Quantcast
POTRAŽITE U ČLANCIMA ELLE

Unesite traženi pojam (Min. 3 znaka)

#elleview

Piše Ana Pecotić: Kako na vrijeme prepoznati narcističkog zlostavljača?

Ana Pecotić

emocionalno zlostavljanje narcizam zaštita žena
Piše Ana Pecotić: Kako na vrijeme prepoznati narcističkog zlostavljača?
© Getty Images

Daleko najbolji način da čovjek izbjegne bilo kakav problem je da u njega ni ne upadne. Znam da zvuči Grunfovski, ali svaki scenarij u kojem morate otići iz veze narcističkim zlostavljačem je horor film, stoga je jedno od ključnih pitanja kako na vrijeme prepoznati takvog zlostavljača i napustiti vezu u ranoj fazi, dok još imate šanse proći bez posljedica. Pa… jako teško. Da nije, ne bi tolike žene bile godinama zatočene u takvim vezama. 


Mislim, temeljne karakteristike narcističkih zlostavljača su dobro poznate svakome tko je temu istražio – nemaju empatije, ne podnose kritiku, uvijek se radi o njima i sve shvaćaju osobno, nikada nisu odgovorni ni za što, ekstremno su kontrolirajući, manipulativni i lažu k'o psi, umjesto savjesti imaju đon obraz, tretiraju ljude kao objekte u svojoj službi, misle da imaju pravo na poseban tretman u svim sferama života i strašno su okrutni zlostavljači čak i vlastite djece. Međutim, upravo zbog spomenute manipulativnosti je u prvoj fazi veze sve to gotovo nemoguće prepoznati, a dok ne naletite na takvu osobu u životu vam ne pada na pamet da uopće postoje, što znači da temu sigurno niste istražili i nećete ih prepoznati nikako.    

Getty Images

Dodamo li na to i činjenicu da se nitko ne zaljubljuje iz glave, nego iz srca, odnosno emocionalnih obrazaca koje nosimo iz djetinjstva i koji su nam podsvjesni, zaključak je jasan - ako ste programirani da padate na ovakve likove, šanse da ih prepoznate su vam svedene na minimum. Ipak, postoje neki znakovi da ste upoznali potencijalnog zlostavljača dok još djeluje kao princ iz bajke pa ako držite oči samo malo otvorene, imat ćete šanse prozreti monstruma i pobjeći na vrijeme.

"love bombing" period

Prvi i osnovni znak da ste vjerojatno u vezi s narcističkim zlostavljačem je „love bombing“. To je prva faza svake zlostavljačke veze. U njoj je zlostavljač savršen, pažljiv, zabavan, vodi vas svugdje i svašta vam poklanja, vodite razgovore do dugo u noć praćene strastvenim seksom, vidi vas i čuje kao nitko prije njega, imate osjećaj da ste upoznale svoju srodnu dušu i nije vam jasno kako je takav dragulj ostao slobodan na tržištu. Postoji dakako ozbiljan razlog, a taj je što se ne radi o nikakvom dijamantu, nego sotoni u ljudskom obliku, ali to ćete nažalost doznati tek kasnije. E sad, kako više-manje svaka ljubavna veza počinje s velikom romantikom, postavlja se pitanje kako razlikovati love bombing od običnog zaljubljivanja.

Ključna je razlika de se u love bombingu stvari kreću jako brzo. Oni znaju da ne mogu dugo držati fasadu, tako da će htjeti što prije doći u poziciju da vas „imaju“, što je trenutak u kojem počinje zlostavljanje.

Dakle ako ste u vezi s narcističkim zlostavljačem možete vrlo brzo očekivati upoznavanje roditelja, ideju da živite zajedno, oženite se ili čak imate dijete. Ako vam čovjek s kojim hodate predloži bilo što od navedenog u prvih par mjeseci veze, posebno ako vas zaprosi na prvom dejtu, to je red flag velik kao kuća i bježite od njega glavom bez obzira. Love bombing nije samo termin iz popularne psihologije. On je toliko značajan da su ga zemlje koje se ozbiljno i stručno bave nasiljem nad ženama prepoznale kao prvi znak prisilne kontrole, stoga ga je britansko državno tužiteljstvo nedavno uključilo u službene smjernice za prepoznavanje nasilnog ponašanja i adekvatno procesuiranje nasilja.

Getty Images

Drugi ozbiljan indikator da ste možda upali u ralje narcističkog zlostavljača su njegove prijašnje veze, tj. odnos s bivšim djevojkama/ženama i djecom. Gledajte, većina nas vjerojatno ima barem jednu vezu koja je loše završila jer smo mi bili krivac u toj priči. Neki brakovi su završili jako loše iako u njima nije bilo nasilja. Ljudski odnosi su kompleksni i nitko nije savršen. Ali ono što je specifično za narcističke zlostavljače je da su svi njihovi prekidi prijašnjih veza bili jako loši. Ili su odbacili partnerice preko noći zbog nove žrtve ili su one od njih pobjegle glavom bez obzira, razvodi koje nisu sami inicirali su krvavi, a kako oni sami nikada ne preuzimaju odgovornost ni za što, svu krivnju za te i takve rastanke će prebaciti na svoje bivše.

