Kako se približavamo zimi i blagdanskom periodu, umjesto klasičnih slastica goste i ukućane planiramo iznenaditi ukusnim sladoledom od neodoljivog kokosa.
"Komplikacije u izradi sladoleda najčešće se javljaju prilikom pronalaženja prave ravnoteže sastojaka, posebno šećera, za savršenu emulziju koja stvara moju omiljenu krem teksturu. Ovaj ultimativni sladoled od kokosa savršeno se slaže s komadićima svježeg ananasa, koricom limete i nasjeckanim lišćem korijandera ili karameliziranim ananasom.", govori Pierre Hermé, proslavljeni francuski chef, koji preporučuje svoj recept za najfiniji sladoled - od kokosa.
Vrijeme pripreme 2 sata • Vrijeme odmora 5 sati • Vrijeme kuhanja 12 do 15 min
35 g ribanog kokosa • 720 g kokosovog mlijeka • 150 g šećera u prahu • 50 g invertnog šećera • 30 g deodoriranog kokosovog ulja • 400g pirea od kokosa • 70g glukoze u prahu • 42g dekstroze • 4g citrusnih vlakana • 2g guar gume • 2g gume od rogača
Zagrijte pećnicu na 150°C. U tepsiju obloženu masnim papirom rasporedite naribani kokos i pecite 12 do 15 min. Izvadite iz pećnice i ostaviti da se ohladi, zatim ulijte kokosovo mlijeko i pire od kokosa u posudu i zagrijavajte: na 25°C dodajte citrusna vlakna, na 30°C dodajte 125 g šećera, dekstrozu, glukozu u prahu i invertni šećer. Na 40°C dodajte deodorirano kokosovo ulje (prethodno otopljeno na 40°C). Na 45°C dodajte guar gumu, gumu rogača i preostali šećer. Kuhajte 2 minute na 85°C pomoću termometra.
Smjesu promiješajte ručnom miješalicom, ostavite da se ohladi na 4°C i zatim ostavite da odstoji najmanje 4 sata prije ponovnog miješanja. Smjesu u posudi od nehrđajućeg čelika stavite u zamrzivač na 30 minuta. Pomoću ručnog miksera drugi put miskerom promiješajte sladoled. Zatim ulijte sladoled u posudu od nehrđajućeg čelika, pospite tostiranim kokosom i ostavite u zamrzivač minimalno 30 minuta prije posluživanja.
SAVJET: Važno je raditi točno po navedenim temperaturama prilikom dodavanja svakog sastojka.
Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!