POTRAŽITE U ČLANCIMA ELLE

Unesite traženi pojam (Min. 3 znaka)

ELLE RECEPTI

Zasladite dan: Obožavana čokoladna slastica na francuski način

ELLE.HR

desert Pierre Hermé elle recepti
Zasladite dan: Obožavana čokoladna slastica na francuski način
© FAU LAURENT

'Kada više nema jaja i vrhnja, ostaje vam najčišći okus čokolade. U kombinaciji s prhkim lisnatim tijestom, otkrio sam osjećaj koji izaziva vrlo, vrlo dobar millefeuille', govori francuski chef Pierre Hermé, čiji recept donosimo u nastavku. 

 


ZA 11 MILLEFEUILLEA

Vrijeme pripreme 6 h • Vrijeme odmora 12 h • Vrijeme pečenja 45 min.

ŠLAG TAMNA ČOKOLADA (pripremiti dan ranije)

670 g zobenog napitka • 400 g tamne čokolade 

Nasjeckajte tamnu čokoladu. Zakuhajte napitak od zobi, a zatim to prelijte preko čokolade. Počevši od sredine, pomiješajte ih zajedno, postepeno proširujući pokret ruke. Zatim pomoću ručnog blendera izmiješajte smjesu. Izlijte u posudu za gratiniranje, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 12 sati prije upotrebe.

PREVRNUTO LISNATO TIJESTO

MARGARIN/BRAŠNO

375 g margarina • 150 g brašna T45

Omekšajte margarin u posudi samostojećeg miksera. Dodati prosijano brašno i miksajte što je manje moguće samo dok smjesa ne postane glatka. Razvucite tijesto u pravokutnik na lim masni papir, prekrijte drugim listom masnog papira te stavite u hladnjak na 1h.

NATAPANJE

150 g mineralne vode • 2,5 g bijelog octa • 17,5 g soli • 350 g brašna T45 • 115 g margarina

Margarin omekšajte u mikrovalnoj do kremaste teksture. U zdjeli samostojećeg miksera pomiješajte sve sastojke. Zatim tijesto razvaljajte u četvrtasti lim za pečenje obložen masnim papirom, pokrijte i ostavite da odstoji u hladnjaku jedan sat.

Položite mekano tijesto u smjesu za natapanje. Tijesto dva puta okrenite u razmaku od 2 sata, tako što ćete ga zarolati, okrenuti i odrolati.  Između okretanja, sve neka odmara u frižideru. Prije nego nastavite s daljnjom obradom – okrenite tijesto još jedan put. Zatim razvaljajte preokrenuto lisnato tijesto. Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte lisnato tijesto na debljinu cca 2mm, izbockajte vilicom i izrežite ga na veličinu pleha. Na pleh staviti list masnog papira i zarolati tijesto. Stavite pleh u frižider.

KARAMELIZIRANO PREVRNUTO LISNATO TIJESTO

80 g šećera • 50 g šećera u prahu

Preokrenuto lisnato tijesto stavite na pleh obložen masnim papirom, ravnomjerno pospite s 80 g (za pleh promjera 60 x 40 cm) šećera i stavite u pećnicu zagrijanu na 230°C. Odmah smanjite temperaturu na 190°C.

Ostavite tijesto da se peče 10 minuta, a zatim ga prekrijte posudom od nehrđajućeg čelika kako biste spriječili pretjerano dizanje i nastavite peći dalje 10 min. Stavite lim za pečenje na rešetku, pritiskajući posudu prema dolje lagano, te pecite još 10 min. Izvadite tijesto iz pećnice. Na radnu površini izvadite pleh koji se koristio za prvu fazu pečenja i okrenite tijesto tako da je donja strana sada na vrhu.

Pospite tijesto ravnomjerno šećerom u prahu prije nego što ga vratite u pećnicu na 250°C do kraja pečenja. Kada izvadite tijesto iz pećnice, površina bi trebala biti glatka i sjajna, hrskava s donje strane. Ostaviti da se ohladi. Po širini preokrenute karamelizirane strane tijesta izrežite na tri trake širine 11 cm, pa na pravokutnike od 2,5 cm širine. Ostavite to sa strane za sastavljanje.

