POTRAŽITE U ČLANCIMA ELLE

Unesite traženi pojam (Min. 3 znaka)

komentar

Piše Jelena Veljača: slučaj Severina - zašto bi jedan otac svome djetetu htio oduzeti djetinjstvo s majkom?!

Jelena Veljača

severina slučaj skrbništvo
Piše Jelena Veljača: slučaj Severina - zašto bi jedan otac svome djetetu htio oduzeti djetinjstvo s majkom?!
© Instagram

 Pregled tjedna, pregled početka godine: loša prognoza za hrvatske majke.


Kad je „pukla“ vijest da se rastaju Joe Jonas i Sophie Turner, i da su maloljetna (i vrlo mala) djeca ostala kod oca, odmah, ali ODMAH su se pojavile mizogine nijanse u načinu na koji se izvještavalo o tom razvodu i podjeli skrbništva. Saznalo se, nekako, kako se već uvijek sazna, da je majka na snimanju preko bare, a da su djeca s ocem negdje na američkom kontinentu, što je bilo dovoljno za blagu implikaciju kako je mater karijeristica koja svojim poslovnim stremljenjima praktički zapostavlja djecu, a otac - također u tom trenutku na turneji - svetac.

Internet je začuđujuće brzo reagirao: we will not take this mysoginist s*** anymore, poručile su brze ruke divljeg world wide weba. Žena ima pravo biti gdje god poželi, i raditi što god poželi, a da joj zbog toga Internet ne oduzima pravo na skrbništvo, niti dovodi njezino majčinstvo u pitanje.

Sophie je obranjena: žena iz medija se zbog toga mogla osjećati prilično dobro. Osim ako nije iz Hrvatske. Onda je to zadovoljstvo kratkog vijeka jer, čak i ako nemate, poput mene, pristup bezbrojnim pričama o nepoštenoj borbi za skrbništvo raznih parova čiji razvodi nisu tako visokoprofilni ali su strašno šugavi i često prepuni zlostavljanja, mogli ste naići na još jedan novi prevrat u borbi za skrbništvo naše najveće glazbene i performerske zvijezde - Severine.

Nitko normalan ne može (i ne bi trebao) pratiti sve što se u slučaju njene borbe za skrbništvo dogodilo, pa stoga predlažem da se fokusiramo na neke ključne trenutke regionalne mizoginije. Jedna majka silno želi živjeti sa svojim djetetom, ali već godinama dijeli skrbništvo s ocem, i to u najboljoj verziji njezina života. To takozvano „podijeljeno skrbništvo“ silno je popularno posljednjih godina. Navodno su nekad majke by default „dobivale djecu“, pa su onda očevi lupili kontru jer su se modernizirali i shvatili da silno žele i oni sudjelovati - ravnopravno, što je jedna jako popularna riječ nedovoljno analizirana i prelako korištena - u podizanju djece. Mislim, naime, da je majčinstvo i dalje većinom jednostavno neusporedivo teže nego očinstvo. Nisam ni uvjerena da su djecu žene nekad dobivale by default jer smo imale monopol nad roditeljstvom, što je verzija koja se često može čuti. Dobivale smo djecu jer djeca nikog drugog (do možda naših majki i sestara) nisu zanimala, i jer se nitko drugi nije bio sposoban brinuti o njima: pamtiti školske zadatke, rasporede, primjećivati nijanse u ponašanju, dogovarati stomatologe, oftalmologe, klavire, tenise, frizure, playdateove, peći kolače, raditi palačinke za sve prijateljice, plesati na snijegu, spuštati temperature, skupljati po noćnim izlascima, objašnjavati menstruacije, ispravljati ocjene, smirivati tantrume, dojiti, rađati, primati hormonalne injekcije za stvaranje folikula, itd.

