POTRAŽITE U ČLANCIMA ELLE

Unesite traženi pojam (Min. 3 znaka)

ELLE RECEPTI

Francuski recept za posebnu blagdansku slasticu od lješnjaka

ELLE.HR

recept blagdanski kolač božićni kolač
Francuski recept za posebnu blagdansku slasticu od lješnjaka
© FAU LAURENT

"Okusi Ouréa otvaraju svijet mogućnosti. Svjetli okusi sorbeta i yuzu pirea donose slatke, ugodne note pijemontskog lješnjaka uz svježe, pikantno i intenzivno krckanje crumblea.", otkriva francuski chef Pierre Hermé o receptu za finu slasticu koja je idealna za blagdansko vrijeme. Donosimo recept kojim ćete oduševiti svoje bližnje.


ZA 10 PORCIJA

Vrijeme pripreme 6 h • Vrijeme odmora 17 h • Vrijeme pečenja 30 min

KREMA OD LJEŠNJAKA (pripremiti dan ranije)

500 g mineralne vode • 125 g glukoznog sirupa • 650 g pasta do čistih lješnjaka • 350 g praline od lješnjaka (60-65% lješnjaci) • 100 g kakao maslaca (Valrhona®)

Ulijte mineralnu vodu i glukozni sirup u lonac i zakuhajte. Čistu pastu od lješnjaka i praline od lješnjaka odmah prelijte preko nasjeckanog kakao maslaca, jednu po jednu, postepeno miješajući. Ručnim mikserom izmiksajte u glatku kremu. Izlijte u posudu za pečenje, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Hladiti 12 sati prije upotrebe.

DOMAĆI KÔCHI YUZU PIRE

125 g kandirane yuzu kore • 65 g Kôchi yuzu soka • 25 g mineralne vode • 5 g pektina NH • 5 g šećera u prahu

Pomiješajte šećer i pektin. Koristeći mikser, pomiješajte yuzu sok s korom da ga razbijete na male komadiće. U loncu, uz pomoć termometra, zagrijte vodu i mješavinu yuzu kore/soka. Kad se zagrije na 40°C, ulijte šećer i pektin. Pustite da prokuha i zatim odložite u hladnjak.

KARAMELIZIRANA RIŽA

200 g šećera • 75 g mineralne vode • 150 g nabubrene riže • 1 g soli

U loncu zakuhajte šećer i vodu na 118°C pomoću termometra. To prelijte preko nabubrene riže (prethodno zagrijane u pećnici na 150°C 5 minuta) i lagano promiješajte te ostavite da se karamelizira na srednje jakoj vatri. Dodajte sol. Prebacite na neljepljivu silikonsku podlogu da se ohladi.

PEČENI MLJEVLJENI LJEŠNJACI

150 g sirovih pijemontskih lješnjaka

Lješnjake ravnomjerno rasporedite po plehu obloženom masnim papirom i pecite u pećnici na 165°C 15 min. Uklonite ljuskice tako da ih provučete kroz sito ili cjedilo s velikim otvorom. Nožem ih grubo zdrobite na dasci za rezanje. Upotrijebite odmah ili čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.

LISNATE PRALINE OD LJEŠNJAKA

60g praline od lješnjaka (60 do 65% lješnjaka) • 180 g čiste paste od lješnjaka • 75g mliječne čokolade od badema (Amatika 46% kakaa Valrhona®) • 85g karamelizirane riže • 25 g margarina ili dezodoriranog kokosovog ulja • 85 g prženih mljevenih pijemontskih lješnjaka

Otopite čokoladu i mast na 45°C u vodenoj kupki uz pomoć termometra , pomiješajte praline od lješnjaka i pastu od čistih lješnjaka pa ih dodajte u čokoladnu smjesu. Zatim dodajte lagano nasjeckanu karameliziranu rižu i pržene mljevene pijemontske lješnjake. Na pleh od nehrđajućeg čelika, prekriven listom masnog papira, rastanjite tijesto od lješnjaka na 1 cm debljine i ostavite da se stegne u hladnjaku. Na dasci za rezanje nožem narežite tijesto na kockice veličine 1 cm. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač.

