POTRAŽITE U ČLANCIMA ELLE

Unesite traženi pojam (Min. 3 znaka)

#ellestories

Žene i seks: O dekonstrukciji svega što su nas učili vjerovati o ženskom tijelu

Hana Samaržija

žene seks
Žene i seks: O dekonstrukciji svega što su nas učili vjerovati o ženskom tijelu
© Getty Images

U društvu tako podrobno opsjednutom seksualnošću poput hiperseksualiziranog kasnog kapitalizma 2023. godine - gdje seks prodaje sve, od automobila hauba prekrivenih obnaženim ženskim tijelima do sladoleda koji se mliječno otapaju po ženskim licima zamrznutim u grimasama orgazmičnog užitka - tiha tabuiziranost ženske seksualnosti nameće se kao zjapeća epistemološka rupa. 


Ženska seksualnost i patnje ženske biologije teme su o kojima se ne govori. U reklamama su menstrualni ulošci promočeni isključivo aseksualnom plavom tekućinom koja izolira vlagu mjesečnice. Štoviše, i ženski časopisi, deklarativno posvećeni zastupanju ženske perspektive na seks i društvena zbivanja, promiču percepciju ženske seksualnosti obojenu neprozirnim nanosom muškom perspektive. Ženska je seksualnost vitka i golišava, provizorno odjevena u oskudne majice i kratke hlačice, a žene u seksu sudjeluju kao uvijek voljan pasivni partner koji tek sporadično preuzima dominantnu ulogu. Iskren razgovor o ženskoj seksualnosti, izbrisan iz suvremenog javnog diskursa, prometnuo se u smion otpor banalizaciji ženskog iskustva seksa i ženskosti. U zbilji heteroseksualni seks nekim je ženama većinom razočaravajuća tjelovježba, ženski su orgazmi rijetki i pogrešno shvaćeni, seks za žene povlači prijetnje trudnoće i urinarnih infekcija, a seksualna nam monogamija dozlaboga dosađuje uvijek istom predstavom ritmički ujednačenih nasrtaja muške zdjelice.

Stvarne žene o seksu razmišljaju jednako često kao i muškarci i jednakim intenzitetom gaje fetiše i seksualne fantazije, no mogu se samo nadati da će ozbiljenje tog seksa biti išta osim još jednog preznojenog dahtavca pohranjenog u anale osrednjih seksualnih iskustava.

Činjenica da su vaginalni orgazmi privilegij zanemarivog udjela žena poopćuje se na cijelu žensku populaciju, a otkriće klitorisa povuklo je isključivo lakovjeran stav muškaraca da će svaka interakcija s tom erogenom točkom oduševiti njihovu partnericu. Seksualnost je popkulturno normirana iz perspektive muškog užitka, a muško sljepilo na ženske seksualne i ine potrebe možda se najbolje odražava u njihovu zanemarivanju potreba ženske seksualnosti i golemog tereta ženskog reproduktivnog rada. Vrijeme je stoga da raščistimo višestoljetnu maglu ženske seksualnosti.

Pexels

Prvo, ustaljen obrazac uobičajenog heteroseksualnog seksa – dominantan muški partner koji inzistira na vaginalnoj penetraciji bez zaštite nakon sporadične i nepouzdane predigre oralnim seksom – većinom podbacuje zadovoljiti ženska seksualna očekivanja. Budući da je razgovor o seksualnim preferencijama i potrebama domena samo emocionalno zrelih partnera, većina žena osuđena je na opetovane instance lošeg i zaboravljivog seksa. Naime, manje od jedne od pet žena – dakle manje od pukih dvadeset posto ženske populacije – može doživjeti orgazam tijekom vaginalnog seksa.