Kaže priča da postoje muškarci u Skandinaviji koji sve to navedeno rade jednako dobro kao tradicionalne primarne skrbnice - majke - ja još takvog moram upoznati, ali - istina je - ne družim se mnogo sa Skandinavcima. Kako god bilo, i Hrvati se u posljednje vrijeme osjećaju kao Norvežani, pa se bore za ravnopravno. I kad su djeca velika, ali, bogami, i kad su mala. Sjećam se svog razvoda: iako mi je dijete bilo zaista malo (još uvijek s dudom u ustima), odvjetnica mi je rekla da sam sretna što moj bivši suprug ne traži 7/7 jer nije sigurna da ga ne bi dobio. Nisam ni ja sigurna što da mislim o tome - svakom dobronamjernom i svakom zdrave glave jasno je da je stabilna očinska figura silno važna. Gledali smo dovoljno serijala i filmova u kojima djeca silno pate zbog nepostojećeg ili nestajućeg oca. Čuli smo za „daddy issues“, znamo sve urbane mitove i istine o djevojkama koje, nažalost, kroz svoje odrastanje nastavljaju poznat im model pa se „kače“ na nedostupne likove jer im je takav bio i tata. Nitko tko doista voli svoje dijete ne želi mu lošeg oca. Ipak: nitko normalan ne želi ni razvod, ni slomljeno srce, ni dijeljenje bračne stečevine - ali život ima tu naviku da se odvije onako kako mi to ne planiramo kad smo najsretniji i kad se sve čini predivnim. Tako da je gomila komentara ispod slučaja Severina toliko besmislena da se čovjeku mora zavrtjeti u glavi: zašto su se rastajali, zajedno su krivi, itd. Taman kad pomisliš da Internet ima smisla (slučaj Jonas), on te razočara! Koga briga zašto su se rastali, tko su bili kad su se upoznali i što su si obećali?

Jedino je važno da promatramo - javno, jer su akteri javne osobe - kako već godinama jedna majka i jedno dijete prolaze kalvariju zato što žele živjeti zajedno.

Majka - Severina - pristala je i na tih slavnih 7/7 (ili, koliko sam shvatila, u njihovom slučaju 14/14) da bi se desio prividan mir u njihovim životima, ali ocu to nije dovoljno, on ne želi biti Norvežanin, on želi primarno skrbništvo, ili kako li se to već točno kaže, on želi dijete by default, jer--------- Hm.

Zapravo, zašto to želi? Je li ga to itko ikada pitao? Zašto bi ijedan otac, Otac, OTAC, koji silno želi biti najbolji tata, Norvežanin, tata s umjetnom dojkom iz koje curi najsavršenije mlijeko bolje od majčinog, bolje od bilo koje ženske sise, bolje od bilo kojeg ženskog mlijeka, zapravo htio oduzeti majci čak i to ravnopravno roditeljstvo na koje ona pristaje već godinama? Naravno da je dojka simbol: metafora za sve što nam, majkama, ženama, ne priznaju da nam je inherentno, da nam je biologija dala kao našu vrlinu, sklonost, talent - što bi to moglo biti, možete li pogoditi, možda, majčinska briga, majčinstvo? Hoće li ta riječ uskoro morati biti prekrižena i podvedena pod – ravnopravno roditeljstvo? Zašto bi, zaista, jedan otac, suprotno od ovih gadova iz filmova koji se redom nikad nisu pojavili za taj slavni vikend a bebe su ih čekale s koferima, spremne za kampiranje ili nogometnu utakmicu (znate te scene, sigurno), strpljivo godinama tražio od raznih sudova raznih odvjetnika raznih medija da pronađu način i objašnjenje za to da jedna majka ne živi barem ravnopravno sa svojim djetetom? Zašto bi to itko tko želi svom djetetu dobro činio? Možete li zamisliti? Imamo li neku ruku u zraku, mizogini internete Republike Hrvatske, mizogini sude? Zašto bi lik dobrog oca ikada ali ikada svjesno odvajao dijete od majke? Seksepil? Seksepil je razlog što jedna majka ne smije biti majkom? Zaista? Karijera? Putovanja? Drugi brak? Četvrti brak? Privlačnost? Atraktivnost? Medijska snaga? Činjenica da se javno bori za svoje dijete? Za što bi se trebala javno boriti - samo za našu djecu kad su bolesna, kad im treba pomoć? Samo za nas? Za sebe ne? Kako itko može opravdati želju jednog Norvežanina, onog koji se planira baviti meditacijom na fjordovima dok dijete spava na njegovim prsima u nosilici, da oduzme djetetu barem ravnopravno vrijeme s majkom? Da oduzme djetetu djetinjstvo s majkom? Da oduzme djetetu intenzivan odnos s majkom? Razmišljam scenaristički: što bi tom tipu moglo biti u glavi? Da pišem neki scenarij, takav bi lik morao biti okrutan, maliciozan, narcističan i sadističan. Ne nešto što bih poželjela kao karakter oca bilo kojem djetetu. Imate li neku drugu ideju? Briga za dijete? Tako sad zovemo odvlačenje djeteta od majke? To više nije ravnopravno roditeljstvo, to je što? Dobro roditeljstvo? Poželjno roditeljstvo? Za koga?

