The Super Models
IMDb //

The Super Models

New Look (2024)

Dugo očekivana serija je konačno ovdje! Odnosno, njene prve četiri epizode su izašle na samo Valentinovo, a kako bolje provesti tjedan zaljubljenih nego gledajući fenomenalne, romantične kreacije Christiana Diora? New Look prati uspon Diora na sam tron francuske mode, a u seriji se pojavljuju Coco Chanel, Cristobal Balenciaga, Carmel Snow i ostale relevantne osobe koje su se u to doba borile za dominaciju nad modnim svijetom. Seriju prati odličan soundtrack kojem je autor Jack Antonoff, producent najpoznatiji po svom radu s Taylor Swift i mnogim drugim zvijezdama današnjice. Ova serija je dostupna na Apple TV streaming servisu.

Dior and I (2014)

Ako vam nije dosta romantičnog svijeta Diora nakon prve četiri epizode New Looka se uvijek možete okrenuti jednom od najboljih modnih dokumentaraca suvremenog doba. Dior and I je dokumentarni film koji prati izradu prve kolekcije visoke mode Rafa Simonsa za kuću Dior. Odličan je pogled u samu srž svijeta visoke mode, razne Dior radionice i ateljee diljem Francuske, te u kreativni proces jednog od najboljeg dizajnera našeg vremena koji se trenutno nalazi u Pradi. Stres, glamur i još više stresa su samo dio najvišeg nivoa modne industrije, a ovaj film jednostavno morate pogledati kako biste bili još upućeniji u taj svijet nosive umjetnosti.

Cristobal Balenciaga (2024)

Još jedan ovogodišnji novitet je serija koja prati život i ranu karijeru Cristobala Balenciagu, vjerojatno najvećeg majstora i umjetnika kada pričamo o svijetu visoke mode. Prati Cristobalov život od njegovih skromnih početaka u Španjolskoj, njegov uspon prema slavi i odijevanju kraljevske obitelji, te propast države i njegovog svijeta za vrijeme španjolskog građanskog rata. Pomno prati njegovo preseljenje u Pariz gdje titulu najboljeg od najboljih oduzima tada već etabliranim imenima poput Givenchyja, Coco Chanel, Else Schiaparelli i mnogih drugih couturiera. Dramatična i vizualno impresivna serija prepuna odlične mode iz prve polovice prošlog stoljeća je dostupna na Disney+ streaming servisu.

Diana Vreeland: The Eye Has to Travel (2011)

Ako volite modu, a niste nikada čuli za genijalnu Dianu Vreeland – hitno upalite ovaj film. Dokumentarac prati život nekadašnje glavne urednice američkog Voguea koja je u potpunosti srušila tadašnje stereotipe i predrasude o modi i ljepoti. Slavila je ljudske nedostatke, zbog nje je nos Barbre Streisand postao njen najveći adut, a modu i modne časopise je smatrala medijem s kojim ljudi mogu sanjariti o dalekim mjestima i puno apstraktnijim konceptima od svog monotonog života. Moda je s Dianom Vreeland postajala prava fantazija, a njen ekscentrični život je odlično sumiran u ovom filmu.

Halston (2021)

Sviđa vam se moda koju je tijekom devedesetih stvarao Tom Ford za Gucci i Yves Saint Laurent? Onda definitivno morate otkriti tko je bio Halston. Život jednog od najpoznatijih američkih dizajnera je bio buran, prepun glamura i svega dobrog i opasnog što svijet mode može donijeti jednoj osobi. Od njegovog prvog uspjeha u obliku šešira za Jackie Kennedy koji je nosila na inauguraciji, preko velike pobjede nad francuskom hegemonijom u modnoj industriji, pa sve do razuzdanih zabava u klubu Studio 54 i njegovog tragičnog kraja su samo neke od povijesno bitnih scena koje se nalaze u ovoj biografskoj seriji. Dostupna je na Netflixu, a od čiste doze glamura će vam se sigurno zavrtjeti u glavi.

Valentino: The Last Emperor (2008)

Jeste li ikada htjeli gledati reality show koji prati jednog od najvažnijih talijanskih dizajnera svih vremena? Ovaj dokumentarni film je upravo to. Valentino: The Last Emperor prati glamurozni život Valentina Garavanija i njegovog poslovnog partnera Giancarla Giammettija nekoliko mjeseci prije prikazivanja jedne od njegovih posljednjih kolekcija u karijeri. Sniman metodom 'muhe na zidu' u potpunosti hvata sve ekscentričnosti i smiješne trenutke inače ozbiljnog i poštovanog Valentina, njegovo druženje s Karlom Lagerfeldom i mnogim drugim velikanima modne industrije, te njegov rigorozan red i rad u ateljeima. Fenomenalan uvid u njegov život i njegovih 6 pasa koji imaju vlastiti privatni avion je uvijek dobar odabir za opuštanje.

Kingdom of Dreams (2022)

Ne dajte da vas zavara ovaj sanjivi naslov, Kingdom of Dreams je dokumentarna mini serija o mračnoj strani mode. Odnosno, o njenoj najmračnijoj strani – onoj poslovnoj. Dana Thomas, autorica knjige Deluxe: Kako je luksuz izgubio sjaj, te mnogi drugi modni novinari i dizajneri raspravljaju o nepravednim poslovnim praksama, nasilnim preuzimanjima obiteljskih modnih kuća, moćnim konglomeratima i mentalnim slomovima raznih poznatih dizajnera na najtransparentniji mogući način. Odlična je za sve one koje zanima kako je moda od relativno malog i lijepog svijeta postala ogromna luksuzna industrija koja ne oprašta greške i, još gore, kolekcije koje se loše prodaju.

The Gospel According to Andre (2017)

Andre Leon Talley je jedna od najvažnijih osoba u svijetu mode kasnog 20. stoljeća. Čovjek koji je dokazao kako Afroamerikanac sa juga SAD-a može svojim znanjem, riječima i dobrotom mijenjati svijet mode je zaista velika inspiracija. Autobiografski film prati Talleyev život, od njegovog kompleksnog odrastanja do preseljenja u New York, druženja s Andyjem Warholom i naposljetku njegovu dugogodišnju poziciju modnog urednika u američkom Vogueu. Njegova emotivna i inspirativna priča će vas sigurno podsjetiti kako niti jedan san nije prevelik.

The Super Models (2023)

Naomi, Christie, Linda, Cindy. Prezimena nisu potrebna, već znate tko su, kako izgledaju i kako hodaju pistama najvećih brendova diljem svijeta. Ipak, koliko zaista znamo o supermodelima devedesetih? Mini serija od četiri epizode na servisu Apple TV će vam dati odgovor na sve što vas je ikada zanimalo o svijetu manekenstva u prošlosti i sadašnjosti. Zapanjujuće emotivan serijal koji se uz to sve detaljno bavi pitanjima rasizma i seksizma u svijetu modne industrije je must watch.

First Monday in May (2016)

Prvi ponedjeljak u svibnju odnosno najveći blagdan na kalendaru modne industrije. U pravu ste, u pitanju je Met gala. Dokumentarni film koji otkriva gotovo sve o najgledanijem crvenom tepihu na svijetu, od Anne Wintour koja slaže tko gdje sjedi do dizajnera koji do zadnjeg sata prije početka gale završavaju svoje najbolje kreacije su samo neki od zapanjujućih trenutaka u ovom filmu. Otkriva masu informacija o samom kostimografskom institutu MET muzeja, kako se odabiru teme izložbe i dress code za crveni tepih i još puno toga. 

 

Pop kultura