POTRAŽITE U ČLANCIMA ELLE

Unesite traženi pojam (Min. 3 znaka)

elle intervju

Razgovarali smo s novom cheficom restorana Nebo: 'Ljubav prema kuhanju njegujem od djetinjstva'

Lea Ladišić Marković

gabriela filca nebo chefica deni srdoč restoran nebo kuhanje
Razgovarali smo s novom cheficom restorana Nebo: 'Ljubav prema kuhanju njegujem od djetinjstva'
© Privatna arhiva

Gabriela Filca ime je u kulinarskom svijetu o kojem će se još puno govoriti. Upravo je preuzela funkciju chefice u Michelinovom zvjezdicom nagrađenom restoranu, a s nama je razgovarala u kuhanju, ljubavi prema hrani i gastro trendovima.


Svijetom kulinarstva i dalje dominiraju muškarci, pa posebno oduševljava uspjeh 24-godišnje Gabriele Filce - nove chefice Neba, uglednog restorana hotela Hiton Costabella koji je okrunjen jednom Michelinovom zvjezdicom. Gabriela je na tom mjestu zamijenila poznatog chefa Denija Srdoča koji ne odlazi iz kuhinje Neba, već tamo ostaje u konzultantskoj ulozi. 

Preuzela je Nebo od 1. veljače ove godine, a unatoč pripremama i natrpanom rasporedu, pronašla je vremena za intervju - nakon što je potvrdila da je zainteresirana za razgovor, obradovala sam se tim više što smo odrasle u istom kraju. Naime, Gabriela dolazi iz mjesta pored Otočca, odakle i proizlazi njezina ljubav prema prirodi, radu u vrtu i kuhanju. 

"Moj put prema kulinarskoj školi započeo je s dubokom ljubavi prema hrani koju sam njegovala od najranijih dana, inspirirana majčinim strastvenim pristupom kuhanju. Tajna i toplina obiteljskih okupljanja oko stola ostavili su snažan dojam na mene. Kako sam odrastala, razvijala sam sve snažniju strast prema kulinarstvu, potaknutu ne samo pripremom jela već i radom u vrtu. Odlučila sam krenuti u srednju ugostiteljsku školu, smjer kuhar, u bajkovitoj Opatiji koja je tada uživala reputaciju renomirane ugostiteljske škole u Hrvatskoj. Tijekom tih školskih godina, marljivo sam razvijala svoje kulinarske vještine, uvijek se nadahnjujući ljubavlju prema hrani koju sam naslijedila iz obiteljske tradicije", odgovara Gabriela. 

Inspirirana majčinim strastvenim pristupom pripremi hrane, uzgoju voća i povrća u obiteljskom vrtu također je igrao ključnu ulogu u njezinom interesu za kulinarske vještine. Da strastveno radi ono što voli, pokazuje njezin životopis - već je sudjelovala na festivalu Okusi Mediterana 2022., gdje je ponijela titulu “kuhar sutrašnjice”, dok je godinu kasnije u finalu Hiltonovog godišnjeg Flavor & Flair natjecanja vodila isključivo žensku postavu kuhara te osvojila drugo mjesto među sudionicima iz cijelog svijeta. Da će joj, kao novoj chefici u Nebu, dani biti dinamični, svjesna je u startu. 

"Moji radni dani bit će izuzetno dinamični i ispunjeni. Od administrativnih zadataka do kuhače, posvetit ću se vođenju kuhinje i radu na konstantnom unaprjeđenju tima. Suradnja s Denijem Srdočem, koji će djelovati kao konzultant tima u Nebu, bit će ključna. Cilj nam je zadržati renome restorana i nastaviti pružati vrhunski gastronomski doživljaj". 

Smatra da dobri chefovi moraju posjedovati širok spektar kulinarskih vještina i znanja o hrani, tehnikama kuhanja i upravljanju kuhinjom, a važna je i organizacija - dobri chefovi moraju učinkovito upravljati vremenom, resursima i zadacima kako bi osigurali glatku operaciju.

"Moram tu nadodati i kreativnost, komunikaciju, strpljenje i toleranciju koji su ključni za titulu dobrog chefa!", objašnjava Gabriela, a pitali smo je i može li se atmosfera u kuhinjama usporediti s onim fiktivnima - poput trenutno popularne serije The Bear.