I dok hrvatski sudovi nastavljaju tradiciju proceduralnih grešaka, majke se ovih dana u Hrvatskoj osjećaju ne obranjeno, ne ravnopravno, već naprotiv: uplašeno.

Ali, u real life scenariju koji je bizarniji od bilo čega što bilo koji od mojih kolega scenarista može izmisliti, u slučaju Severine Vučković, javlja se niz nevjerojatnih, čitateljica bi pomislila nemogućih, prepatetičnih, prevaziđenih nijansi: lik predsjednika vrhovnog suda koji napominje koliko je Severina moćna (?) i imućna (???) i koji savjetuje i njoj i novinarima da ne pišu o užasu mukotrpne dugotrajne borbe za vlastito dijete, u vlastitoj državi, dok je s druge strane strani državljanin, kojeg, očito, valjda zato što je muškarac (jer doista ne znam što bi drugo bilo) hrvatski sudovi preferiraju ispred hrvatske majke. I kad mediji ili druge žene podižu glas i postavljaju pitanja kako je sve ovo moguće, poručuje nam se, s najviše instance u državi, da nismo simpatične, da ne bismo trebale postavljati pitanja, i da začepimo kako znamo i umijemo, posebno ako nismo „jadne ženice“. Da nas proguta mizogini Internet, mizogino hrvatsko sudstvo, i ravnopravni očevi, ta nova endemska vrsta koju valja štititi iznad morala i zakona. Pregled tjedna, pregled početka godine: loša prognoza za hrvatske majke.

TRENDING

Piše Jelena Veljača: Trudnice i novopečene majke kojima treba psihološka pomoć - Zašto je i dalje riječ o tabu temi s predznakom srama?
1

Piše Jelena Veljača: Trudnice i novopečene majke kojima treba psihološka pomoć - Zašto je i dalje riječ o tabu temi s predznakom srama?

Piše Jelena Veljača: Trudnice i novopečene majke kojima treba psihološka pomoć - Zašto je i dalje riječ o tabu temi s predznakom srama?

Piše Ana Pecotić: Reparenting i kako ponovno zavoljeti sebe nakon narcističkog zlostavljanja
2

Piše Ana Pecotić: Reparenting i kako ponovno zavoljeti sebe nakon narcističkog zlostavljanja

Piše Ana Pecotić: Reparenting i kako ponovno zavoljeti sebe nakon narcističkog zlostavljanja

Piše Maja Krištafor: Postaje li Hrvatska nova Poljska i vidimo li problem u 'bezopasnim moliteljima' na Trgu?
3

Piše Maja Krištafor: Postaje li Hrvatska nova Poljska i vidimo li problem u 'bezopasnim moliteljima' na Trgu?

Piše Maja Krištafor: Postaje li Hrvatska nova Poljska i vidimo li problem u 'bezopasnim moliteljima' na Trgu?