Preporuke standardne pornografije i filmske romantike, gdje žene beziznimno stenju i u misionarskoj pozi, enormna su epistemološka pogreška. Vaginalni seks dakako pridonosi dojmu intime i bliskosti s partnerom, no većina žena za orgazam zahtijeva stimulaciju klitorisa, i to ispravnu. Jasnije rečeno, preferencije vezane uz interakciju muškog partnera s klitorisom zaista su individualne. Gruba igra koja će se svidjeti jednoj ženi drugoj će biti bolna, dok će se treća pomiriti s time da će sebe moći zadovoljiti isključivo samostalnim maženjem samo sebi znanim ritmom. Seks stoga nije neprijeporan životni prioritet koji jamči zadovoljenje obaju partnera: tamo gdje muškarci gotovo beziznimno profitiraju, žene će od seksa rijetko dobiti više od trunke tjelesne bliskosti s partnerom.

Getty Images

Popkulturni, romantičarski i društveno normirani prikazi žena oduševljenih svakim seksualnim iskustvom okrutan su empirijski podbačaj. Žene također, unatoč socijalnoj predodžbi djevojaka kao krhkih lutkica sklonih samo zagrljajima i nježnosti, u pravilu nisu obožavateljice popularno prozvanog vanilija seksa lišenog fantazija i fetiša. Neke će se žene opredijeliti za iznimno grub seks upotpunjen davljenjem i pljuvanjem. Druge će za zadovoljavajuće iskustvo zahtijevati izazovne seksualne položaje ili uključivanje seksualnih igračaka. Treće će, pak, tražiti konkretnu glumu svojih seksualnih fantazija.

Osim, naravno, što to neće tražiti jer dominantan društveni narativ još ne pretpostavlja otvoren dijalog o seksualnim očekivanjima i željama kao nužan preduvjet svakog istinski konsenzualnog seksualnog iskustva. Ženska seksualnost nije nešto što se može ispravno pretpostaviti. Ona je precizno naštiman klavir namijenjen točno određenom tipu sviranja. S druge strane aseksualne ili za seks nezainteresirane žene društveno su odbačene kao frigidne kučke ili lezbijke, iako je aseksualnost, kao i seksualna aktivnost, sasvim legitimna manifestacija seksualne želje. Dakako, seksualnost obnaša i mnoge druge uloge, poput komunikacijske uloge i romantične manifestacije intelektualne ljubavi, što objašnjava zašto se mnoge žene, usprkos težini postizanja užitka, i dalje iskreno raduju seksu sa svojim partnerom. Također postoje muškarci koji podrobno razumiju seksualna očekivanja svoje partnerice i uspijevaju ostvariti obostrano ugodan seks, no takvi su empirijska rijetkost.

Unsplash

Drugo, seks povlači pregršt potencijalno razornih posljedica za žene. Iako smo nadišli epistemološko okruženje gdje partneri ne znaju za važnost sigurnog seksa jer njihove škole to nisu poučavale, a internet nije postojao, siguran je seks i dalje rijetkost. Vodeća muška kontracepcija, kondomi prezreni su kao barijera užitku, ženske kontracepcijske pilule i flasteri povlače notorne hormonske disbalanse užasavajućeg psihološkog učinka, a spirale su rezervirane za žene koje su već rodile jer ih mlađahna ženska seksualnost infekcijama odbacuje kao strano tijelo. Konvencionalan je seks, za sve koji ne strepe od spolnih bolesti malo poznatog partnera, nesiguran seks izvlačenja penisa prije ejakulacije. Takav seks u nekom trenutku gotovo beziznimno rezultira vrelim urinarnim infekcijama žene koje peku, svrbe i na kraju dovode do krvavog urina, a nesretnije žene završavaju i s trudnoćama koje ne žele i ne mogu iznijeti do kraja. Izuzev bioloških posljedica parodije heteroseksualnog sek- sa, ženska biologija sadističke nagone širi i na prostor apstinencije.

