POTRAŽITE U ČLANCIMA ELLE

Unesite traženi pojam (Min. 3 znaka)

#elletalks

Razgovarali smo s modnom dizajnericom Paolinom Russo - prvom dobitnicom Zalando Visionary nagrade

ELLE.HR

moda zalando
 Razgovarali smo s modnom dizajnericom Paolinom Russo - prvom dobitnicom Zalando Visionary nagrade
© PRESS / Unsplash

Londonski brend Paolina Russo proglašen je dobitnikom prve Zalando Visionary nagrade i predstavit će svoju kolekciju na Copenhagen Fashion Weeku u kolovozu 2023. godine. Brend je pokazao posvećenost kreativnosti i inovaciji kroz kolekcije koje kombiniraju umjetničke tehnike s industrijskom proizvodnjom, povezujući naslijeđene zanatske vještine s tehnologijom. Osnovan 2021. godine u Londonu od strane Paoline Russo i Lucile Guilmard, brend se temelji na inovativnoj kreativnosti s velikim naglaskom na pleteninu i zanatske vještine. 


Dizajnerica Paolina Russo pokazala je vizionarski pristup i posvećenost inovacijama kroz živopisne i raznovrsne kolekcije pletenina koje kombiniraju umjetničke tehnike s industrijskom proizvodnjom te na taj način pomiču granice modnog dizajna. Zalando Visionary nagrada slavi upravo to, dizajnere koji svojim idejama obogaćuju modni svijet te im nudi platformu na kojoj mogu pokazati svoju kreativnost, inovaciju i pozitivan društveni utjecaj. U nastavku smo porazgovarali s dizajnericom koja nam je otkrila više detalja o brendu, ali i nagradi koja joj jako puno znači!

Recite nam nešto o brendu - kako ste se upoznale i kako je tekao vaš put do sada?

Obje smo studirale na Central Saint Martinsu - Lucile se specijalizirala za žensku odjeću, a ja za pletenje gdje smo shvatile koliko je zajednica važna u kreativnom procesu i gdje smo upoznale većinu suradnika i suvremenika s kojima i danas surađujemo.

Iako se naše staze nisu u potpunosti preklapale tijekom školovanja, nakon toga smo dijelile isti studio u Londonu (najamnina je visoka!). Kroz jedinstveno spoznavanje da vođenje brenda zahtijeva timski rad, odlučile smo se udružiti. To nas je dovelo do osnivanja brenda 2021. godine, s glavnom idejom da spojimo nijanse ružičaste inspirirane mojim odrastanjem u predgrađu Kanade i Lucileinim referencama francuskog folklora. Naše međusobno upoznavanje i formiranje ovog dvojca predstavljalo je prvi korak prema radu kao uigranog tima! Prošlih nekoliko godina predstavljalo je rezultat napornog rada, koji nas je doveo do proglašenja dobitnicama Zalando Visionary nagrade, kao i finalisticama nagrade LVMH za 2023. godinu.

Paolina Russo i Lucile Guilmard

Imate prilično različite pozadinske priče – Paolina je odrasla u predgrađu Kanade, a Lucile u francuskom okruženju - kako su ove različite pozadine inspirirale vašu zajedničku estetiku?

Ja sam odrasla u predgrađu, a Lucile na selu, gdje smo svoje vrijeme uglavnom provodile baveći se sportom i umjetničkim radionicama. Obje smo pronašle zajednicu i osjećaj pripadnosti kroz stvaranje, što nas je potaknulo na spoznaju da zanat postoji zahvaljujući zajednicama i prenosi se s generacije na generaciju. Moje bake su radile u tvornicama odjeće kada su se doselile u Kanadu, radile su kao krojačice i heklarice. Nisu govorile engleski, ali su se mogle izraziti kroz stvaranje i prenijele su mi svoja znanja. Taj osjećaj zajednice i razmjene znanja snažno je utjecao na naš pristup.

Lucile je provodila svoje teenage godine posjećujući srednjovjekovne sajmove zanata, dok sam se ja pridružila lokalnom zanatskom društvu gdje su žene iz grada zajedno izrađivale deke i pulovere te sudjelovale u natjecanjima za vrpce i pite. U tinejdžerskim godinama bavila sam se sportskim natjecanjima i došla do crnog pojasa u Taekwondou. Naše odrastanje oblikuje našu estetiku koja sadrži elemente tinejdžerske nostalgije, folklora i sportske reference koje su prisutne u našem brendu.

Govorite o moderniziranju tradicionalnih zanatskih tehnika kroz tehnološke procese - možete li nam malo više reći o vašem pristupu tom konceptu?