SAVJET: Nemojte prepeći karamelizirano lisnato tijesto. Poprimit će gorak okus.

KAKAO NIB CRISP

64 g dezodoriranog kokosovog ulja • 576 g pralina od badema (60 % bademi) • 144 g extra kakao paste • 120 g kakao prah

Pomoću termometra otopite dezodorirano kokosovo ulje i pastu od kakaa na 45°C u zdjelu postavljenu iznad vodene kupke. Umiješajte praline od badema, a zatim i kakao prah. Raširite smjesu kakaoa na pladanj od nehrđajućeg čelika prekriven plastičnom folijom. Ostavite u hladnjaku 1 sat, a zatim ga izrežite na pravokutnike dimenzija 11 x 2,5 cm. Odložiti u hladnjak ili zamrzivač.

ČIPS OD TAMNE ČOKOLADE SA SOLI

500g tamne čokolade (64% kakaa Valrhona®) • 9g krupne soli

Sol fino zdrobite valjkom za tijesto, zatim prosijte kroz srednje/fino sito. Čuvajte samo najfinije kristale. Prije svega, potrebno je temperirati tamnu čokoladu kako bi zadržala sjaj, glatko i ravnomjerno.

Dodajte sol. Na plastičnu foliju rasporedite temperiranu sol i čokoladu na debljinu od oko 1 mm. Pokrijte drugim listom folije i poklopite utegom kako biste spriječili iskrivljivanje čokolade dok kristalizira. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Grubo izlomite slanu čokoladu na komade od 0,5 do 1 cm.

Sastavljanje

U zdjeli samostojećeg miksera umutite tamnu čokoladu. Na lim za pečenje stavite 10 pravokutnika karameliziranog lisnatog tijesta, sa sjajnom karameliziranom stranom prema dolje. Korištenjem vrećice za ukrašavanje s vrhom br. 12, istisnite grudice tamne čokolade i pospite ih komadićima slane tamne čokolade.  Na vrh stavite drugi pravokutnik karameliziranog lisnatog tijesta, i ponovite istu radnju s kremom.  Na kraju postavite treći pravokutnik od karameliziranog lisnato tijesto na vrh, ovaj put karamelizirana strana prema gore.

Preko premažite kremom od tamne čokolade cik-cak cijelom površinom millefeuillea. Uktasite s 3 velika komada slane tamne čokolade i odmah poslužite. 

TRENDING

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi
1

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!
2

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!

IQ test: Rijetki uspiju, pronađite djevojčino lice za 11 sekundi!

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ
3

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?
4

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ
5

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?
6

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?

Rijetki su oni koji na ovoj slici mogu pronaći svih 13 životinja. Jeste li među njima?

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!
7

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

 Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni
8

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

NE PROPUSTITE

Na francuski način: recept za prefini kolač od maline

Na francuski način: recept za prefini kolač od maline

ELLE RECEPTI

Isprobat ćemo francuski desert od marakuje i manga

Isprobat ćemo francuski desert od marakuje i manga

Elle recepti

Francuzi obožavaju ovaj recept za ultimativni čokoladni macaron

Francuzi obožavaju ovaj recept za ultimativni čokoladni macaron

ELLE RECEPTI

Najbolja panna cotta: recept za lagani desert od badema

Najbolja panna cotta: recept za lagani desert od badema

Elle recepti

Na francuski način: Recept za nešto drugačiji mousse

Na francuski način: Recept za nešto drugačiji mousse

Elle recepti

Ljeto je prošlo, ali sladoled volimo cijele godine: Donosimo recept za ovu finu slasticu od kokosa

Ljeto je prošlo, ali sladoled volimo cijele godine: Donosimo recept za ovu finu slasticu od kokosa

ELLE RECEPTI

Najfiniji flan kojeg ćete probati radi se od badema i fine kreme

Najfiniji flan kojeg ćete probati radi se od badema i fine kreme

Elle delicije

Po receptu slavnog francuskog chefa: Slatko pecivo kojem nitko ne može odoljeti

Po receptu slavnog francuskog chefa: Slatko pecivo kojem nitko ne može odoljeti

ELLE DELICIJE

Attention

Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!

Nemam više od 18 godina