POTRAŽITE U ČLANCIMA ELLE

Unesite traženi pojam (Min. 3 znaka)

otvaranje brojnih pitanja

Zašto bi seriju 'Mali požari posvuda' trebale pogledati sve žene?

ELLE PROMO

serija mali požari posvud
Zašto bi seriju 'Mali požari posvuda' trebale pogledati sve žene?
© Motion Picture © 2019 ABC Signature Studios, Inc. Photography © 2020 Hello Sunshine and ABC Signature Studios Artwork © 2020 Hello Sunshine and ABC Signature Studios

Iza nas je prvi, pravi jesenski vikend. I dok smo još u subotu uživali u šetnjama i ispijanju kave na suncu, nedjeljno jutro u Zagrebu je bilo idealno samo za jedno - gledanje serija.


Kao veliki ljubitelj serija, koje ako ću biti posve iskrena, volim više od filmova, znala sam da ću najbolje iskoristiti dan tako da se namjestim na kauču, uz dekicu, kokice i čaj i krenem u maratonsko gledanje. Moram priznati da mi je najteži onaj trenutak kada moram odlučiti što ću gledati, i dok otprilike znam koje žanrove preferiram više od drugih, traženje nove serije je uvijek - proces. Postoji nekoliko stavki koje mi serija mora zadovoljiti kako bi se odlučila pogledati je. Prvo, radnja mora biti realna ili barem moguća u svakodnevnom životu, zatim sam opis serije i/ili trailer u meni moraju probuditi zanimanje i želju da saznam odgovore na pitanja koja se postavljaju. Također, važno mi je da sam glumce već negdje gledala i voljela, ali i da seriju mogu pogledati u "jednom dahu" jer više nemam strpljenja za osam sezona i 24 epizode po istoj. Znam, puno je uvjeta, ali na svu sreću ove nedjelje sam pronašla baš seriju po svom "guštu". 

Dok sam u Google upisivala moguće serije za gledanje, naišla sam na seriju "Mali požari posvuda" i sjetila sam se da je bila veliki hit kada je izašla 2020. godine, ali nikada je nisam pogledala i ova kišna nedjelja mi se činila kao pravi dan da ispravim tu nepravdu. Serija "Mali požari posvuda" emitira se na STAR Life kanalu srijedom u 22 sata.

Već na samo čitanje opisa radnje, odlučila sam da je to baš ono što mi je potrebno. Naime, sinopsis glasi ovako: "S Reese Witherspoon i Kerry Washington u glavnim ulogama, "Mali požari posvuda" prati isprepletene sudbine savršene obitelji Richardson i zagonetne majke i kćeri koje mijenjaju njihove živote. Temeljena na bestseleru Celeste Ng iz 2017., priča istražuje težinu tajni, prirodu umjetnosti i identiteta, majčinstvo – i opasnost u vjerovanju da se poštivanjem pravila može izbjeći katastrofa." 

S obzirom na to da sam velika ljubiteljica rada Witherspoon i Washington, odlučila sam pogledati seriju. Pa, je li serija vrijedna gledanja?

Motion Picture © 2019 ABC Signature Studios, Inc.
Photography © 2020 Hello Sunshine and ABC Signature Studios
Artwork © 2020 Hello Sunshine and ABC Signature Studios

Dvije žene iz različitih sredina i različitih uvjerenja

Već sam početak serije je veoma napet i iz njega možemo vidjeti da nas očekuje vrtlog emocija i napetosti. Serija započinje scenom kuće koja je u požaru izgorjela do temelja. Naime to je dom obitelji Richardson, a Elena Richardson (Witherspoon) odmah pomisli kako je za požar kriva njezina najmlađa kćer Isabell, koju zovu Izzy (iako Elena ne voli taj nadimak), obzirom da je ne mogu nigdje pronaći, a sklona je izazivanju problema. Tijekom narednih epizoda, saznajemo istinu o ovom događaju, kao i razlog zašto je obitelj odmah posumnjala na Izzy. Ovo je prvi trenutak koji me u seriji iznenadio, kako je moguće da majka misli (i pritom izgleda poprilično sigurno) da je njezino dijete spremno zapaliti vlastiti dom? Pritom, moram spomenuti da se radnja serije događa u 1997. godini i prema prvim kadrovima Richardsonovi izgledaju kao savršena šesteročlana bogata obitelj. Znate ona koju vidite i mislite da nemaju probleme u životu i da je sve savršeno? E pa na prvu je to slika obitelji Richardson. 