Kao brend usmjeren na pletenje, s fascinacijom tradicionalnim zanatskim tehnikama, kontinuirano eksperimentiramo s raznim mogućnostima u pletenju. Naš cilj je stvaranje modernog konteksta za zanate kroz razvoj načina na koje tehnologija potiče tradicionalni zanat ili obrnuto. Na taj način razvijamo proizvode koji kombiniraju tehniku majstora zanatlija s industrijskom proizvodnjom, kako bismo gurali granice našeg dizajna.

Naša potpisna "illusion" pletiva dobar su primjer toga. Ova tkanina stvara optički efekt, gdje se grafički uzorak mijenja s pokretom nositelja, slično kao lenticularna slika. Počeli smo s ručnom tehnikom koju smo dalje razvili i automatizirali. Za kolekciju FW23, ovi komadi potpuno su razvijeni u Velikoj Britaniji: vuna se nabavlja, prede i plete u Velikoj Britaniji, a zatim se ručno boja prirodnim bojama dobivenim od stijena, začina i cvijeća - svi izvori također su u Velikoj Britaniji. Ovaj ekološki osviješten pristup rezultat je suradnje između majstora zanatlija i tehnologije.

Također, nastojimo potaknuti zanatske tehnike kroz inovativan pristup tradicionalnim materijalima. Posebno nas nadahnjuju materijali koji nose bogatu povijest, poput vune i pamuka. Ova dva materijala koriste se tisućama godina i odlikuje ih suptilna povezanost s prošlošću, no istodobno odišu beskrajnim potencijalom za inovacije. Na primjer, naši prepoznatljivi "warrior" pleteni stilovi kombiniraju tradicionalne uzorke od vune s oblicima koji podsjećaju na futurističku oklopnu odjeću, stvarajući tako odjevne komade koji redefiniraju percepciju tradicionalnog pletenja.

Vi ste uspostavili ono što nazivate "kolektivnom proizvodnom mrežom" i tretirate svoje proizvođače kao kreativne partnere - kako to zapravo funkcionira u praksi?

Kroz pristup proizvodnji, potičemo inovacije jer vjerujemo da će najveće promjene započeti na proizvodnom području. Razvili smo kolektivnu proizvodnu mrežu i naš lanac opskrbe tretiramo kao kreativne partnere, pozivajući na razmjenu znanja. Naša suradnja s proizvođačima odvija se licem u lice i lokalno, omogućujući nam da se izravno uključimo u razvoj i eksperimente unutar njihovih postrojenja. Kroz istraživanje, eksperimentiranje, razmjenu znanja, postavljanje pitanja i uključivanje svih sudionika u kreativni proces, možemo stvarati inovativne i originalne načine izrade vječnih odjevnih komada koji su funkcionalni, izdržljivi i odgovorni.

Kako ste odlučile prijaviti se za Zalando Visionary nagradu i kako se osjećate zbog osvajanja?

Odlučili smo se prijaviti za Zalando Visionary Award jer vjerujemo da naša vizija odražava i podržava vrijednosti koje nagrada promiče. Naš pristup modi temelji se na održivosti, kreativnosti, inovacijama i društvenom utjecaju. Iznimno smo uzbuđene što smo osvojile Zalando Visionary Award. Postizanje visokih standarda koje ova nagrada zahtijeva približilo nas je našem cilju: moderniziranju zanatskih tehnika i preispitivanju tradicionalnih pristupa putem inovacija i odgovornih modnih proizvoda. Pobjeda nas potiče da nastavimo graditi održiv brend i slavi alternativan način rada. Nestrpljivo iščekujemo našu prvu modnu reviju na Copenhagen Fashion Weeku i priliku da podijelimo naš rad sa širom publikom.

Odakle dolazi vaša inspiracija za najnoviju kolekciju? Jeste li u njoj primijenile nove inovacije, materijale ili procese?

Kao i uvijek, naše kolekcije isprepliću naše tinejdžerske fantazije o bijegu s duhom nostalgije koja proizlazi iz našeg odrastanja u predgrađima i na selu. Ove sezone kombiniramo sportski stil Paoline Russo s folklornim fantazijama o kamenim krugovima. Boje u kolekciji povlače paralelu između crteža kredom na pločniku i drevnih kamenih rezbarija, što rezultira paletom koja spaja zemljane tonove s bojama dječjih bojica. Kroz subverzivno istraživanje pletiva, ispisa, džerseja i trapera, naglasak stavljamo na teme mistike i futurizma.

Posebno se fokusiramo na isticanje inovacija u recikliranim i jednostavnim pamučnim vlaknima. Time još jednom potvrđujemo našu predanost odgovornim praksama, uzimajući u obzir budućnost odjevnih predmeta nakon što ih korisnici potroše. U suradnji s tvrtkom Pizarro u Portugalu, koja se fokusira na održiva rješenja u tekstilnoj industriji, istražujemo održivije pristupe trapera i džerseja. Upotrebom laserske tehnologije stvaramo traperice i majice s dubokim otiscima i bojama, istodobno eliminirajući štetne procese za radnike i smanjujući ekološki utjecaj proizvodnje.