Atmosfera u kuhinji je plod organizacije i dobre komunikacije unutar tima. Moram priznati da sam jako ponosna na tim Nebo, kod nas su zadaci unaprijed raspoređeni te smo precizni i jako koncentrirani, pogotovo tijekom servisa hrane

A koliko kulinarstvom i dalje dominira muška energija? Situacija se mijenja, smatra chefica. "Kulinarstvo je dugo smatrano muškim zanimanjem zbog percepcije teškog rada, stresa i dugih radnih sati. Međutim, stvari se mijenjaju. Sve više žena pokazuje interes i ulazi u svijet profesionalnog kulinarstva. Da bi se ovo promijenilo,  potrebno je više raditi na stvaranju inkluzivnijeg okruženja u kuhinjama, gdje će se cijeniti talent, trud i vještine bez obzira na spol. Također je važno pružiti podršku i mentorstvo ženama koje žele ući u ovu industriju, te im omogućiti jednake prilike za napredovanje i uspjeh."

Susreće se s predrasudama, kaže, ali se pretjerano ne fokusira na njih jer - ima dosta drugih obveza o kojima mora razmišljati. Jedna od tih stvari su gastronomski trendovi i noviteti na globalnoj razini. Gabriela nam objašnjava da gastro trendovi koji dolaze sve više naglasak stavljaju na ekološku održivost.

"Upravljanje resursima, korištenje lokalnih i sezonskih namirnica, te smanjenje otpada postaju ključni faktori u modernoj gastronomiji. Hrvatska gastro scena sve više prihvaća ove principe, s brojnim restoranima koji naglašavaju ekološki odgovoran pristup", ističe i nadodaje da je i eksperimentiranje je ključno u svijetu kuhanja. To je proces koji omogućuje kreativnost, inovacije i otkrivanje novih okusa. "Iznimno uživam u eksperimentiranju i isprobavanju novih stvari u kuhinji. To mi pruža priliku istraživanja različitih tehnika, kombinacija sastojaka te stvaranje jedinstvenih gastronomskih iskustva. Eksperimentiranje donosi radost otkrivanja i doprinosi stalnom rastu i razvoju u kulinarskom svijetu."

Rad u kuhinji me naučio mnogim lekcijama: da je komunikacija ključni dio cijele organizacije, naučila sam dobro organizirati svoje vrijeme. Puno toga sam naučila o strpljenju i toleranciji. O upornosti i neodustajanju.

"Učim i dalje svaki dan, jer svaki dan je novi izazov i nova lekcija!", govori Gabriela, a na kraju razgovora dotaknuli smo se - omiljene hrane. Za nju su to jela na žlicu koja može jesti svaki dan, dok je omiljenu namirnicu ipak teško može izdvojiti: "Volim svaku namirnicu tijekom svoje sezone jer je tada u svom punom sjaju i svaka ima svoje posebnosti. Što se tiče začina, volim piskavicu, estragon, ružmarin, divlji origano, timut papar..."

A je li Nebo granica - za ovu perspektivnu cheficu teško da postoje ograničenja - "Trenutno živim svoje snove i osjećam se neizmjerno sretno zbog postizanja svojih ciljeva! U budućnosti se vidim kako napredujem u trenutnom poslu, istražujem nove prilike, pa razmišljam i o pokretanju vlastitog poslovanja, ovisno o ciljevima i prioritetima", zaključuje.

TRENDING

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!
1

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!
2

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?
3

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?
4

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?

 Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni
5

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ
6

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ
7

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi
8

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

NE PROPUSTITE

Najljepše ljetne vintage fotografije najvećih holivudskih zvijezda

Najljepše ljetne vintage fotografije najvećih holivudskih zvijezda

'old hollywood' vibes

 Riječ stručnjaka: Tri jela koja nikada ne naručujte u restoranu

Riječ stručnjaka: Tri jela koja nikada ne naručujte u restoranu

Odaberite nešto drugo

Ukusan ljetni ručak od samo - 4 sastojka

Ukusan ljetni ručak od samo - 4 sastojka

#ellegastro

Recept za zdravi snack: Kuglice od slane karamele

Recept za zdravi snack: Kuglice od slane karamele

#ellegastro

30 stvari koje morate učiniti prije nego što navršite 30

30 stvari koje morate učiniti prije nego što navršite 30

2023.07.12. 2 minuta čitanja

"TO DO" LISTA

 Ventilatori za hlađenje koji će se estetski uklopiti u svaki prostor

Ventilatori za hlađenje koji će se estetski uklopiti u svaki prostor

ljetni saveznici

Ukusna ljetna salata u kojoj ćete uživati cijelu sezonu

Ukusna ljetna salata u kojoj ćete uživati cijelu sezonu

Gotovo za čas

Otkrijte najljepše skrivene plaže na Jadranu od kojih zastaje dah

Otkrijte najljepše skrivene plaže na Jadranu od kojih zastaje dah

raj na zemlji

Attention

Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!

Nemam više od 18 godina