LJEŠNJAK CRUMBLE

96 g lješnjaka u prahu • 92 g brašna • 72 g šećera u prahu • 2 g soli • 72 g dezodoriranog kokosovog ulja • 26 g mineralne vode • 35 g mljevenih prženih pijemontskih lješnjaka

Pomoću termometra ili digitalne sonde otopite kokosovo ulje na 30/35°C. U zdjelu samostojećeg miksera uspite lješnjake u prahu, sol, šećer i prosijano brašno prije ulijevanja ulja, otopljeno na 30°C. Miješajte dok se dobro ne sjedini, a zatim dodajte mineralnu vodu (zagrijane na 40°C) i mljevene pržene lješnjake. Stavite u tepsiju obloženu masnim papirom i ostavite u hladnjak na 2h. Procijedite tijesto kroz vrlo veliko sito, primjenjujući potreban pritisak. Na tepsiju obloženu masnim papirom ravnomjerno rasporediti crumble. Pecite u pećnici na 160°C oko 20 minuta, dok crumble ne postane zlatnosmeđe boje.

Ostavite da se ohladi i čuvajte na suhom mjestu.

YUZU SORBET

405 g mineralne vode • 210 g šećera u prahu • 5 g organske limunove korice • 285 g Kôchi yuzu soka • 2,5 g dehidriranog yuzu praha • 17,5 g inulina • 70 g atomizirane glukoze • 1,5 g guar gume • 1,5 g gumeod boba rogača

Pomoću Microplane ribeža ogulite limun i sameljite ga s pola količine šećera. U lonac ulijte vodu i šećer pomiješan s koricom, yuzu prah, atomiziranu glukozu i inulin. Na 45°C dodajte guar gumu i gumu rogača, pomiješane s ostatkom šećera. Uz pomoć termometra zagrijte smjesu na 85°C 2 min. Pomoću ručnog miksera izmiksajte smjesu i ostavite da se ohladi na 4°C. Ostavite da se stegne najmanje 4 sata prije miješanja. Na kraju dodajte yuzu sok i ponovno pormiješajte.  Odložite u zamrzivač.

DEKORATIVNI TUILE

84 g dezodoriranog kokosovog ulja • 120 g invertnog šećera • 80 g šećera u prahu • 100 g brašna • 16 g mineralne vode

Rastopite dezodorirano kokosovo ulje na 30/35°C pomoću termometra ili digitalne sonde,  zatim dodajte sastojke navedenim redoslijedom i promiješajte. Ostaviti da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi. Na lim za pečenje obložen silikonskom podlogom stavite silikonski kalup u obliku listića i u njega ravnomjerno rasporedite tijesto. Pecite u pećnici na 160°C oko 5 minuta. Stavite kalup na podlogu i pažljivo izvadite tijesto. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi dalje od vlage. Tuile će izdržati nekoliko dana.

Prezentacija (prema potrebi) kandirane kore yuzua

U središtu tanjura, pomoću vrećice za dekoraciju tip 12 napravite spiralu od 30 g kreme od lješnjaka. Dodajte točkice Kôchi yuzu pirea, prije dodavanja praline od lješnjaka, komadića crumblea od lješnjaka i kandirane kore yuzua. U sredinu stavite mjericu yuzu sorbeta i dodajte biskvit. Uživajte!

TRENDING

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?
1

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ
2

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi
3

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ
4

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!
5

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?
6

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

 Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni
7

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!
8

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

NE PROPUSTITE

Razgovarali smo s Anjom Maršić koja nam donosi recept za savršeni zimski obrok

Razgovarali smo s Anjom Maršić koja nam donosi recept za savršeni zimski obrok

O kuhanju i influencanju

Prozračni kuglof od bjelanjaka: Idealna poslastica po receptu gastro blogerice

Prozračni kuglof od bjelanjaka: Idealna poslastica po receptu gastro blogerice

Prosinački recepti

Najbolja panna cotta: recept za lagani desert od badema

Najbolja panna cotta: recept za lagani desert od badema

Elle recepti

Na francuski način: Recept za nešto drugačiji mousse

Na francuski način: Recept za nešto drugačiji mousse

Elle recepti

Po receptu slavnog francuskog chefa: Slatko pecivo kojem nitko ne može odoljeti

Po receptu slavnog francuskog chefa: Slatko pecivo kojem nitko ne može odoljeti

ELLE DELICIJE

ELLE recept: Čokoladni kolačići od samo 5 sastojaka

ELLE recept: Čokoladni kolačići od samo 5 sastojaka

gotovo za čas

ELLE recept: Pita od jabuke

ELLE recept: Pita od jabuke

miris djetinjstva

ELLE recept: Zdravi čips

ELLE recept: Zdravi čips

zdrava grickalica

Attention

Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!

Nemam više od 18 godina