Što za vas znači biti pokretač promjena unutar modne industrije?

Mislimo da je to znak i potvrda da smo na pravom putu. Inovacije i novost ne mogu postojati bez kretanja protiv struje.

Tko su vizionari u modi koji su vas nadahnuli kroz godine?

Rei Kawakubo i Miuccia Prada. Rei - zbog njezine jedinstvene vizije i mnogih dizajnera koje je podržala tijekom svoje karijere, kao i njenog utjecaja na kulturu i dizajn. A Miuccia - zbog njezine nevjerojatne snage, inteligencije i kreativnosti koju prenosi kroz sve što radi. 

Što donosi budućnost za Paolinu Russo?

Dotaknuti mnoge živote svojim radom. Želimo inspirirati druge. Želimo potaknuti ljude da stvaraju i osnaže se putem svojih praksi, te ih potaknuti da se slobodno izraze.

TRENDING

Za kišne dane: Borovo ima čizme koje su inspirirane popularnim dizajnerskim modelom
1

Za kišne dane: Borovo ima čizme koje su inspirirane popularnim dizajnerskim modelom

Za kišne dane: Borovo ima čizme koje su inspirirane popularnim dizajnerskim modelom

Najnoviji trendovi jakni i kaputima za jesen/zimu 2023.-2024.
2

Najnoviji trendovi jakni i kaputima za jesen/zimu 2023.-2024.

Najnoviji trendovi jakni i kaputima za jesen/zimu 2023.-2024.

 Tenisice koje će vladati jesenskom sezonom: Izdvojili smo 10 ključnih modela
3

Tenisice koje će vladati jesenskom sezonom: Izdvojili smo 10 ključnih modela

Tenisice koje će vladati jesenskom sezonom: Izdvojili smo 10 ključnih modela

Vladavina trapera u 2024: prevladava jedan model koji će zasjeniti skinny jeans
4

Vladavina trapera u 2024: prevladava jedan model koji će zasjeniti skinny jeans

Vladavina trapera u 2024: prevladava jedan model koji će zasjeniti skinny jeans

Top šest trendova: modeli cipela koji će se nositi u 2024.
5

Top šest trendova: modeli cipela koji će se nositi u 2024.

Top šest trendova: modeli cipela koji će se nositi u 2024.

S razlogom je bio rasprodan: pulover sestrinskog brenda H&M-a ponovno je na stanju
6

S razlogom je bio rasprodan: pulover sestrinskog brenda H&M-a ponovno je na stanju

S razlogom je bio rasprodan: pulover sestrinskog brenda H&M-a ponovno je na stanju

Zaboravite skinny jeans, ove traperice će biti hit u 2024. godini
7

Zaboravite skinny jeans, ove traperice će biti hit u 2024. godini

Zaboravite skinny jeans, ove traperice će biti hit u 2024. godini

Dobre čizme i kaput dovoljni su za stylish izgled: Izabrali smo najpoželjnije modele
8

Dobre čizme i kaput dovoljni su za stylish izgled: Izabrali smo najpoželjnije modele

Dobre čizme i kaput dovoljni su za stylish izgled: Izabrali smo najpoželjnije modele

NE PROPUSTITE

Shopping vodič za ožujak: najbolje iz kolekcija za novu sezonu

Shopping vodič za ožujak: najbolje iz kolekcija za novu sezonu

modno proljeće

Style file: Lewis Hamilton je dokaz da u sportu itekako ima stila

Style file: Lewis Hamilton je dokaz da u sportu itekako ima stila

ikona sporta

Pet modnih komada o kojima se prošlog mjeseca najviše govorilo

Pet modnih komada o kojima se prošlog mjeseca najviše govorilo

trendovi

Look tjedna: Sydney Sweeney u kožnom baloneru boje čokolade

Look tjedna: Sydney Sweeney u kožnom baloneru boje čokolade

all brown

Čudan potez: The Row je zabranio korištenje kamera na svojoj reviji

Čudan potez: The Row je zabranio korištenje kamera na svojoj reviji

No photos, please!

Pronašli smo nekoliko cool alternativa za popularne Ganni balerinke

Pronašli smo nekoliko cool alternativa za popularne Ganni balerinke

rock-chic

Dizajnerica kostima za Baby Lasagnu: ''Imali smo samo mjesec dana''

Dizajnerica kostima za Baby Lasagnu: ''Imali smo samo mjesec dana''

Elle intervju

Uzbudljive modne suradnje za koje morate znati

Uzbudljive modne suradnje za koje morate znati

fashion news

Attention

Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!

Nemam više od 18 godina