Motion Picture © 2019 ABC Signature Studios, Inc.
Photography © 2020 Hello Sunshine and ABC Signature Studios
Artwork © 2020 Hello Sunshine and ABC Signature Studios

Druga obitelj koju upoznajemo u seriji "Mali požari posvuda" je obitelj Mie Warren (Washington), koja je samohrana majka i sa sobom nosi tajanstvenu prošlost i umjetnički duh. Mia i njezina kćer Pearl, tinejdžerica, žive nomadskim stilom života, najviše vremena provode u automobilu, a nije rijetkost da u istome i prenoće.  S obzirom na to da se neprestano sele, njihov novi dom, barem na neko vrijeme je postao Shaker Heights u državi Ohio. Shaker Heights je maleni, siguran gradić u kojem većinom žive bijelci, a ponosni su na svoju školu i obrazovanje koje nude djeci. U ovom gradiću su vidljive velike razlike između rase i klase, a Mia to odmah osjeti na svojoj koži. Od čudnih pogleda u trgovini do komunikacije sa samom Elenom.

Motion Picture © 2019 ABC Signature Studios, Inc.
Photography © 2020 Hello Sunshine and ABC Signature Studios
Artwork © 2020 Hello Sunshine and ABC Signature Studios

Koliko smo daleko spremni ići da ostvarimo svoje ciljeve i snove?

Dvije žene se upoznaju tako što Mia iznajmi kuću za koju je oglas dala Elena, a koju su njoj poklonili njezini roditelji. Elena joj iznajmi kuću po veoma niskoj cijeni, obzirom da osjeti grižnju savjest jer je Mia samohrana majka i pritom bez "stalnog posla". Naime, ove dvije žene su na prvu u potpunosti različite. Elena je oličje ultra organizirane žene koja je cijeli život slijedila pravila koja je mislila da svaka "dobra" žena mora slijediti i sažalijeva sve one koji imaju drugačiji život te ih etiketira kao lošije roditelje na temelju njihovih životnih odabira, ali i rase i novčanih prihoda. Mia je slobodna umjetnica, crnkinja, koja nema stalno zaposlenje, samohrana je majka i na prvu svom djetetu dopušta mnogo više od Elene. Mia ne kuha svaki dan večeru za obitelj, već jedu ostatke od ručka, puši marihuanu dok stvara umjetnost i ima odnose s raznim muškarcima. Dok Mia pokušava otkriti svoje mjesto u novoj zajednici, Elena je odlučna da očuva svoj svijet i pravila kojima se vodi. Već na prvu, sve te različitosti su idealna podloga za konstantne sukobe i napete trenutke, jer dvije žene ne mogu voditi niti jedan razgovor bez trunke podbadanja i svađe. 

Motion Picture © 2019 ABC Signature Studios, Inc.
Photography © 2020 Hello Sunshine and ABC Signature Studios
Artwork © 2020 Hello Sunshine and ABC Signature Studios

Ipak, sukobi između dvije žene se ne zaustavljaju na površini. Dvije obitelji se veoma brzo pronađu na različitim stranama i na sudu, kada se u pitanje dovede skrbništva nad djevojčicom kinesko-američkog podrijetla. Da vam ne otkrijem mnogo, s razvojem priče i likova, otkrivamo fascinantne tajne, probleme o kojima se malo priča, a brojne ih majke nose sa sobom. "Mali požara posvuda" se bavi pitanjima identiteta, obiteljskih veza i cijene koju plaćamo kada se borimo za ono što nam je najvažnije te - koliko smo daleko spremni ići da ostvarimo svoje ciljeve i snove?

Razlozi zbog kojih dvije žene staju na suprotne strane kada je u pitanju slučaj posvojena malene djevojčice su u dubini osobni, i iako cijelo vrijeme uvjeravaju svih da ih rade zbog drugih ljudi ( u ovom slučaju svojih prijateljica), rade ih zbog samih sebe i grižnje savjesti koju imaju zbog svoje prošlosti i postupaka iz života. Kako se klupko tajni odmotava, naše suosjećanje prema likovima se mijenja iz scene u scenu. U jednom trenutku razumijemo Elenu, u drugom Miu i taj začarani krug emocija u nama budi želju da saznamo još više detalja i preispitamo njihove odluke. A upravo te emocije su ono zbog čega je serija "Mali požari posvuda" vrijedna gledanja.

Motion Picture © 2019 ABC Signature Studios, Inc.
Photography © 2020 Hello Sunshine and ABC Signature Studios
Artwork © 2020 Hello Sunshine and ABC Signature Studios

Priča o majčinstvu i ljubavi koja ne poznaje granice

"Mali požari posvuda" s gotovo svakom scenom otvara razna pitanja o odnosima u obitelji, majčinstvu i pogledima na svijet. I Iako se radnja primarno vrti oko odnosa Elene i Mie, njihovi postupci utječu na njihove obitelji i djecu, koja u sebi nose dio njihovih životnih vrijednosti koje su im prenijele kroz odgoj. Konstantno uviđamo pogreške koje Elena i Mia rade i želimo ih protresti za ramena i viknuti "kako možete biti tako okrutne", ali to je dokaz kako serija odlično prikazuje situacije koje su moguća  svakodnevica svih nas i kako sve što u životu radimo, radimo iskreno s najboljom namjerom, ali često nesvjesno time povrijedimo bliske ljude. Također, serija nam na veoma zanimljiv način otvara oči i kroz studiju ljudskog ponašanja nam postavlja pitanje "kako bismo se mi ponašali u njihovoj situaciji"?.