Mjesečnice – sveprisutna biološka datost koja se još nije prometnula u diskurzivnu temu za fino društvo – gotovo beziznimno pretpostavljaju psihološki teško izdržive hormonske mijene i abdominalne bolove koji kod manjine žene dopiru i do ekstremne patnje. Dakle, dok žene u seksu rijetko uživaju i pronalaze ozbiljenje svojih očekivanja, njihovi ih reproduktivni sustavi, bile seksualno aktivne ili ne, osuđuju na infekcije, trudnoće i kletvu mjesečne psihološke nestabilnosti.

Iz društvene perspektive seksualno su aktivni muškarci s mnoštvom partnerica slavljeni kao pastusi i zavodnici, dok su seksualno zainteresirane žene denuncirane kao kurve, lake žene ili nimfomanke.

Taj nerazmjer zorno upućuje na to da je seksualnost socijalno uramljena iz muške točke gledišta pa društvo nije sigurno kako se nositi sa seksualno aktivnom i radoznalom ženom. Međutim, znanstveni konsenzus jasno svjedoči o tome da žene o seksu razmišljaju jednako često i aktivno kao muškarci, samo što od njega imaju radikalno oprečna očekivanja.

Pexels

Treće, stereotipna društvena predodžba muškog partnera kao nevjernika koji svoju partnericu dopunjuje njezinom ljepšom i mlađom verzijom potpuna je devijacija od istine. Prema znanstvenom konsenzusu spol skloniji prevari onaj je koji se ne prestaje nadati da će njihov sljedeći partner u krevetu biti netko zanimljiviji i komplementarniji štimungu njihovih erogenih zona. Vjerujemo li psihijatrijskim istraživanjima citiranim u kultnom The Atlanticu, žene se – a ne, prema ustaljenom vjerovanju, muškarci – češće osjećaju seksualno zarobljeno u trajnim vezama. One se, naime, žude osjećati željeno pa se nakon glumatanja inicijalnih stadija veze kad je sve novo i uzbudljivo počinju opredjeljivati za otvorene veze i doslovne pre- vare. Dugoročne veze općenito su neprimjerene za održavanje iskrene seksualne žudnje, no osobito su toksične za žensku percepciju seksa kao nečeg uzbudljivog.

Prema britanskom istraživanju provedenom na 11.500 ispitanica pretjerana familijarnost partnera i njegovih seksualnih obrazaca okrutno ubija ženske seksualne nagone. Premda popkulturni stereotipovi ilustriraju muškarce kao primarne potrošače sive zone monogamije – senzualne masaže, striptiz-klubovi i internetski flertovi, pod paskom vjerovanja da muškarcima otvorenost veze doista treba – žene su empirijski spol koji u vezama, gdje ionako tek sporadično dobivaju orgazma vrijedan seks, traže konstantnu novost i oživljavanje početnog uzbuđenja novim partnerom. Ta se tendencija može protumačiti i time da nada, barem u seksu, umire posljednja, pa naivno vjerujemo da će naša sljedeća devijacija od naših monogamnih veza biti netko tko doista razumije što od seksa želimo i spreman je na dijalog. Naivno.

Pexels

Također, to tumači zašto su žene manje sklone puki seks s trećom osobom protumačiti kao prevaru, iako takvo ophođenje njihove partnerice muškarce prestravljuje, dok intelektualno i emocionalno povezivanje s drugom žene definitivno vide kao otklon od njihove veze. Drugim riječima žene seksualnu otvorenost trajne veze pretpostavljaju kao nešto prirodno, no replikaciju intelektualnih i emocionalnih aspekata odnosa s drugom osobom beziznimno percipiraju kao nevjeru.

Četvrto i posljednje, ženska seksualnost nije pitoma stvar kućanske zone intime, nego političko polje intenzivne i krvave borbe potencijalno devastirajućeg ishoda. S jedne strane ženska je seksualnost, u svojem inherentno pasivnijem položaju, društveno transponirana u neplaćen reproduktivni rad. Naime, unatoč suvremenim trendovima muških partnera koji se uključuju u vođenje kućanstva, tereti reprodukcije života – kuhanje, čišćenje, pranje i peglanje – te reprodukcije radne snage – seks, trudnoća, rađanje i odgoj – disproporcionalno padaju na ženska pleća. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća kultna marksistička teoretičarka Silvia Federici zatražila je plaću za ženski kućanski rad, no njezin se utopijski egalitaristički projekt još  nije ostvario.