Piše Ana Pecotić: Prisilna kontrola kao jedan od najgorih oblika zlostavljanja žene i dalje prolazi ispod radara, svima, osim - zlostavljaču
4

Piše Ana Pecotić: Prisilna kontrola kao jedan od najgorih oblika zlostavljanja žene i dalje prolazi ispod radara, svima, osim - zlostavljaču

Piše Ana Pecotić: Prisilna kontrola kao jedan od najgorih oblika zlostavljanja žene i dalje prolazi ispod radara, svima, osim - zlostavljaču

Piše Rajna Racz: Je li glazbeni žanr trap zapravo mizoginija upakirana u pop fenomen?
5

Piše Rajna Racz: Je li glazbeni žanr trap zapravo mizoginija upakirana u pop fenomen?

Piše Rajna Racz: Je li glazbeni žanr trap zapravo mizoginija upakirana u pop fenomen?

Piše Rajna Racz: Zašto je novi pokret 'tradwife' koji u fokus stavlja estetiku kućanice koja brine samo o suprugu, kući i djeci - opasan?
6

Piše Rajna Racz: Zašto je novi pokret 'tradwife' koji u fokus stavlja estetiku kućanice koja brine samo o suprugu, kući i djeci - opasan?

Piše Rajna Racz: Zašto je novi pokret 'tradwife' koji u fokus stavlja estetiku kućanice koja brine samo o suprugu, kući i djeci - opasan?

Novi Elle: Prostor sigurnosti, ljepote i - slobode
7

Novi Elle: Prostor sigurnosti, ljepote i - slobode

Novi Elle: Prostor sigurnosti, ljepote i - slobode

Piše Ana Pecotić: Kako se oporaviti nakon narcističkog zlostavljanja i života pod prisilnom kontrolom?
8

Piše Ana Pecotić: Kako se oporaviti nakon narcističkog zlostavljanja i života pod prisilnom kontrolom?

Piše Ana Pecotić: Kako se oporaviti nakon narcističkog zlostavljanja i života pod prisilnom kontrolom?

NE PROPUSTITE

Pregled tjedna: ljepota visoke mode, novi trendovi i Barbie drama

Pregled tjedna: ljepota visoke mode, novi trendovi i Barbie drama

elle recap

Piše Rajna Racz: Počeo je povijesni štrajk koji bi mogao značiti - kraj Hollywooda

Piše Rajna Racz: Počeo je povijesni štrajk koji bi mogao značiti - kraj Hollywooda

#elleview

Piše Mirna Dizdarević Rogić: Revenge body - propast duha i tijela pod krinkom osvete

Piše Mirna Dizdarević Rogić: Revenge body - propast duha i tijela pod krinkom osvete

#elleview

Piše Nikolina Borčić: Žene koje su oslobodile žene - od lošeg seksa

Piše Nikolina Borčić: Žene koje su oslobodile žene - od lošeg seksa

#ellevoice

Piše Rajna Racz: O fenomenu 'pinky' estetike iza koje se krije pop ikona i prva influencerica koja sve što poželi pretvara u profit

Piše Rajna Racz: O fenomenu 'pinky' estetike iza koje se krije pop ikona i prva influencerica koja sve što poželi pretvara u profit

Barbie boom

Piše Jelena Veljača: Niste krive što sumnjate u sebe, krivo je društvo koje se i dalje čudi jakim ženama

Piše Jelena Veljača: Niste krive što sumnjate u sebe, krivo je društvo koje se i dalje čudi jakim ženama

#ellevoice

Piše Karla Horvat: Odbacite norme i - gornji dio kupaćeg!

Piše Karla Horvat: Odbacite norme i - gornji dio kupaćeg!

Cice na sunce

Novi Elle: Prostor sigurnosti, ljepote i - slobode

Novi Elle: Prostor sigurnosti, ljepote i - slobode

#ELLEISHERETOSTAY

Attention

Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!

Nemam više od 18 godina