah

Otkrijte najljepše skrivene plaže na Jadranu od kojih zastaje dah

raj na zemlji

Attention

Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!

Nemam više od 18 godina