Ništa u seriji "Mali požari posvuda" nije crno- bijelo, kao ni stvaran život, svi živimo s nekim tajnama i preko lica stavljamo maske da bismo izdržali dan, samo se neki s njima nose bolje od drugih ljudi. Na kraju krajeva, koliko god bile različite, Elena i Mia su jednake u jednoj stvari - majčinstvu. Spremne su žrtvovati sve u životu za svoju djecu i koliko god ih mi zbog toga osuđivali i ponekad pomislili da su njihove radnje sebične i neprimjerene, one samo žele ono što misle da je najbolje.

Motion Picture © 2019 ABC Signature Studios, Inc.
Photography © 2020 Hello Sunshine and ABC Signature Studios
Artwork © 2020 Hello Sunshine and ABC Signature Studios

"Mali požari posvuda" je serija koja će vas potaknuti na razmišljanje o vlastitim životnim uvjerenjima, probuditi u vama brojne emocije i suočiti vas s realnosti života - koji koliko god je težak i prepun padova i zamki, može biti lijep i sretan. Osim iznimne radnje, scenografija, glazba, ali i odjeća su nešto u čemu sam tijekom cijelog gledanja serije uistinu uživala. Bez obzira koliko su strašni događaji na ekranu, u meni je gledanje serije budilo onaj osjećaj "sve će biti u redu". "Mali požari posvuda" je serija o kojoj nećete moći prestati razmišljati nakon što završite s gledanjem, i sigurni smo da ćete je preporučiti mnogim ženama u životu.

TRENDING

KVIZ: Jeste li među 5% onih koji mogu riješiti ovu zagonetku?
1

KVIZ: Jeste li među 5% onih koji mogu riješiti ovu zagonetku?

KVIZ: Jeste li među 5% onih koji mogu riješiti ovu zagonetku?

Pet savjeta kako spavaću sobu učiniti luksuznijom
2

Pet savjeta kako spavaću sobu učiniti luksuznijom

Pet savjeta kako spavaću sobu učiniti luksuznijom

 Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni
3

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

Brzi IQ test: Pokušajte riješiti zagonetku i otkrijte koliko ste inteligentni

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ
4

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

KVIZ: Test od 5 sekundi koji će pokazati imate li visok IQ

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!
5

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

Samo najinteligentniji mogu pronaći kockicu šećera za 8 sekundi!

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi
6

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

KVIZ: IQ test koji može riješiti samo 3% ljudi

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ
7

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

KVIZ: Ovaj test će vam za 10 sekundi reći imate li visok IQ

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?
8

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

Možete li pogoditi koliko je ljudi na slici u 5 sekundi?

NE PROPUSTITE

'The New Look': na Valentinovo nam stiže serija o rivalstvu Coco Chanel i Christiana Diora

'The New Look': na Valentinovo nam stiže serija o rivalstvu Coco Chanel i Christiana Diora

Must watch

'Lessons in Chemistry': hit serija s odličnom modom koju vjerno pratimo

'Lessons in Chemistry': hit serija s odličnom modom koju vjerno pratimo

Must watch

Pogledali smo teen seriju 'Everything Now' koja će vam se svidjeti ako volite 'Euforiju'

Pogledali smo teen seriju 'Everything Now' koja će vam se svidjeti ako volite 'Euforiju'

Elle recenzija

The Buccaneers – nova serija koju će voljeti svi obožavatelji Bridgertona

The Buccaneers – nova serija koju će voljeti svi obožavatelji Bridgertona

ELLE GLEDA

 Službeno je potvrđeno: 'And Just Like That...' dobiva treću sezonu

Službeno je potvrđeno: 'And Just Like That...' dobiva treću sezonu

unatoč kritikama

Stigla je druga sezona popularne krimi serije 'Hotel na plaži!

Stigla je druga sezona popularne krimi serije 'Hotel na plaži!

uzbudljiv nastavak

Uskoro stiže nova danska serija 'One of the Boys'! Radnja nas je odmah zainteresirala

Uskoro stiže nova danska serija 'One of the Boys'! Radnja nas je odmah zainteresirala

Novi naslovi

Piše Jelena Veljača: Serija 'MaPa' je skriveni streaming dragulj u čijoj ćete radnji sigurno pronaći - sebe

Piše Jelena Veljača: Serija 'MaPa' je skriveni streaming dragulj u čijoj ćete radnji sigurno pronaći - sebe

#ellerecenzija

Attention

Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!

Nemam više od 18 godina