POTRAŽITE U ČLANCIMA ELLE

Unesite traženi pojam (Min. 3 znaka)

ELLE RECEPTI

Francuzi obožavaju ovaj recept za ultimativni čokoladni macaron

ELLE.HR

desert elle recepti čokoladni macroni
Francuzi obožavaju ovaj recept za ultimativni čokoladni macaron

 

 


"Nisam ni sanjao da ću doživjeti ove male kapi sreće bez teksture biskvita, s hrskavom korom napunjenu bogatim nadjevom. Za čokoladnu kremu, napitak od zobi i čokoladne masti su sve što vam je potrebno da povećate intenzitet i čistoću okusa.", govori Pierre Hermé, francuski chef, čiji recept za ukusnu slasticu donosimo u nastavku - čini se kao idealan izbor za prosinac koji je pred nama!

ZA 72 MACARONSA

Vrijeme pripreme 3h • Vrijeme odmora 24h • Vrijeme kuhanja 16 min

ČOKOLADNI MACARON BISKVIT

285 g badema u prahu • 285 g šećera u prahu • 65 g kakaa u prahu, prosijanog • 325 g mineralne vode • 19 g proteina krumpira • 335 g šećera u prahu

Macaron keksići

Pomiješajte prah od badema i šećer u prahu kako biste napravili 'tant-pour-tant'. Pomiješajte 120 g vode i 7 g proteina krumpira, pa tu smjesu dodajte u 'tank-pour-tant' i kakao prah. U loncu otopite šećer s 85 g vode na 118°C, temperaturu izmjerite pomoću termometra ili digitalne sonde. Zatim pomiješajte 120 g vode s 12 g proteina krumpira. Kada šećer dosegne 110°C, umutite smjesu vode i proteina u zdjeli samostojećeg miksera, s nastavkom za mućenje.

Kad se smjesa stegne, ali da ne bude prečvrsta, stavite mikser na drugu najveću brzinu i ulijte otopljeni šećer. Ostavite da se ohladi na oko 35/40°C, a zatim izvadite posudu iz miksera. Umiješajte meringu u mješavinu kakaa/vode/proteina. 

Pečenje i punjenje

Pomoću vrećice za pečenje s ravnom mlaznicom istisnite oko 150 ljuski macarona promjera 3,5 do 4 cm na limove za pečenje obložene masnim papirom. Ostavite da se skrutne na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Peći u pećnici na 150°C oko 16 minuta,  tijekom pečenja dvaput otvorite vrata pećnice kako bi vlaga izašla. Macaronse ostaviti da se ohlade na limu. Prebacite lim na

Nasjeckajte tamnu čokoladu, zatim zakuhajte zobeni (ili sojin) napitak/glukozni sirup i prelijte ga preko čokolade. Započnite miješanjem od sredine, proširujući pokret dok miješate. Dodajte ulje, pa ručnim mikserom izmiksajte ganache. Ulijte u posudu od nehrđajućeg čelika i dobro zatvorite. Ostavite da se ohladi, zatim stavite u hladnjak na 30 minuta, prije nanošenja ganachea izravno na macaron kekse.

ČOKOLADNA KREMA

300 g napitka od zobi ili soje • 15 g glukoznog sirupa • 375 g tamne čokolade (Manjari 64% Valrhona® kakaa) • 60 g ulja od kikirikija/repice/sjemenki grožđa (prilagodite svojim željama)

ČOKOLADNI ČIPS 

200 g tamne čokolade (Manjari 64% Valrhona® kakaa) • 3,6 g soli

Zdrobite krupnu sol valjkom za tijesto, a zatim ga prosijte kroz srednje ili fino sito, koristeći samo najfinije kristale iz procesa prosijavanja. Najprije ćete morati temperirati tamnu čokoladu kako bi ostala sjajna, glatka i postojane teksture. Započnite tako da nasjeckate čokoladu nazubljenim nožem, a zatim je otopite u zdjeli stavljenoj u lonac koji je u vodenoj kupki. Lagano miješajte drvenom kuhačom dok ne dosegne 50/55°C.

Izvadite čokoladu iz vodene kupke. Stavite ju u drugu posudu napunjenu vodom i 4 ili 5 kockica leda. S vremena na vrijeme promiješajte otopljenu čokoladu jer će se početi stezati uz stijenke posude. Čim dosegne temperaturu od 27/28°C, vratite zdjelu u posudu iznad vodene kupke, pažljivo pazeći na temperaturu koja bi trebala biti između 31°C i 32°C.

Čokolada je sada temperirana. Dodajte sol. Na list masnog papira premažite temperiranu čokoladu s fleur de sel. Na vrh stavite drugi list masnog papira i uteg kako se čokolada ne bi iskrivila dok kristalizira. Stavite u hladnjak na nekoliko sati. Izlomite ju na manje komade i odmah upotrijebite ili čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.

Sastavljanje macaronsa

Pažljivo prebacite macaron kekse iz kalupa za pečenje na rešetku od nehrđajućeg čelika. Pomoću vrećice s ravnim vrhom obilno napunite polovicu macaron keksa kremom.

Sredinu pospite komadićima čokolade fleur de sel. Pokrijte drugom korom od makaronsa, pazeći da odgovaraju veličini. Ostavite u hladnjaku bez poklopca najmanje 24 sata, iako je poželjno 36 sati. Zatim macaronse spremite u hermetički zatvorene posude i držite ih u hladnjaku. Izvadite iz hladnjaka 2 sata prije posluživanja na rešetku i ostavite da se ohladi.

TRENDING

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?
1

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?
2

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ
3

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!
4

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

 Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni
5

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi
6

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!
7

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ
8

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

NE PROPUSTITE

Na francuski način: recept za prefini kolač od maline

Na francuski način: recept za prefini kolač od maline

ELLE RECEPTI

Zasladite dan: Obožavana čokoladna slastica na francuski način

Zasladite dan: Obožavana čokoladna slastica na francuski način

ELLE RECEPTI

Isprobat ćemo francuski desert od marakuje i manga

Isprobat ćemo francuski desert od marakuje i manga

Elle recepti

Na francuski način: Recept za nešto drugačiji mousse

Na francuski način: Recept za nešto drugačiji mousse

Elle recepti

Najfiniji flan kojeg ćete probati radi se od badema i fine kreme

Najfiniji flan kojeg ćete probati radi se od badema i fine kreme

Elle delicije

ELLE recept: Čokoladni mousse s narančom

ELLE recept: Čokoladni mousse s narančom

desert koji je gotov za čas

 Riječ stručnjaka: Tri jela koja nikada ne naručujte u restoranu

Riječ stručnjaka: Tri jela koja nikada ne naručujte u restoranu

Odaberite nešto drugo

30 stvari koje morate učiniti prije nego što navršite 30

30 stvari koje morate učiniti prije nego što navršite 30

2023.07.12. 2 minuta čitanja

"TO DO" LISTA

Attention

Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!

Nemam više od 18 godina