Pexels

S druge strane ženske seksualne slobode predmet su kontinuiranog i beskompromisnog otpora konzervativnih vjerskih struja. Od iranskog serijskog ubojice Svetog Pauka koji je u svetom gradu Mashhadu davljenjem seksualnih radnica ulice grada čistio od bluda do današnjeg otpora pobačaju i umjetnoj oplodnji te fenomenu klecavih muškaraca koji, zazivajući Boga, oplakuju ženski razvrat, ženska seksualnost nikad nije bila puko pitanje slobodnog izbora pojedine žene. Iako su posljedice pravne zabrane pobačaja dobro poznate – a u lakonskom autobiografskom romanu „Događaj“ Annie Ernaux te njegovoj filmskoj adaptaciji redateljice Audrey Diwan i vrlo visceralno prikazane – prošlogodišnje obrtanje pravnog presedana Roe protiv Wadea na američkom Vrhovnom sudu povuklo je tsunami konzervativnih nasrtaja na slobodu izbora diljem svijeta.

Dakako, vjerski projekti tretmana ženskog tijela kao društvenog dobra namijenjenog reprodukciji nacije širokogrudno financira Crkva, što ga stavlja u ne- pravedno privilegiran položaj u odnosu na pokušaj slabo plaćenih nevladinih organizacija da obrane pravo na siguran i do- stupan abortus. Zabrana pobačaja, naime, ne anulira praksu pobačaja, nego isključivo medicinski sigurne, statistički praćene i regulirane pobačaje. Žene su oduvijek znale kako se okrenuti vješalici ili šivaćoj igli. Feministički politički cilj jest da to ne moraju činiti. Konačno, gordijski čvor istinske ženske seksualnosti sklop je kontroverznih tema koje se mogu socijalizirati isključivo radikalnim zaokretom društvenog diskursa te otvorenim dijalogom o ženskim seksualnim potrebama, interesima i patnjama. Ako su zahtjevi ženske seksualnosti suštinski poznati i znanstveno utvrđeni, ono što nam je potrebno jest društvo koje – zainteresirano sluša.

TRENDING

Komentar Hane Samaržije: Severina i prljava tajna finih momaka (s Dore i općenito)
1

Komentar Hane Samaržije: Severina i prljava tajna finih momaka (s Dore i općenito)

Komentar Hane Samaržije: Severina i prljava tajna finih momaka (s Dore i općenito)

Piše Jelena Veljača: Trudnice i novopečene majke kojima treba psihološka pomoć - Zašto je i dalje riječ o tabu temi s predznakom srama?
2

Piše Jelena Veljača: Trudnice i novopečene majke kojima treba psihološka pomoć - Zašto je i dalje riječ o tabu temi s predznakom srama?

Piše Jelena Veljača: Trudnice i novopečene majke kojima treba psihološka pomoć - Zašto je i dalje riječ o tabu temi s predznakom srama?

Piše Ana Pecotić: Kako se oporaviti nakon narcističkog zlostavljanja i života pod prisilnom kontrolom?
3

Piše Ana Pecotić: Kako se oporaviti nakon narcističkog zlostavljanja i života pod prisilnom kontrolom?

Piše Ana Pecotić: Kako se oporaviti nakon narcističkog zlostavljanja i života pod prisilnom kontrolom?