To znači da će vam na početku veze vjerojatno ispričati nešto od sljedećeg:

  • Da mu je bivša žena/cura/partnerica luda ili ima dijagnozu (to je laž, a ako i jest dobila dijagnozu, to je vjerojatno CPTSD od života s njim)
  • Da su mu sve bivše žene lude (ovo je 100% siguran znak da je psiho jer svatko može imati jednu „ludu“ partnericu, ali sve nikako)
  • Da mu bivša ne da da viđa djecu ili ima loš odnos s djecom, u njegovoj interpretaciji dakako njezinom krivnjom, a u stvarnosti zbog toga što je nasilan i majka ih opravdano štiti od nasilja

Ako čujete bilo što od navedenog u početku veze s bilo kim, dignite ručnu. Ponudit će on jako dobra objašnjenja zašto je tome tako, objašnjenja koja nećete moći provjeriti jer će se potruditi da nema nikakvog kontakta između vas i njegovih bivših, a ako slučajno i doznate njezinu stranu priče (poznatu i kao prava istina), odbacit ćete je kao lažnu jer se on unaprijed potrudio da je diskreditira. Općenito, život kakav je vodio prije vas vrlo će vam jasno pokazati o kakvoj se osobi radi. 

Zlostavljači zlostavljaju sve svoje žene – ne mogu ovo dovoljno naglasiti jer je u mizoginom društvu narativ da je ona to nekako izazvala ili mogla promijeniti jači od zdravog razuma – i to je jedini i isključivi razlog zašto ima loš odnos s njima. Ne nikakva tužna priča koju vam je ispričao, koju nažalost podržavaju uzrečice poput „boj se bijesa prezrene žene“. Vjerujte mi, sve što jedna žena želi od narcističkog zlostavljača je – pobjeći.  

Sorta koju je najteže prepoznati su takozvani covert ili vulnerabilni narcisi, što nas dovodi do trećeg znaka, a to je da su oni vječne žrtve. To proizlazi iz kombinacije njihovih karakteristika da nikad ne preuzimaju odgovornost, ne podnose kritiku i jako su entitled, pa ako se nešto nije ostvarilo kako su zamislili, naravno da su im drugi krivi. Ako im ne ide na poslu, netko drugi je kriv. Ako se veza raspala, onaj drugi je kriv. I tako za apsolutno sve situacije u životu, od banalnih do ozbiljnih. Kasnije to pređe u ako vas je prebio, vi ste ga izazvali.

Getty Images

Jasno je da čovjek može imati više ili manje sreće u različitim situacijama, ali emocionalno funkcionalne odrasle osobe preuzimaju odgovornost za svoj život. Narcistički zlostavljači – nikada. Ovaj red flag je možda najteže za prepoznati jer u prvim danima veze svi gledamo partnere kroz ružičaste naočale i nemamo razloga ne vjerovati onome što nam govore. Zato je ključna varijabla koja će vas spasiti od narcističkog zlostavljača – vrijeme. Ako ne nasjednete na mamce love bombinga, dakle ne prelazite rano u više stadije veze, nego pustite vremenu da pokaže kakav je on zapravo, zaštitit ćete se od pakla narcističkog zlostavljanja. Znate kako se kaže, možete lagati neke ljude sve vrijeme, možete lagati sve ljude neko vrijeme, ali ne možete lagati sve ljude sve vrijeme. Tako će i narcistička maska kad-tad pasti, a ne želite da se to dogodi kad ste šest mjeseci trudni ili u zajedničkom kreditu, nego dok još možete relativno bezbolno otići, a to je jedino na početku veze. Sve druge opcije bole kao sam vrag. 

Getty Images

Ako želiš doznati kakav je netko, ne slušaj što govori, nego gledaj što radi. Ovo je toliko jednostavna, a opet tako duboka mudrost koja bi nas – kad bismo je se mogli držati – spasila od interakcije s bilo kakvom vrstom manipulatora i zlostavljača. Naime, kad čovjek jedno govori, a drugo radi, to se zove manipulacija i ništa dobro nikada neće izaći od odnosa s takvom osobom. Problem je međutim u tome što zlo koje rade narcistički zlostavljači nije vidljivo nikome osim njihovih obitelji. Oni mogu imati puno prijatelja, štoviše obično ih i imaju jer se često radi o uglednim članovima društva.

