Nick Cave
Profimedia //

Nick Cave

Još od najranijeg djetinjstva kad sam se uspinjala uz stube prema obiteljskom stanu i nisam mogla izdržati da ne zapišem svoje misli, pa bih zastajala i zapisivala po zidovima hodnika, a potom i po zidovima stana, okviru kreveta i, naravno, svim mogućim papirima na koje bih naišla. Tako je i Cave obilježio moje rano odrastanje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Nick Cave (@nickcaveofficial)

Mama mi je prigovarala da slušam samo psihodeliju i neke mračne stvari, zabrinuta kamo će me sve to odvesti, no ipak me u ključnim trenucima podržavala pa tako i tih davnih devedesetih kad sam bila na državnom natjecanju mažoretkinja u Kaštelima, a srce me vuklo u Zagreb na moj prvi koncert u životu pa sam, u ranu zoru ustala, našla se s jednim dečkom na rivi i čekala autobus za Zagreb. Vožnja do Zagreba trajala je beskrajno, autobus je kasnio, a ja sam već bila u suzama. Ta ista mama, koje danas više nema, svjedočila je mom očaju jer neću stići na koncert pa je prvi put izašla u papučama iz stana, pozvala taksi i ostavila me pred Lisinskim. Bila sam uzbuđeno dijete koje je došlo slušati Cavea.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Nick Cave (@nickcaveofficial)

Voljela sam poeziju i upijala njegove stihove, neovisno o tome što su mi govorili da je sve to prezrelo za moje godine i da nisam spremna za razumijevanje dubina njegovih riječi. U dvorani sam sjedila i polako se počela spuštati stepenicama prema pozornici, zajedno s nekolicinom koja se pretvorila u vodeni val koji nije stajao u ritmičnom i nezaustavljivom pohodu na pozornicu. Osiguranje je bilo na rubu, sve dok Cave nije izrekao rečenicu: Fuck security. I tako sam se našla na pozornici na kojoj je Cave plesao s jednom djevojkom, pušio i dao mi tu svoju upaljenu cigaretu koju negdje imam i danas. Lagala bi kad bih rekla da je to bila moja prva cigareta jer bila je to ona s kojom sam si iza zgrade spalila koljeno, no počela sam pušiti tek više od trideset godina kasnije, frustrirana jer su mi roditelji umirali od raka. 

Nick Cave
Profimedia //

Nick Cave

Cave je uvijek bio tu, ne kao javna ljubav i opsesija već pritajeni ljubavnik čiji su tekstovi uvijek bili isprepleteni, ne samo s mojim već s mnogim životima. Kroz opipljivu bol i rane koji život ostavlja, ali, u konačnici, i slavljenje tog istog života koji je jednostavno čudesan. I lijep. Posjetilo me to na jedan od mojih omiljenih filmova Larsa von Triera Breaking the Waves koji mi je pružio istovjetno iskustvo neposredno prije koncerta u Lisinskom, kao i na koncert Leonarda Cohena davno u Beogradu na koji sam otišla sa svojom bivšom ljubavi. Ondje je dvorana plakala, svjesna važnosti trenutka koji nas sjedinjuje u ljubavi i proslavi života kao takvog. 

Nick Cave
Profimedia //

Nick Cave

I prije dva dana u Areni bilo je mnogo ljudi koji su plakali. Na koncert sam otišla sama, kao što i film volim pogledati sama i kao što svaki trenutak, koji mi je intimno važan, volim proživjeti sama. Pored mene je bio pilot koji mi je odmah rekao da će plakati i da želi biti u svojoj introspekciji. Na kraju mi je zahvalio, rekavši mi da sam mu uljepšala večer. Ne jer smo bili stalno zajedno već upravo zato što nismo, poštujući osobni prostor, osobni doživljaj i intimne emocije. Ja nisam plakala, već mi osmijeh nije silazio s lica, baš kao i nakon već spomenutog filma koji kao i koncert govori o tome da ljubav prigrli bol i od života stvara proslavu unutarnje ljepote svakoga od nas. Hvala gospodinu koji je obilježio mnoge živote, pa tako i moj. Wild God.

Nick Cave
Profimedia //

Nick Cave

Pop kultura