Piše Ana Pecotić: Reparenting i kako ponovno zavoljeti sebe nakon narcističkog zlostavljanja
4

Piše Ana Pecotić: Reparenting i kako ponovno zavoljeti sebe nakon narcističkog zlostavljanja

Piše Ana Pecotić: Reparenting i kako ponovno zavoljeti sebe nakon narcističkog zlostavljanja

Piše Ana Pecotić: Prisilna kontrola kao jedan od najgorih oblika zlostavljanja žene i dalje prolazi ispod radara, svima, osim - zlostavljaču
5

Piše Ana Pecotić: Prisilna kontrola kao jedan od najgorih oblika zlostavljanja žene i dalje prolazi ispod radara, svima, osim - zlostavljaču

Piše Ana Pecotić: Prisilna kontrola kao jedan od najgorih oblika zlostavljanja žene i dalje prolazi ispod radara, svima, osim - zlostavljaču

Piše Rajna Racz: Zašto je novi pokret 'tradwife' koji u fokus stavlja estetiku kućanice koja brine samo o suprugu, kući i djeci - opasan?
6

Piše Rajna Racz: Zašto je novi pokret 'tradwife' koji u fokus stavlja estetiku kućanice koja brine samo o suprugu, kući i djeci - opasan?

Piše Rajna Racz: Zašto je novi pokret 'tradwife' koji u fokus stavlja estetiku kućanice koja brine samo o suprugu, kući i djeci - opasan?

Piše Maja Krištafor: Postaje li Hrvatska nova Poljska i vidimo li problem u 'bezopasnim moliteljima' na Trgu?
7

Piše Maja Krištafor: Postaje li Hrvatska nova Poljska i vidimo li problem u 'bezopasnim moliteljima' na Trgu?

Piše Maja Krištafor: Postaje li Hrvatska nova Poljska i vidimo li problem u 'bezopasnim moliteljima' na Trgu?

Piše Jelena Veljača: slučaj Severina - zašto bi jedan otac svome djetetu htio oduzeti djetinjstvo s majkom?!
8

Piše Jelena Veljača: slučaj Severina - zašto bi jedan otac svome djetetu htio oduzeti djetinjstvo s majkom?!

Piše Jelena Veljača: slučaj Severina - zašto bi jedan otac svome djetetu htio oduzeti djetinjstvo s majkom?!

NE PROPUSTITE

Ako je vjerovati zvijezdama, žene ovih 5 horoskopskih znakova su najatraktivnije!

Ako je vjerovati zvijezdama, žene ovih 5 horoskopskih znakova su najatraktivnije!

Elle horoskop

Znate li da postoji plaža na koju mogu doći samo - žene?

Znate li da postoji plaža na koju mogu doći samo - žene?

plaža s posebnim zadatkom

Ivana Paradžiković: 'Identitet migrantica sveden je na razinu robe'

Ivana Paradžiković: 'Identitet migrantica sveden je na razinu robe'

#ellestories

Razgovarali smo sa stručnjacima o tome kako menstrualni ciklus utječe na vježbanje

Razgovarali smo sa stručnjacima o tome kako menstrualni ciklus utječe na vježbanje

#ellefit

 U Zagrebu se uskoro odvija konferencija koja će odgovoriti na najvažnija pitanja o ženskom zdravlju

U Zagrebu se uskoro odvija konferencija koja će odgovoriti na najvažnija pitanja o ženskom zdravlju

'Odvoji dan za sebe'

Piše Ana Pecotić: Prisilna kontrola kao jedan od najgorih oblika zlostavljanja žene i dalje prolazi ispod radara, svima, osim - zlostavljaču

Piše Ana Pecotić: Prisilna kontrola kao jedan od najgorih oblika zlostavljanja žene i dalje prolazi ispod radara, svima, osim - zlostavljaču

#ellevoice

Priyanka Chopra - Žena koja potiče na žensko zajedništvo, emancipaciju i slobodu

Priyanka Chopra - Žena koja potiče na žensko zajedništvo, emancipaciju i slobodu

girl power

Piše Nikolina Borčić: Žene koje su oslobodile žene - od lošeg seksa

Piše Nikolina Borčić: Žene koje su oslobodile žene - od lošeg seksa

#ellevoice

Attention

Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!

Nemam više od 18 godina