Privlači ih moć, status i potreba da se svima svide, tako da ćete lako čuti da je zlostavljač netko tko je, ne znam, zahvaljujući svojim mnogobrojnim vezama vama napravio ogromnu uslugu ili posudio soma eura kad niste imali za platiti račune. I nećete vjerovati da je moguće da taj krasan čovjek zlostavlja ženu. Naći ćete ih u naoko altruističnim zanimanjima, čak i među aktivistima. Ono što nećete prepoznati je da sve što rade, rade iz interesa, a ne iz empatije jer je nemaju. Ljudi poistovjećuju dobra djela s dobrim namjerama, ali u slučaju narcističkih zlostavljača se „dobra djela“ čine jer njih zapravo ništa ne koštaju, a dobro ih naplate kad je njima potrebno, na ovaj ili onaj način. 

Unsplash

Ono što otkriva pravu narav čovjeka je kako se ponaša prema ljudima od kojih nikada ne može imati neki interes i pred kojima se ne treba pretvarati. To je obitelj. Najvažnije za razumijevanje ove strukture ličnosti je znati da se u pravilu radi o osobama koje su divne prema okolini, a teški zlostavljači unutar četiri zida. Ako nisu divni prema okolini, onda smo već u sferi antisocijalnog poremećaja ličnosti. Općenito, narcističko zlostavljanje je u pravilu „white collar“ zlostavljanje – s puno manje fizičkog, a puno više svih ostalih oblika nasilja, zbog čega ga je tako teško prepoznati i žrtve mogu teško objasniti bilo kome što im se događa kad nitko ne vidi. Zato je najbolje dati petama vjetra čim uočite neke od ovih red flagova jer što veza dalje ide, to će vam biti teže iz nje izaći. 

Zapamtite, jednom kad prođe honeymoon faza, u kakvoj god vezi da se nalazite, možete računati da će stvari od tada nadalje biti samo iste ili gore, nikako bolje. Želite tako provesti narednih pet godina života? Nisam ni mislila.  

TRENDING

Ida Prester: 'Djeca koju tučete nikada vas neće prestati voljeti, ali će prestati voljeti sebe'
1

Ida Prester: 'Djeca koju tučete nikada vas neće prestati voljeti, ali će prestati voljeti sebe'

Ida Prester: 'Djeca koju tučete nikada vas neće prestati voljeti, ali će prestati voljeti sebe'

Dizajn interijera: Skandinavski stil više nije 'in', sada volimo tihi luksuz
2

Dizajn interijera: Skandinavski stil više nije 'in', sada volimo tihi luksuz

Dizajn interijera: Skandinavski stil više nije 'in', sada volimo tihi luksuz

Brzi test inteligencije: Ova slika otkriva koliki je vaš IQ
3

Brzi test inteligencije: Ova slika otkriva koliki je vaš IQ

Brzi test inteligencije: Ova slika otkriva koliki je vaš IQ

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ
4

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

 Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni
5

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ
6

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

KVIZ: Jeste li među 5% onih koji mogu riješiti ovu zagonetku?
7

KVIZ: Jeste li među 5% onih koji mogu riješiti ovu zagonetku?

KVIZ: Jeste li među 5% onih koji mogu riješiti ovu zagonetku?

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi
8

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

NE PROPUSTITE

Piše Ana Pecotić: Reparenting i kako ponovno zavoljeti sebe nakon narcističkog zlostavljanja

Piše Ana Pecotić: Reparenting i kako ponovno zavoljeti sebe nakon narcističkog zlostavljanja

#elleview

Najljepše ljetne vintage fotografije najvećih holivudskih zvijezda

Najljepše ljetne vintage fotografije najvećih holivudskih zvijezda

'old hollywood' vibes

 Riječ stručnjaka: Tri jela koja nikada ne naručujte u restoranu

Riječ stručnjaka: Tri jela koja nikada ne naručujte u restoranu

Odaberite nešto drugo

Piše Jelena Veljača: Slučaj Jonah Hill - 'Odgovaralo bi mi da se ne vidi tvoje dupe', granice ili ukidanje slobode?

Piše Jelena Veljača: Slučaj Jonah Hill - 'Odgovaralo bi mi da se ne vidi tvoje dupe', granice ili ukidanje slobode?

#ellekomentar

Ukusan ljetni ručak od samo - 4 sastojka

Ukusan ljetni ručak od samo - 4 sastojka

#ellegastro

Recept za zdravi snack: Kuglice od slane karamele

Recept za zdravi snack: Kuglice od slane karamele

#ellegastro

30 stvari koje morate učiniti prije nego što navršite 30

30 stvari koje morate učiniti prije nego što navršite 30

2023.07.12. 2 minuta čitanja

"TO DO" LISTA

Ukusna ljetna salata u kojoj ćete uživati cijelu sezonu

Ukusna ljetna salata u kojoj ćete uživati cijelu sezonu

Gotovo za čas

Attention

Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!

Nemam više od 18 godina