Zakoračili smo u prve dane listopada, pa smo se posvetili kraljici jeseni: bundevi! Upoznajte sve njezine benefite!
Ljeto je već debelo iza nas, temperature polako padaju, a s promjenom godišnjeg doba dolazi i do promjena u gastronomiji. U ljetnim mjesecima uživamo u pohanim patlidžanima i tikvicama, a u jesenskim danima njihovu ulogu preuzima bundeva. U listopadu ona je glavna zvijezda, a osim što se koristi u kuhinji, mnogi je rezbare za Noć vještica.
Bundeva pripada vrsti zimskih tikvi koje su u istoj obitelji kao krastavci i dinje. Poznato je da sadrži sjemenke pa bi se mogla okarakterizirati kao voće, ali kada se govori o bundevama u prehrani, svrstavaju se u povrće. Najčešće su narančaste boje i okruglog oblika, iako njihova veličina i boja može varirati ovisno o sorti. Debela vanjska kora je glatka ili rebrasta, a originalno potječu iz Sjeverne Amerike gdje se koriste tijekom dva praznika: za Noć vještica kada se rezbare i koriste kao lampioni, a za Dan zahvalnosti u SAD-u i Kanadi na stolu ćete uvijek pronaći pumpkin pie odnosno pitu od bundeve.
Postoje različite vrste bundeva, a najpoznatije vrste su Jack-o-lantern koja se koristi za rezbarenje i izradu pite te je oblikom manja i slađa. Zatim minijaturna koja najčešće služi kao ukras ali je jestiva, bijela bundeva koja je odlična za dekoraciju i kuhanje te divovska bundeva koja je jestiva, ali se primarno uzgaja za natjecanja.
Bundeve su pune nutrijenata. U sebi sadrže razne vitamine poput vitamina A, E, K, C i B6 pa je sjajna namirnica za jačanje imuniteta. Sadrže koristan beta karoten, koji se djelomično pretvara u vitamin A te pomaže kod obrane organizma od infekcija. Istraživanja su pokazala da je vitamin A važan faktor kod jačanja crijevne sluznice jer ju čini otpornijom na infekcije. Bundeve također sadrže vitamin C koji štiti organizam od bolesti i jača imunitet, a baš kao i mrkva, bundeva je također važna za zdravlje očiju, u čemu ključnu ulogu ima spomenuti beta karoten.
Sjajna je i za održavanje zdravlja srca, jer sadrži kalij koji pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka, pomažu i kod metaboličkog zdravlja organizma, bogat su izvor vlakana koji utječe na smanjenje razine šećera u krvi, pogotovo nakon konzumacije hrane koja u sebi sadrži puno ugljikohidrata.
Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!