Hvaljeni francuski chef Pierre Hermé u novoj kuharici "Pâtisserie Végétale" donosi nove varijante svojih poznatih gastro delicija - u suradnji s koautoricom Lindom Vongdarom, osmislili su najfiniji recept za poslasticu od badema.
Poznati francuski desert inače se može probati u svakoj pariškoj slastičarnici, no možete ga pripremiti i u vlastitoj kuhinji. Recept kojeg donosimo u nastavku djelo je chefice Linde Vongdare, a kako je kazala, inspirirao ju je prijatelj čiji je omiljeni desert flan. Kremasta podloga ove slastice čini ga drugačijim od svakog flana kojeg ste probali.
Vrijeme pripreme 1h 30 • Vrijeme odmora 20 min. • Vrijeme kuhanja 40 do 50 min
SLATKO TIJESTO
138 g T55 pšeničnog brašna • 38 g krumpirovog škroba • 46 g kakao maslaca (Valrhona®) • 19 g ulja sjemenki grožđa • 61 g šećera u prahu • 23g badema u prahu • 3g Guérande soli • 61g soja umak • malo kakao maslaca za premazivanje
Pomiješajte brašno, krumpirov škrob, šećer u prahu, badem u prahu i sol u mikseru. Otopite kakao maslac u malom loncu ili u mikrovalnoj pećnici, pomiješajte ga s uljem od sjemenki grožđa, pa ulijte u mikser i mijesite na srednjoj brzini dok mast ne upije suhe sastojke. Postupno ulijevajte soja sos, neprestano miješajući dok tekstura ne postane glatka.
Pokrijte tijesto prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku najmanje 20 minuta da se učvrsti. Zatim izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na debljinu od oko 2 do 3 mm između 2 lista papira za pečenje. Tijesto izbodite vilicom i izrežite 10 do 12 kolutića promjera 6 cm i visine 2,5 cm. Stavite kolutove u zamrzivač na 20 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Izvadite ih iz zamrzivača i sve obložite aluminijskom folijom te stavite utege ili suhe mahune. Stavite u pećnicu 15-20 min, a zatim skinite foliju, utege i dopecite 5 do 10 minuta na 170°C dok ne porumeni u cijelosti.
Nakon što ih izvadite iz pećnice, nanesite malo otopljenog kakao maslaca na unutrašnjost ljuski tijesta kako bi ostali hrskavi. Ostavite na sobnoj temperaturi.
KREMA
250 g zobenog napitka • 180 g soja sosa • 110 g šećera • 15 g krumpirovog škroba • 15 g kukuruznog brašna • 1g agar-agara • 100g pirea od bijelog badema • 80g dezodoriranog kokosovog ulja
U posudi pomiješajte suhe sastojke: šećer, krumpirov škrob, kukuruzno brašno i agar-agar. U to dodajte napitak od zobi i soja sos i sve zajedno promiješajte. Sve prokuhajte. Maknite s vatre i ručnim mikserom izmiksajte vruću smjesu, dodajući pire od bijelih badema i dezodorirano kokosovo ulje.
Ovom smjesom napunite košarice od tijesta do vrha. Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite pogače oko 5 minuta, dok ne poprime zlaćanu boju. Ostavite da se potpuno ohladi prije posluživanja.
Sadržaj koji želite pogledati sadrži elemente koji mogu imati štetan učinak na maloljetnike. Ako želite spriječiti maloljetne osobe u pristupu takvim sadržajima, koristite program za filtriranje!