Jednostavnost življenja je ono što Vis čini drugačijim od ostalih turističkih destinacija. Otok Vis odiše mirnoćom, a svaki kutak i brojne uvale svojom bujnom prirodom oduzet će vam dah. Autentičnost, gostoljubivost domaćina, bogata povijest i netaknuta priroda samo su neke od posebnosti ovog jedinstvenog jadranskog otoka.
Od kopna je najudaljeniji hrvatski otok, a do njega se dolazi trajektom iz Splita koji vozi oko dva i pol sata. Iako nevelik površinom, obiluje prirodnim ljepotama. Priznanje su mu dali i brojni američki magazini te portal European Best Destinations koji je svrstao plažu Stinivu na sam vrh ljestvice najljepših europskih plaža.
Također, popularni nastavak hollywoodskog hita „Mamma Mia“ sniman je upravo na ovom otoku 2017. godine. Osim u gradu Visu, svima dobro poznate filmske scene snimane su i u Komiži, zatim u uvalama Barjoška i Barjaci, prekrasnoj uvali Stiniva i na plaži Srebrna. Film je premijerno prikazan u ljeto 2018. godine i bio je najgledaniji film ljetne sezone. Dok ste na Visu, svakako vrijedi obići sve lokacije koje je proslavio ovaj hollywoodski blockbuster.
View this post on Instagram
Stiniva
Zapadno od Male Travne smještena je poznata uvala Stiniva. Skrivena u uvali obgrljenoj stijenama koje je skrivaju čak i od brodova u prolasku, Stiniva zahvaljujući svom položaju čak i na vrhuncu ljetne sezone osigurava određeni mir. Nalazi se na južnoj strani otoka, a s obzirom na to da do nje ne vodi nikakva cesta, uspjela je očuvati svoju prirodu ljepotu. Zbog toga što je okružena visokim stijenama, na Stinivi uvijek ima prirodnog hlada.
Modra Špilja
Modra špilja se nalazi na otoku Biševu. Špilja je geomorfološki jako interesantna i predstavlja tipičan krški oblik, a jedna je od omiljenih turističkih destinacija. Posebna atrakcija u špilji su specifični svjetlosni efekti nastali lomljenjem i odbijanjem sunčevih zraka od morskog dna.
Otok Jabuka
Jabuka je, kao i Brusnik, vulkanske građe, i zanimljivog je čunjastog oblika. Nalazi se daleko na otvorenom moru i zbog svog je oblika i strme obale teško pristupačna. Iako je vrlo malena, obiluje endemskim biljkama i životinjama, a i omiljeno je stanište pticama s otvorenog mora.
View this post on Instagram
Palagruža
Arhipelag Palagruže je najudaljenija grupa hrvatskih otoka, a mali otočić Galijula iz te grupacije označava najjužniju točku hrvatskog teritorija. Na otoku Vela Palagruža smješten je svjetionik „Palagruža“. Osim endemskih biljaka postoje i brojne životinjske endemske vrste.
Crkva sv. Marije „Gusarice“
Crkva sv. Marije „Gusarice“ sagrađena je sredinom XVI. stoljeća uz samu obalu u Komiži. Ime „Gusarica“ je dobila zbog gusarske krađe njezine slike, koju je navodno, nakon brodoloma koji je doživio taj gusarski brod, more vratilo na plažu pred crkvom. Građena je renesansnim stilom i ima pomalo neobičan oblik jer se sastoji od tri povezane crkve s tri spojena trokutna pročelja.
Ribarski muzej
Muzej je smješten u Komuni, mletačkoj utvrdi na komiškoj rivi. Sadrži bogatu zbirku izvornih predmeta brodske i ribarske opreme Komižana, stoljećima najboljih i najpoznatijih ribara na Jadranu, kao i zbirku predmeta vezanih uz preradu ribe koja je nekoć u Komiži bila iznimno razvijena. Među izlošcima posebnu pozornost privlači replika poznate komiške gajete falkuša.
Ljubitelji avantura ovdje mogu uživati u ronjenju, speleologiji i padobranskom letenju, a sve veći interes je i za vinskim i vojnim rutama. Prošetajte do Komune – mletačkog kaštela iz 16. stoljeća čiju gradnju su financirali komiški ribari, crkve Gospe Gusarice, organizirajte izlet do Modre špilje, a možete i planinariti na obližnji Hum koji je najviši vrh cijelog otoka. Po Visu baš svi voze bicikl. I stari i mladi, domoroci i turisti... Nema mjesta na cijelom Jadranu gdje je bicikl tako popularan kao na Visu.
View this post on Instagram
Big Game Fishing
Komiža je domaćin međunarodnog kvalifikacijskog natjecanja u sportskom ribolovu- Big Game. Kvalifikacijsko natjecanje se odvija u tri ribolovna dana na otvorenom moru, a sve sudionike i posjetitelje očekuje bogati zabavni program s nastupom poznatih izvođača, svečanom dodjelom nagrada, zajedničkim večerama, vatrometom, sajmom autohtonih otočkih proizvoda, te sajmom ribolovne i nautičke opreme.
Dani rogača
Inovativna i hvalevrijedna manifestacija započeta je kao festival posvećen kulturi rogača, jednoj od najstarijih autohtonih komiških biljaka. Ima široku primjenu, a između ostalog se koristi kao zamjena za kakao, aroma u raznim alkoholnim i bezalkoholnim pićima, bombonima, kolačima i pekarskim proizvodima.
Goulash disko festival
Idila komiške plaže Kamenice, na kojoj se festival održava, tih dana nije upotpunjena samo dobrim ritmovima, već i raznim nastupima te performansima raznih zabavljača, radionicama, hranom i veselim druženjima.
Fabrika bistro
Fabrika je vesela mješavina mladenačke energije, ručno izrađenog namještaja, neusklađenog dekora i fantastičnog jelovnika. Meni se temelji se na street food hrani, a osim fantastičnih hamburgera, moći ćete naručiti wok, gazpacho i brojna druga jela, uključujući doručak i brunch.
Pizza & bar Hum
Glazbenik Luka Nižetić može se pohvaliti i velikim uspjehom na gastro sceni. Uz bok svom postojećem i odlično uhodanom bistrou Fabrika u Komiži otvorio je i pizza & bar Hum. Pizzeriju, koju je nazvao po najvišem viškom brdu smjestio je u nekadašnjoj staroj kavani koja datira iz 1906. godine, a u kojoj su se okupljale brojne generacije Komižana. Margherita, originalna Capricciosa s artičokama, zatim Truffle mortadela s pestom od pistacija, Carpaccio tuna, 6 cheese, Bresaola & pineapple, te Go green samo su neke od pizza Napoletana u ponudi Huma.
View this post on Instagram
Pojoda
U pitanju je vrhunski i luksuzni riblji restoran u naselju Kut u Visu. Na glasu je kao jedan od najboljih na Visu, stoga je potrebno svoje mjesto rezervirati barem dan vremena ranije. Za razliku od brojnih drugih restorana, Pojoda nema pogled na more, ali njegova predivna vanjska terasa
na kojoj rastu stabla limuna i naranči sve to nadoknađuje.
Konoba Vatrica
Okružena prirodom i zelenilom, ova konoba svojim gostima nudi klasično iskustvo i doživljaj prave otočke konobe. Jelovnik se sastoji od klasičnih dalmatinsko-regionalnih recepata, a specijaliteti uključuju jela od svježe, lokalno nabavljene ribe i morskih plodova. Svakako kušajte i višku i komišku pogaču. Stručno i ljubazno osoblje vrlo će vam rado pomoći u izboru, a na vama je samo da uživate u rapsodijama mirisa i okusa.
View this post on Instagram
Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!